תוך חודשיים: הבנקים יצטרכו לגבש מדיניות דיגיטלית
המפקחת חדוה בר דורשת מהבנקים לגבש מדיניות לתמיכה באמצעים הטכנולוגיים על רקע הצמצום בפריסת הסניפים הפיזיים. יתבקשו להציג גם תוכנית להטמעה של ערוצי הבנקאות הישירה בקרב אוכלוסיות המתקשות בשימוש באמצעים דיגיטליים
המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר הוציאה היום (א') חוזר שבו דרשה מהבנקים לגבש תמיכה במדיניות הדיגיטלית שלהם בתוך פחות מחודשיים. בכוונת המפקחת לסייע ללקוחות שמתקשים לאמץ את המגמה של העולם הבנקאי להשתמש באמצעים טכנולוגיים. הבנקים יצטרכו להסביר מה בכוונתם לעשות כדי להנגיש את האמצעים הטכנולוגיים החדשים ותפעולם, וגם מה יהיה המענה שיינתן לאוכלוסיות המתקשות בהסתגלות לאמצעים האלה, כמו קשישים.
- לקוחות יוכלו לחפש באינטרנט חשבונות רדומים בבנקים
- האם נשלם פחות? צעדים להגברת התחרות בתחום סליקת האשראי
- 6.7 מיליארד סיבות למה הבנקים רוצים למכור ביטוח
בר אמרה כי בניגוד למתרחש בעולם, המגמה הטכנולוגית בישראל נראית פחות דרמטית: בשנתיים האחרונות נסגרו 77 סניפי בנק בישראל, רובם באזור המרכז. אך לעומת זאת, 31 סניפים חדשים נפתחו - רובם בפריפריה. המאזן הזה משקף צמצום בנוכחות הפיזית של הבנקים וקושי גובר בהגעה אל הסניפים הקיימים. ההערכה היא שמספר הסניפים המצטמצם יאפשר גם לבנקים הקטנים כמו מזרחי טפחות או הבינלאומי להתחרות בבנקים הגדולים.
המפה העולמית מראה כי 50% מהצרכנים עברו לשימוש בערוצי הבנקאות הישירה. כיום מחצית מלקוחות הבנקים בעולם מעדיפים לבצע את הפעולות בחשבון הבנק שלהם באמצעות אתר האינטרנט, האפליקציות או הסניפים הדיגיטליים, ולא להגיע פיזית לסניף.
לדברי בר, "רק כ־5% מהאינטראקציה של הבנקים בעולם עם הלקוחות עוברים דרך הסניף. השאר דיגיטלי. רואים את זה בגרמניה, בארה"ב, בבריטניה ובצרפת. הבנקים משנים לגמרי את פונקציית הייצור. בר אמרה את הדברים אתמול בוועידת העסקים של "גלובס". היא הוסיפה כי שימוש באמצעים דיגיטליים משפר את התחרות משום שהוא מאפשר ללקוח שליטה טובה יותר במצבו הפיננסי וגם מפחית את העמלות בכ־75% בעת ביצוע פעולה ישירה באמצעים הדיגיטליים, לעומת העלויות של הפעולות המקבילות המבוצעות בסניף עצמו באמצעות פקיד. המפקחת הוסיפה כי "הטכנולוגיה יוצרת גם אתגרים. יש אוכלוסיות שלא מסתדרות עם השינויים הטכנולוגיים וזה מקשה עליהם. יש גם סיכונים בטכנולוגיה. בעיקר זליגת מידע. המדיניות של בנק ישראל על רקע כל השינויים האלה היא להסיר את החסמים שמעכבים את השינוי".
השימוש הגובר בכספומטים, בהפקדת צ'קים במכונות אוטומטיות, והשימוש בבנקאות הישירה ברשת ובמובייל מחייבת את הבנקים, לפי המפקחת, להגביר את הפריסה הגיאוגרפית של הכספומטים ושל המכונות האוטומטיות להפקדת צ'קים, לנהל ולשפר את התכנות של אספקת השטרות ואת תמהיל השטרות בכספומטים מבחינה לוגיסטית ולהחליף את הסדרות של השטרות.
בבנק ישראל מצפים מהבנקים גם לתגבר את כמות הסניפים הניידים או החלקיים ולעודד חינוך דיגיטלי של הלקוחות, כדי לקדם את השימוש בערוצים הישירים גם בקרב ציבור שאינו נוטה להשתמש בהם בהווה.