ועדת הכלכלה הצביעה נגד סעיף 52 המאפשר את קידום מתווה הגז
חברי הוועדה הצביעו בתום 12 דיונים נגד עקיפת סמכות הממונה על ההגבלים העסקיים; יו"ר הוועדה איתן כבל הקריא את המכתב שבכוונתו לשלוח לנתניהו: "נראה שההיוועצות שלך ושל שר האנרגיה בוועדה נעשתה כהליך פורמלי בלבד ולא בלב פתוח ונפש חפצה"
ועדת הכלכלה אישרה בצהריים את סיכומו של יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל להמליץ לראש הממשלה שלא לעשות שימוש בסעיף 52 המאפשר לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים ולאשר את קידום מתווה הגז.
"הריני לאשר כי בתום 12 דיונים השלימה ועדת הכלכלה את חובת ההיוועצות. בנסיבות שהתבררו אין מקום לשימוש בסעיף 52 כדי לפתור את ההגבלים העסקיים מהוראות החוק", הקריא כבל מהמכתב שהוא מתכוון לשלוח לראש הממשלה ושר הכלכלה בנימין נתניהו.
"בנוסף, אני מבקש להעיר הערה אישית" הוסיף כבל - "מהתבטאויותיך ואלו של שר התשתיות והאנרגיה עולה כי ההחלטה הסופית על קידומו של מתווה הגז לרבות החלקים המורים על היוועצות עם ועדת הכלכלה, התקבלה עוד לפני ההיוועצות ולכן נראה כי ההיוועצות לא נעשתה בלב פתוח ונפש חפצה אלא כהליך פורמלי בלבד, זאת בניגוד לאופן שבו התנהלה הוועדה".
- מתווה הגז: ועדת הכלכלה תתנגד לעקיפת הממונה על ההגבלים
- נתניהו לא ענה על השאלות הקשות
- נינוח וזחוח בוועדת הכלכלה: לנתניהו ברור שהדיון שהתקיים היום חסר כל חשיבות
בטרם התקיימה ההצבעה סיכם כבל את הדיונים ואמר: "ממשלת ישראל נושאת לשווא את שם הביטחון ומדיניות החוץ ועושה בזה הליך מאוד מסוכן", אמר כבל והוסיף "קל בישראל להפוך כל דבר ועניין. שיובהר שלא רק שלא השתכנעתי בעילה ביטחונית מדינית אלא נהפוך הוא. לאורך הדרך יש מי שניסה להעביר מסר כאילו הכנסת מעכבת את התהליך. אבל הממשלה מתברברת בתהליך הזה לפחות 5 שנים. והנה הכנסת מוציאה מתחת ידה דיון בתוך 3 שבועות. לכל אלה שניסו לדרבן כאילו אנחנו הבעיה ואנחנו יצרנו את העיכובים. ראש הממשלה לדבר יודע, הוא כדרר בוועדה יותר טוב ממסי. הוא לא ענה לשאלות. אבל היתה שאלת הזהב כשבסופו של דבר אמר ברגע של חולשת דעת או חוסר תשומת לב את האמת - שעצם הפעלת סעיף 52 שמשמעותה כורח מדיני ביטחוני נעשתה כי לא היתה ברירה כי זו הדרך היחידה לעקוף את הממונה. והיום אומר שטייניץ בראיון אותו המסר". בזאת תמו הדיונים בועדת הכלכלה בכנסת על מתווה הגז וסעיף 52.
ח"כ פריג': "נמנע ממני להשתתף בהתייעצות הבטחונית - וזה מציק לי"
במהלך הדיון ביקש ח"כ עיסווי פריג' (מרצ) לדחות את קבלת ההחלטה עד שראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, יופיע בפני כל חברי ועדת הכלכלה. בשבוע שעבר הופיע גלעד בדיון רק בפני ארבעה ח"כים בעלי סיווג ביטחוני. פריג' שלא נכח בהתייעצות אמר כי "כנציג ציבור שבאתי לשרת את הציבור נמנע ממני לעשות את זה על הצד הטוב כי היתה היוועצות בדלתיים סגורות והגבילה אותי מלהשתתף. אני רואה עצמי חבר כנסת מוגבל בועדת הכלכלה וזה מאוד מציק לי".
