כתב אישום על עבירות מרמה נגד בכירים לשעבר בקופת חולים מאוחדת
על פי כתב האישום שהוגש היום לבית המשפט המחוזי בת"א, עשרות מיליוני שקלים מכספי הציבור שולמו לחברות שיווק בניגוד לחוק עבור גיוס מבוטחים. בין הנאשמים: הממונה על השיווק והפרסום בקופה יהודה עליאש ומנהל מחוז ירושלים, אברהם סיבוני
פרשת השחיתות במאוחדת: הפרקליטות הגישה היום (ה') לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתב אישום נגד בכירים לשעבר בקופת החולים, ומעורבים נוספים, בגין ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה ורישום כוזב במסמכי תאגיד. על פי כתב האישום, עשרות מיליוני שקלים מכספי הציבור שולמו לחברות שיווק על בסיס הונאה של הנהלת הקופה, מנגנוני הביקורת שלה ושל משרד הבריאות.
- דו"ח משרד הבריאות: מאוחדת ולאומית מובילות בשיעור התלונות המוצדקות
- 10 חודשי מאסר לחוקר מע"מ שהדליף חקירת בכירי קופ"ח מאוחדת
- בכירים לשעבר בקופת חולים מאוחדת זומנו לשימוע בטרם הגשת כתב אישום
לפי הפרקליטות, מטרת מעשה המרמה היתה הסתרת תשלומים בלתי חוקיים עבור גיוס מבוטחים לקופה מקרב מבוטחי הקופות האחרות - פעילות אשר אסורה על פי תקנות ביטוח בריאות ממלכתי והנחיות משרד הבריאות.
כתב האישום כולל 21 מעורבים מתוכם 11 נאשמים בשר ודם והשאר תאגידים. בין המואשמים יהודה עליאש, הממונה על הפרסום והשיווק בקופת חולים מאוחדת; משה חברוני, מנהלת מחוז ירושלים של הקופה; ואברהם סיבוני אשר הפיק במשך שנים חשבוניות כוזבות מחברה שבבעלותו לבקשת עליאש, במטרה להסתיר את התשלומים הלא חוקיים.
על פי כתב האישום, שהוגש באמצעות עורכי הדין נעם עוזיאל, טל תבור ועדי אפלבוים-גרוזמן מפרלקליטות מחוז תל אביב, מיסוי וכלכלה, עליאש ביצע את העסקאות המרמתיות מכספי הקופה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשיתוף פעולה מצד חברות שיווק שונות תוך ניגוד עניינים מצד עליאש.
על פי כתב האישום, לפי הדין קופות החולים רשאיות להשתמש בסוכני שיווק ולהציע שרותי בריאות נוספים (שב"ן) לחבריהן, כמו ביטוחים משלימים, אך נאסר על הקופות להשתמש בסוכנים לשם גיוס חברים חדשים מבין מבוטחי הקופות האחרות או לשם שיווק ביטוחים משלימים למי שאינם חברי הקופה.
לפי החוק, כל הוצאות הקופה לשיווק עצמי, לרבות פעולות שיווק המופנות למבוטחי קופות אחרות, כפופות לתקרת ההוצאה השנתית הקבועה בתקנות השיווק ולאיסור להשתמש בסוכני מכירות ותועמלנים.
לפי כתב האישום, יהודה עליאש, שכיהן בין השנים 1992-2007 כראש אגף פרסום ושיווק בקופת החולים מאוחדת, התקשר עם סוכנים ותועמלנים לשם צירוף מבוטחים חדשים לקופה. במטרה להסתיר את הפעילות הונהגה שיטה לרישומים חשבונאיים כוזבים לפיה הוצגו אותם הכספים ששולמו מתקציב הקופה לחברות שיווק חיצוניות עבור צירוף מבוטחים חדשים, ככספים שהוצאו עבור שיווק ביטוחים משלימים ושירותים נוספים למבוטחי הקופה, פעילות שהיא מותרת ואינה כפופה למגבלת התקציב.
בפרקליטות טוענים כי בפעולות אלו הביאו הנאשמים במרמה לכך ש"משאביה הכספיים של הקופה, המתקבלים ממשרד הבריאות ואשר נועדו לשמש לצרכי בריאות, שימשו לפעילות שיווקית אסורה ולהטעיית הקופה, מנגנוני הביקורת ומשרד הבריאות". לפי כתב האישום, בין השנים 2003-2008 שילמה קופת חולים מאוחדת לחברות השיווק, תמורת צירוף מבוטחים מבין מבוטחי הקופות האחרות, על בסיס חשבוניות כוזבות, למעלה מ-40 מיליון שקל.
נאשם נוסף בכתב האישום הוא משה חברוני, ששימש כמנהל מחוז ירושלים של קופת החולים מאוחדת. לפי האישום הוא גייס רשת מרפאות מהמגזר הערבי, שלה 38 אלף מטופלים שהיו חברים בקופ"ח לאומית, לשמש כמרפאות בשרות קופ"ח מאוחדת בלבד. משכך כלל מטופלי רשת המרפאות, אשר ביקשו להמשיך ולקבל טיפול באותה המסגרת, נאלצו לעבור לקופת חולים מאוחדת.
בכתב האישום נטן כי חברוני ועליאש הבטיחו לבעלי רשת המרפאות, בניגוד לדין וללא תיעוד בהסכם בכתב, 275 שקל בעבור כל מטופל שיעבור מ"לאומית" ל"מאוחדת", והסתירו את ההסכמה מהנהלת הקופה ומועדת הכספים. את התשלומים, בהיקף של למעלה מ-10 מיליון שקל, העביר עליאש לבעלי רשת המרפאות, באמצעות חברות שיווק בבעלות אברהם סיבוני, מי ששימש כמשווק המרכזי של קופת חולים מאוחדת באזור ירושלים, ובאמצעות חברת שיווק בבעלות בני הזוג כנרת ויורי גיא-רון. כזכור נגד כנרת גיא-רון הוגש בשבועות האחרונים כתב אישום לבית משפט השלום בתל אביב על מעורבותה בפרשה.
מפעילות אותן חברות שיווק הצטברו עמלות של כ-7 מיליון שקל הן מכך ששימשו כצינור להעברת הכספים והן מהפקת חשבוניות מס כוזבות. בסך הכל הוציאה הקופה עבור גיוס המבוטחים מרשת המרפאות למעלה מ-17 מיליון שקל, כנגדם סופקו לה חשבוניות כוזבות מחברות השיווק.
עליאש נאשם עוד כי ביקש שוחד מעוה"ד שייצגו את רשת המרפאות וכן בכך שבמשך שנים העבירו עשרות מיליוני שקלים לחברות השיווק, תוך ניגוד עניינים, מאחר ואלה העסיקו בחברות בבעלותם את קרובי משפחתו.
סיבוני, כך לפי כתב האישום, הפיק חשבוניות כוזבות בהיקף של למעלה מ-50 מיליון שקל וכדי להסתיר את הכספים מרשויות המס ניהל מערך חשבוניות פיקטיביות ופעל להונות את רשויות המס.
פרשת השחיתות בקופת חולים מאוחדת החלה בעקבות דו"ח חמור של מבקר המדינה על התנהלות בעלי תפקיד בכירים בקופה והיא הולידה מספר פרשיות נוספות בהן העמדתו לדין של חוקר המע"מ ליאור מי רז שהורשע בהדלפת מידע מהחקירה הזו לסיבוני. מעורבים נוספים הועמדו לדין גם כן.