מנכ"ל האוצר: האצבע המאשימה לחלוקה לא שיוויונית צריכה להיות מופנית לרגולטור
שי באב"ד בכנס של דלויט: "הצדקנות אינה במקום והאצבע המאשימה היא מאד מסוכנת ועלולה לפגוע בהשקעות במשק". על משבר הדיור אמר: "בישראל לוקח 13 שנים בממוצע מהיום שמגישים תוכנית בניין עד לקבלת מפתח. לעומת מדינות ה- OECD שם לוקח בין 3-4 שנים. הדבר הזה תוקע את ההיצע ותוקע את כמות הדירות המשווקות"
"הביקורת שיש על אנשי עסקים היא לא במקום ולא נכונה. אנשי העסקים בישראל אינם הכתובת להאשמה שהחלוקה אינה שוויונית. המטרה של כל חברה באשר היא זה להשיא את הרווחים שלה. בניגוד לזה, המטרה של הסקטור הציבורי לדעת לאזן את החלוקה. האצבע צריכה להיות מופנית רק לרגולטור כי הם אלו שהציבור בחר בהם לעשות את הסדר". כך אמר היום, שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר בכנס תום שנה – מסים חשבונאות ומעבר של DELOITTE, שהתקיים במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א.
"כל עוד עסקים פועלים במסגרת החוק הרי שאין מה להאשים אותם וזה רק פוגע בכלכלה. הצדקנות אינה במקום והאצבע המאשימה היא מאד מסוכנת ועלולה לפגוע בהשקעות במשק. צריך לזכור בנוסף שהעסקים האלו הם שמוסיפים הרבה מקומות תעסוקה במשק. האחריות היא על המדינה והרגולטור ולא על אף אחד אחר".
לדבריו של מנכ"ל משרד האוצר בהקשר לוועדת שישינסקי 2, "במהלך התהליך, הסתכלנו על כל נושא המיסוי של רווחי יתר ממשאבי טבע במדינת ישראל. האם חברות שיושבות על משאבי טבע צריכות לשלם מיסוי יתר? הייתה חקיקה מאד אמיצה. כשזה הגיע לדיון בששינסקי במסגרת חוק התקציב, היו 110 חברי כנסת שהצביעו למען תיקון חקיקה. זה היה צעד מכונן בחברה הישראלית.
בנוגע למשבר הדיור אמר באב"ד כי "במדינת ישראל לוקח 13 שנים בממוצע מהיום שמגישים תוכנית בניין עד לקבלת מפתח. לעומת מדינות ה- OECD שם לוקח בין 3-4 שנים. הדבר הזה תוקע את ההיצע ותוקע את כמות הדירות המשווקות", באב"ד הוסיף בנושא מחירי הדיור ואמר ש"חלוקת הסמכויות בעייתית מאד ואין כמעט אחריותיות.
כשהתחלנו לעסוק בנושא הדיור ראינו כי המדינה היא הבעלים של הקרקעות על ידי רשות מקרקעי ישראל. מצד שני היה את מינהל התכנון שמנהל את התוכניות הארציות שמהווה חלק ממשרד הפנים. הבנייה היא תחת משרד השיכון ובינוי. וכך עולה שכל אחת מהסמכויות של הללו נמצאות תחת שר אחר בכנסת. בעיה נוספת היא בכך שהמדינה שהיא בעלת 95% מהקרקעות, מבצעת מכרזים על הקרקע ומנסה למקסם את הרווחים שהיא עושה על הקרקע, כדי שתוכל להקטין את היחס חוב תוצר. המדינה עצמה בעצם המכרז, העלתה את ערך הקרקע. שר האוצר החליט שהוא מפסיק את השיטה הזאת. הקבלן שיזכה יהיה זה שיציע את הדירה במחיר הזול ביותר לצרכן הסופי. כלומר התהליך התהפך. היום יש רק קריטריון אחד להשתתף במכרז והוא שאין לך דירה. אנו מאמינים שזה יוריד את מחירי הדירות".
רו"ח יגאל דור שותף מנהל של DELIOTTE אמר, כי "העולם הכלכלי הוא עולם של זעזועים בלתי צפויים וכאפקט הדומינו, כלכלות העולם משפיעות ומושפעות האחת מהשנייה. לדוגמא גל הטרור העולמי והמשבר המסלים בין רוסיה וטורקיה, אשר קרוב לוודאי ישפיעו על הסביבה הכלכלית, אם כי עוצמת השפעה טרם ידועה. יחד עם זאת, נראה כי למשק הישראלי מערכת של איזונים והבלמים, כזו המאפשרת לו להתמודד בהצלחה יחסית עם הטלטלות העולמיות. ועדיין, כל עוד נתוני הצמיחה הגלובאליים אינם מעודדים, קיים חשש גם לגבי כושר הצמיחה העתידי של המשק הישראלי, קל וחומר נוכח האיומים הגיאופוליטיים. לא רק השפעות כלכליות גלובאליות מציבות את המשק הישראלי בסיכון, אלא גם הממשקים בין תהליכים פוליטיים – מדיניים לאירועים כלכליים. החרם האקדמי על ישראל ברחבי העולם וסוגיית סימון המוצרים, הם רק דוגמאות למה שיכול להפוך לצונאמי בדמות חרם פוליטי על ישראל".