כבל אמר כי "מערכת הביטחון ביקשה להציג חלק מהדברים בשיח סגור. כיוון שאין הליך מוסדר כזה בועדת הכלכלה, החלטנו שהדיון יתנהל רק עם חברי ועדת כלכלה שהם בהווה או בעבר בועדת חוץ וביטחון. לכן ח"כים אחרים שלא היו בעבר ח"כים בועדת חוץ וביטחון לא יכלו להשתתף”.
ח"כ מיקי זוהר: "ראש הממשלה לא חייב לקבל את ההמלצה שלכם"
ח"כ מיקי זוהר מהליכוד אמר בדיון - "מבחינה כלכלית המדינה תרוויח מאוד אבל אני מדבר מדיני-ביטחוני כי על זה דנים בוועדה. חברי לאופוזיציה אני רוצה להאמין שאין לכם שיקולים פוליטיים ופופוליסטיים ושאמרתם דברים אובייקטיביים, אבל קשה לי להאמין. לי נראה שחברי הוועדה מהאופוזיציה עושים הכל כדי לנגח את ראש הממשלה ואת הרעיון הקואליציוני להביא מתווה גז לכנסת שאמור לסייע לציבור. זה מנוגח לא מהשיקולים הנכונים. חיזוק מערכת היחסים עם מצרים וירדן לא רלוונטית? עם טורקיה לא רלוונטית? אנחנו סובלים משאננות יתר. תצביעו נגד ומה תגידו? הצלחנו להצביע נגד ולהראות לראש הממשלה שאין לו רוב בוועדה בכנסת? ראש הממשלה לא חייב לקבל את ההמלצה שלכם, בסוף הוא יקדם את המתווה כי שיקוליו תמיד יהיו טובת עם ישראל ולא שיקולים פוליטיים".
ח"כ רועי פולקמן מ"כולנו" הזכיר שהדיון על סעיף 52 הגיע לוועדה סביב התפטרות הממונה על ההגבלים העסקיים ולכן השאלה המרכזית שנידונה היא שאלת התחרותיות: "לא ביססנו טענה שיש פגיעה בשיח התחרותי ולכן נראה לי שהמידתיות נשמרה", אמר פולקמן שתומך במתווה אף שאמר כי דעתו לא נוחה ממספר דברים במתווה המוצע.
ח"כ דב חנין: "פגיעה בביטחון האנרגטי בצורה חסרת אחריות"
ח"כ דב חנין דיבר נגד המתווה ואמר: "יש מונופול חסר תקדים בישראל, אימתני, עם סכנה חברתית ולדמוקרטיה. המחיר שנשלם יהיה יקר מדי".
חנין המשיך: "אמרו לנו למצרים אין גז לכן דחוף לייצר הסכם, אח"כ התברר שיש למצרים המון גז ואז אמרו דחוף לייצא למצרים לפני שהיא תפתח את המאגר שלה, אבל היא תפתח עוד לפני לווייתן אז מה קורה כאן? ואז עולה עניין הבוררות ואז אומרים לנו אין הנפקות לבוררות ואז המצרים מודיעים אנחנו לא מעוניינים בגז. אלו נפתולים מביכים. ואז אומרים לנו, קפריסין חשובה, וטורקיה ואירופה. זה לא רציני. מבחינה בטחונית אסור לאשר את המתווה זה מה שהשתכנעתי בדיונים האלה. המתווה הוא פגיעה בביטחון ישראל בכל הטווחים. בקצר - משחרר את טייקוני הגז מהחבוה להתקין צינור נוסף ממאגר תמר, זו פגיעה. מי שלא מבין שישראל לא יכולה להיות עם צינור אחד טועה. במקום שהמאגר יפותח תוך 3 שנים אז מדברים על 2020, בלי מנגנוני סנקציות אם הטייקונים לא יפתחו במועד. לטווח הארוך יש פגיעה בביטחון האנרגטי בצורה חסרת אחריות ואנחנו מרשים ייצוא ממאגר תמר עוד לפני שלויתן מפותח, משחקים ברזרבות הגז. בנוסף, כל המהלך הזה מקודם בלי הגנות סביבתיות".