מהשבת ועד הארנונה: תפוחי האדמה הלוהטים שמוריש סילבן שלום למחליפו
התפטרות השר שלום ממשרד הפנים מקרבת את אריה דרעי לתפקיד ותגרור סבב תיקים בממשלה. אם דרעי ימונה תהיה זו בשורה רעה להפעלת העסקים בשבת. במקביל, השר הנכנס יכריע אם להעלים את ההבטחה של שלום לשינוי חישוב שטח הדירה
בעקבות עזיבת סילבן שלום את משרד הפנים עלתה שוב האפשרות באשר לחזרתו של שר הפריפריה אריה דרעי למשרד. בדיונים הקואליציונים להרכבת הממשלה דרש דרעי את משרד הפנים ואולם דרישתו של שר האוצר משה כחלון לקבל לידיו סמכויות ממשרד הפנים עיקרו את כוחו של המשרד ובכך גם את המוטיבציה של דרעי לקבלו. כעת שוב עולה האפשרות שדרעי ישוב לשם אבל גורמים בסביבתו אמרו אתמול כי הדבר נשקל לאור הצפי בדבר הגשת בג"ץ מצד ארגונים שונים נגד חזרתו למשרד הפנים. דרעי הורשע ונשלח לכלא בין היתר על עבירות שביצע בזמן שכיהן כמנכ"ל משרד הפנים ועל רקע זה צפויות העתירות להיות מוגשות.
עזיבתו של שלום תגרור אחריה סבב תיקים שיערוך ראש הממשלה בנימין נתניהו בממשלתו. כך למשל כבר כעת נראה כי מי שירוויח מהעניין יהיה שר התיירות יריב לוין. לוין קרוב לנתניהו וזוכה להערכתו ועל כן אחת ההערכות הן כי לוין עשוי לקבל את משרד הכלכלה. לצדו גם יו"ר הקואליציה צחי הנגבי צפוי להשתדרג למשרד שר אולי כמחליפו של לוין ואולי כשר כלכלה בעצמו.
מכיוון שראש הממשלה מחזיק אצלו שורה ארוכה של תיקי ממשלה לא מן הנמנע שיתבצע סבב תיקים גדול יותר שיכלול משרד נוסף שדרעי ממתין לו – זאת מכיוון שעד כה לאחר שוויתר על הכלכלה לא קיבל עדיין את מלוא הפיצוי שהובטח לו ומסתפק לפי שעה במשרד הקטן של הפריפריה ביחד עם המשרד לפיתוח הנגב והגליל. גם שרת התרבות מירי רגב שקיבלה את משרדה במפח נפש מסוים לאחר ששאפה למשרד גדול ובעיקר קרוב יותר ללבה, מוזכרת כמי שאולי תיכנס לסבב ממשלתי רחב יותר בתיקים.
לצד זאת שבה ועלתה אתמול האפשרות להרחבת הקואליציה, כשתיק החוץ היוקרתי הנמצא לפי שעה אצל נתניהו, ממתין לשר חדש ואפשר אף חבר חדש בקואליציה. יו"ר סיעת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מקפיד לומר כי לא יצטרף לממשלה הנוכחית וגם יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג מתעקש כי למרות הדיווחים על מגעים חשאיים, אין בכוונתו להיכנס לממשלה. מנגד כזכור, הבטיח שר האוצר כחלון כי ימשיך לפעול להרחבתה של הממשלה.
יחכו לוועדה
שר הפנים החדש שייכנס עשוי להתמודד עם מה שקודמיו האחרונים ניסו להתחמק ממנו והוא עניין בתי העסק הפתוחים בשבת. בימים אלה פועלת ועדת מנכ"לים שמינתה הממשלה לגבש את עמדתה בנושא בין היתר על רקע מתווה העסקים הפתוחים בשבת שגובש בעיריית תל אביב ואשר ממתין לאישור שר הפנים. מכיוון שגם סילבן שלום כמו גלעד ארדן וגדעון סער קודמיו, סירב לקבל החלטה בעניין, נאלצה הממשלה לטפל בנושא הנפיץ פוליטית הזה בעצמה. וכך, הוקמה ועדה שקיבלה חצי שנה לדיונים בנושא עמדתה על פתיחת עסקים בשבת ועמדתה בעניין יום מנוחה ביום ראשון.
