$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

מרחב ציבורי: הנפט הזול לא מאיים עוד

למרות קריסת מחירי הנפט, גדלו ההשקעות באנרגיה ירוקה

גיל קליאן 08:1420.01.16
שוק האנרגיה המתחדשת חי תמיד בחרדה ממחירי האנרגיה המסורתית. ההיגיון פשוט: אם הנפט זול, אין צורך להשקיע בפאנלים סולריים, בטורבינות רוח, במים או בתחנות כוח גיאותרמיות.

 

מחקר של בלומברג שפורסם החודש מנפץ את הקונספציה הזאת: שנת 2015, שהתאפיינה בקריסה של מחירי הנפט ב־34%, היתה שנת שיא במימון מיזמי ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים. המשמעות היא ששוק האנרגיה המתחדשת כבר אינו רק שוק חלופי לדלק, אלא הוא שוק שעומד בפני עצמו.

 

אם נוסיף לזה את ועידת האקלים האחרונה בפריז, שבה התחייבו הכלכלות המובילות להפחית שימוש בדלקים מזהמים, ואת המחויבויות של המגזר העסקי להפחית נזקים סביבתיים, נבין מדוע לא מעט גופים פיננסיים רואים השקעה בענף הזה מנוע צמיחה עתידי.

 

זיהום אוויר בבייג'ינג. מאזורים המזוהמים בעולם זיהום אוויר בבייג'ינג. מאזורים המזוהמים בעולם צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

1. מרבית ההשקעות זרמו לסין

110 מיליארד ד' להפחתת הזיהום בסין

 

329.3

 מיליארד דולר הושקעו ב־2015 בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת, שיא של כל הזמנים. עיקר ההשקעות, 110.5 מיליארד דולר, זרמו לסין, שהאזורים העירוניים שלה הם מהמזוהמים בעולם. בארה"ב, לשם השוואה, הושקעו בשנה זו 56 מיליארד דולר בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת.

 

מנועי הצמיחה העיקריים של התעשייה הם הפאנלים הסולריים, שמחיריהם יורדים והופכים את ההשקעה באנרגיית שמש לכדאית יותר, לצד השקעות גדלות בחוות טורבינות רוח צפות בתוך הים.

 

2. חברות הנפט במגננה

ההשקעה בנפט ירדה ב־380 מיליארד ד'

 

נתון לא פחות מעניין במחקר של בלומברג הוא ירידה של 380 מיליארד דולר בהשקעות של חברות הנפט. אנליסטים רבים טוענים כי סביבת מחירי נפט של 30 דולר לחבית עלולה להביא לגל של פשיטות רגל בתעשיית הנפט האמריקאית, והחברות בענף נכנסו למגננה עד שיתברר אם מחירי הנפט הנמוכים הם זמניים או קבועים.

הבשורות הרעות לנפט זורמות בלי הפסקה: רק השבוע הזהירה סוכנות האנרגיה הבינלאומית כי הסרת הסנקציות מעל איראן תשטוף את העולם בנפט זול שהוא לא צריך.

 

3 אבו דאבי עוברת לירוק

NBAD יפנה כספים לאנרגיה מתחדשת

 

תחום האנרגיה המתחדשת ממשיך לאסוף תומכים מעניינים.

 

הבנק הלאומי של אבו דאבי (NBAD), מדינה שצמחה על תעשיית הנפט של איחוד האמירויות, הכריז השבוע כי בעשור הקרוב בכוונתו להשקיע 10 מיליארד דולר בפרויקטים ירוקים.

 

"אנחנו מאמינים שאפילו באקלים הנוכחי של ירידת מחיר הנפט, המעבר למקורות אנרגיה מתחדשים יימשך, מכיוון שהמנועים שעומדים מאחוריו הם ארוכי טווח וחזקים", אמר מנכ"ל הבנק אלכס תורסבי.

 

4. החלום של גרינפיס

השקעה של 1.6 טריליון דולר בשנה

 

מי שרוצה להפליג על כנפי הדמיון יכול להציץ בדו"ח של גרינפיס שפורסם ב־2015 ומסרטט כיצד ייראה העולם אם נעבור כולנו לאנרגיה מתחדשת עד 2050.

הבעיה המרכזית של חזון זה היא ההשקעה, שנאמדת על ידי הארגון ב־1.6 טריליון דולר לשנה, בבנייה מסיבית של תחנות כוח חדשות ובהסבה של תחנות גז טבעי למימן מתחדש.

 

הצד החיובי — גרינפיס מעריך כי עד 2050 תעסיק תעשיית האנרגיה מספר עובדים הגדול פי שניים מזה המועסק בתעשיית הנפט והגז כיום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x