ועידת התחזיות
שלומי פוגל: "אזורי סחר חופשי הם הפתרון למצב במזרח התיכון"
בעל השליטה בקבוצת אמפא מספק זווית מרעננת על התנהלות עסקית על רקע הסכסוך: "הצטרפתי לאזור תעשייה שיוצר ערך לשני העמים. בכל מקום שעסקים נכנסים אליו יש תקווה והאסלאם הקיצוני נדחק הצידה"
"אני עושה עסקים במזרח התיכון-למרות לבנון המפולגת, סוריה המתפוררת, המצב העדין בירדן והגרעון של הסעודים", כך ציין איש העסקים שלומי פוגל, בעל השליטה באמפא בכנס תחזיות 2016 של "כלכליסט". "האזור שלנו סוער ואם אתה מנתח את האזור תזהה ארבע נקודות חשובות: מחיר הנפט, דאגתם של המנהיגים הערבים מהצעירים והשפעת האינטרנט, חוסר יכולת ליצור מקומות עבודה והמצב הבטחוני הרעוע".
- משה כחלון: "השנה תכננו 100 אלף דירות חדשות. מחירי הדיור יירדו רק כשההיצע יגדל"
- דנה עזריאלי: "נמשיך לבנות משרדים בתל אביב"
- סלינגר חושפת: "נתערב בזהות חברי ועדות ההשקעה של גופי הפנסיה"
לדברי פוגל הפיתרון למצב טמון באזור סחר חופשי: "הצטרפתי לאזור הסחר החופשי שנוסד בשנת 2009. אנו יוצרים ערך לשני עמים - בעזרת מדינות ערביות מתונות ובעזרת שאר העולם. זהו סטארט אפ. האזור בתהליכי בנייה ויש בו 12 מפעלים שמייצרים מקומות עבודה. בשעה טובה לאחר שש שנים קיבלנו גם אישור להקים במקום גשר שיבנה באפריל ויחבר את אזור הסחר החופשי בצד הישראלי. יש שם מפעל מסננים, התחלנו בייבוא של גרעינים מאוקראינה לחיפה ולירדן-כדי להוזיל מזון לבעלי חיים. והמזון מופץ לכל המזרח התיכון. אם נצליח לייצר כלכלה טובה ובטחון, נרוויח", מסביר פוגל.
"כמובן שמעבר לגבול הירדני בארצות ערב יש אנשים מכל הסוגים. אנשי העסקים שעובדים איתנו הם או יצרנים או כאלה שרוצים לסחור. המודל שלי היה להקים מפעלים, לייצר מסחר. לאזור הסחר מגיע אלומיניום. פלסטיק. בעתיד יוקם שם בית מטבחיים עם רב וקאדי. כשהגשר יפעל בעוד כשנה ורבע, נוכל לפתח עסק גדול", מסביר פוגל.
באשר לרשות הפלסטינית, פוגל מצהיר כי לא איבד תקווה: "התחלתי בירדן במטרה לשחזר את המודל עם הפלסטינאים. אנשים רוצים פרנסה גם בצד הפלסטינאי. אני מאמין שלפלסטינאים היתה מניעה לשתף פעולה בגלל פתרונות פוליטיים שונים. אני חש את רחשי ליבם של אנשי עסקים רבים בגדה שמבינים שעליהם לבנות כלכלה איתנה. אני חש בשינוי שאינו קשור לפוליטיקה".
לדברי פוגל ניתן להקים אזורי סחר חופשיים נוספים: "בשישה מקומות באזור הגדה ניתן להקים אזורי תעשייה. הייתי מביא את העולם הערבי המתון להשקיע שם".
באשר לרצועת עזה מסביר פוגל: "אם מנטרלים את עזה מן הגדה, ה-GDP (התוצר הלאומי הגולמי) הוא 6,500 דולר לראש. בעצם הפלסטינאים בגדה הם יקרים יחסית לירדן. העתיד שלהם חייב להיות קשור למדינת ישראל. לגבי עזה, אין ספק שזו הבעיה הראשונה שיש לטפל בה. אנשי עסקים מצריים ופלסטינאים הגו פתרון אזורי. למשל, פיתוח של נמל אל עריש ושדה בינלאומי, פיתוח אזור בארדוויל. חשוב לציין שהיכן שעסקים נכנסו יש תקווה והאסלאם הרדיקאלי נדחק. לגבי עזה - אזורי סחר חופשי אפשר להקים במימון מדינות ערביות מתונות ואנו צריכים לסייע לכך כדי להוכיח לעזתים שיש כאן עתיד וגם כדי להראות למצרים שהשקעה כלכלית משתלמת".
לסיום אאמר פוגל: "כשאני מדבר בפני קהל ערבי, אני מבהיר שהכלכלה שלנו תמשיך לצמוח. הממשלה בונה תשתיות, היזמות הישראלית חיה וקיימת ונושא הגא זיתן לנו שקט בטווח הארוך, ואנו חזקים בתחום הדיגיטלי", דברי פוגל.