בינתיים הצעת החוק של ח"כ מיקי זוהר מהליכוד, שעברה שלשום בוועדת שרים ולפיה יש לסגור בתי עסק בשבת ולא – תוכבד כלפיהם הענישה, מושכת אש. הצעת החוק היתה אמורה לעלות מחר לקריאה טרומית במליאת הכנסת ואולם סיעת כולנו הודיעה להנהלת הקואליציה כי היא מתנגדת לה ועל כן הנושא ירד מסדר היום לפי שעה. ממילא סוכם בקואליציה כי הצעת החוק לא תקודם מעבר לקריאה טרומית אלא רק כאשר ועדת המנכ״לים הממשלתית לנושא תקבל החלטה, כלומר בעוד כחצי שנה. ח״כ רועי פולקמן (כולנו) אמר אתמול כי ״אנחנו לא פועלים נגד הדת אבל אי אפשר להתעלם מעיר כמו תל אביב, חיפה וירושלים שהמסעדות פתוחות בשבת. אם מטרת החוק היא שמירה על זכויות סוציאליות הרי שלא חייבים לעשות זאת דרך איום בתביעות אזרחיות על עסקים, אלא לאפשר יום מנוחה חלופי ולסייג את נושא המסחר ממסעדות ופיצוציות״.
במקום 4 שיטות מדידה
מלבד נושא השבת, לשר הפנים הבא מחכים עוד כמה נושאים נפיצים. כך, ביולי השנה הכריז שלום כי הוא יקדם את שינוי שיטת חישוב מדידת השטח של דירות מגורים, כדי ליצור אחידות בחישוב הארנונה. מאז הנושא נבדק במשרד הפנים, ואפילו התקיימו דיונים על כך עם מי שעמד בראש הוועדה שבחנה רפורמה בארנונה, עו"ד אודי ברזילי. אך עד כה, כמעט חצי שנה אחרי, לא היתה כל הכרעה בנושא. על המסקנות שיתקבלו במשרד הפנים יצטרך להכריע שר הפנים הבא, והן לא יהיו פשוטות, שכן כל שינוי בשיטת המדידה (היום קיימות ארבע שיטות מדידה שונות שמכלילות או מוציאות קירות פנימיים, חיצוניים, מחסנים וכו') תאלץ לשלוח חלק גדול מהאזרחים למדוד מחדש את הדירות שלהם, מה שבמקרים מסוימים יביא להתייקרות הארנונה ואף שר לא ירצה להיות מקושר לרפורמה כזו, גם אם היא תעשה סדר הכרחי.
בנוסף, לאור הביקורת ההולכת וגוברת יצטרך שר הפנים החדש להתמודד גם עם העיוותים הרבים בארנונה, הגורמים לתשלומים שמכבידים על הציבור, במקרים רבים בצורה לא פרופורציונלית לשירותים הניתנים, יחד עם מנגוני העלאה אוטומטיים המבוססים על נוסחאות שגויות. על השר יהיה להסדיר את תשלומי הארנונה, שנחשבים לאחד מגורמי אי השוויון בארץ.
נושא נוסף שהשר יצטרך לקבל החלטה לגביו הוא ועדות הגבולות. כמה רשויות מקומיות פנו למשרד הפנים בבקשה לעשות סדר בחלוקת ההכנסות מארנונה של אזורי תעשייה במטרה להגדיל את הצדק החלוקתי ביניהן. לצורך כך מוקמות ועדות חקירה על ידי המשרד והשר יצטרך להכריע אם לקבל או לדחות את החלטותיהן.
לפתחו של השר יונח גם נושא תשלומי הכניסה לחופים הנבחן בימים אלה במשרד. במשרד לא אוהבים את העובדה שישנם חופים הגובים תשלום עבור כניסה אליהם, ומבקר המדינה התייחס בדו"ח שפרסם במאי להיעדר הפיקוח המספק של המשרד בנושא. לפי המבקר, המשרד לא מילא את תפקידו כראוי ולא דאג שהרשויות יפקחו במידה ראויה על החופים ויכשירו עוד חופים לרחצה.
סוגיה נוספת ששר הפנים יצטרך לקדם או להחליט שלא, היא המודלים הכלכליים של הרשויות המקומיות. כבר כמה שבועות שהצעת חוק שתפקידה לקדם את הקמת אשכולות אזוריים, של ח"כ פולקמן, אמורה לעלות לאישור הממשלה, אך נדחית מכיוון ששר הפנים היוצא היסס בנוגע לאישורה. ההצעה אמורה לנצל את היתרון לגודל של שיתוף פעולה בין הרשויות דרך הקמת תאגיד משותף, שיזכה להכרה של משרדי הממשלה. במקביל נבחנים מודלים במשרד הפנים שיגדילו את שיתוף הפעולה בין הרשויות, במטרה להפוך את הפעילות שלהן ליעילה וזולה יותר.