$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר בוחן: גמישות בארנונה תמורת תקציב דיפרנציאלי

האוצר שוקל לתת חירות לרשויות המקומיות החזקות לקבוע בעצמן את גובה הארנונה ללא צורך באישור ממשרד הפנים. הצ’ופר נועד לשכנע אותן לאשר רפורמה, שבמסגרתה יוסטו הכנסות מהארנונה שלהן להגברת הסיוע ברשויות החלשות

מיקי פלד ועמרי מילמן 08:0707.12.15

שינוי דרמטי עשוי להיכנס לתוך חשבונות הארנונה של המשפחות בישראל מכיוון לא צפוי. ל"כלכליסט" נודע כי בשבוע הבא ידונו אנשי אגף התקציבים של משרד האוצר ונציגי מרכז השלטון המקומי באפשרות להגדיל את העצמאות של הרשויות החזקות בקביעת מנגנון הארנונה, בתמורה להסכמתן להעביר חלק מתקציבי החינוך והרווחה המיועדים להן לטובת הרשויות החלשות.

 

הרעיון עדיין נמצא בשלב בוסרי, אך עלה בשיחות בין הצדדים כחלק מהמשא ומתן על הרפורמה לתקצוב דיפרנציאלי, שבמסגרתה האוצר מעוניין להסיט חלק מהכנסות הארנונה שהתקבלו מהרשויות המבוססות כלכלית להגדלת השתתפות המדינה במימון שירותי הרווחה והחינוך (כמו שכר מזכירות, ספרניות ועובדים סוציאלים) ברשויות החלשות.

 

 

הרפורמה זכתה להתנגדות חריפה וקשה מצד ראשי הרשויות הגדולות המאוגדים בפורום ה־15 וכולל רשויות כמו תל אביב, חיפה, ראשון לציון, חולון ובאר שבע. האוצר ניסה להכניס את הרפורמה כחלק מתקציב המדינה, אך היא הוצאה ממנו בלחץ יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין חיים ביבס, שנחשב מקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. לבסוף הוסכם כי הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי ייכנס למשא ומתן עם ביבס ועם ראש עיריית ראשון לציון דב צור, ורק אם לא יגיעו הצדדים להסכמה עד סוף השנה, יעבור הנושא להכרעת נתניהו ושר האוצר משה כחלון.

תמריץ שלילי לאיזון תקציבי

 

במרכז השלטון המקומי רואים בתוכנית של האוצר קנס לרשויות המאוזנות שמשמש תמריץ שלילי לרשויות חלשות לאזן את תקציבן, כי אז הן יאבדו תקציבי מדינה. נוסף על כך הרשויות הגדולות טוענות כי בשורה התחתונה, ואולי המפתיעה, דווקא התלמידים אצלן מקבלים תקצוב קטן מתלמיד ברשויות חלשות, שכן בפועל כבר היום חלק גדול מתקציב החינוך הוא דיפרנציאלי. הרשויות החזקות גם מתלוננות כי לא ייתכן שהמדינה לוקחת מהן תקציבים במיליוני שקלים בשנה ובכך מגדילה את הוצאותיהן, כשידיהן כבולות בכל הנוגע להכנסות מארנונה.

 

מסיבה זו האוצר שוקל לאפשר לרשויות החזקות להוריד או להעלות את הארנונה באחוזים יחידים בכל שנה גם ללא צורך לקבל אישור משרי הפנים והאוצר. כך לדוגמה תוכל עירייה לעודד מעבר של חברות הייטק לשטחיה ע"י הפחתה של הארנונה העסקית על חברות כאלו. פתרון כזה גם ייתן מענה לטענה של מרכז השלטון המקומי על התמריץ השלילי לרשויות חלשות להפוך לרשויות מאוזנות.

 

יו"ר המרכז לשלטון מקומי חיים ביבס וראש אגף התקציבים באוצר אמיר לוי יו"ר המרכז לשלטון מקומי חיים ביבס וראש אגף התקציבים באוצר אמיר לוי צילומים: דנה קופל, עומר מסינגר

 

נתניהו יידרש לאשר את השינוי

 

אם יגיעו פקידי האוצר וראשי מרכז השלטון המקומי להסכמה עקרונית על תכנית כזו, היא תצטרך לקבל את הסכמתם של נתניהו וכחלון קודם כל, מכיוון שמדובר בשינוי דרמטי באופן העבודה של הרשויות המקומיות. התוכנית עשויה לגרום להעלאת הארנונה ברשויות החזקות כדי לממן את הגידול בתקציבי הרווחה והחינוך ברשויות החלשות, אך להערכת המעורבים בנושא תהיה ההעלאה בשיעור זניח.

 

ממרכז השלטון המקומי נמסר כי "המרכז מעודד השקעה מיוחדת ותוספתית בפריפריה ובערים מוחלשות, אלא שעד היום סירב האוצר לחשוף את הנתונים המלאים על החינוך ולהגדיר סל חינוך בסיסי לכל ילד, שעל בסיסו יהיה אפשר לערוך את הדיפרנציאליות ולהעניק תקציב נוסף לערים המוחלשות. לא ניתן לאוצר ולגורמים במשרד החינוך לפגוע באף תלמיד ולא נסכים ללכת שולל אחרי הונאה ציבורית ויח"צנית שאיננה מגובה בנתונים ונועדה להטעות את אזרחי ישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x