המדד המשולב של בנק ישראל: יציבות בהתרחבות המשק
המדד המשולב של בנק ישראל עלה בדצמבר ב-0.2% והאמדן השני למדדים לחודשים שקדמו לו מראה גם כן על עלייה בפעילות במשק; הלמ"ס מנגד מפרסם סקר שמראה על הרעה בפעילות הכלכלית ברבעון הרביעי
המדד המשולב למצב המשק בחודש דצמבר עלה ב-0.2%, כך פירסם היום בנק ישראל. נתון זה מעט נמוך יותר מהנתונים לחודשים אוקטובר-נובמבר אבל כפול מזה של ספטמבר. לדברי אנשי הבנק העלייה במדד המשולב משקפת עלייה במרבית רכיביו – כמו לדוגמה מדדי הפדיון במסחר ושירותים, משרות שכיר במגזר הפרטי ועוד – ובעיקר עלייה חדה בייצור התעשייתי לנובמבר. מנגד, הירידה בייצוא הסחורות בדצמבר מיתנה את קצב עליית המדד.
- בנק ישראל: המדד המשולב עלה בנובמבר ב-0.2%
- בנק ישראל: המדד המשולב חזר לצמוח לאחר ההאטה
- צפירת הרגעה או טעות חוזרת? המדד המשולב למצב המשק עלה ביולי ב-0.3%
בסיכום שנת 2015 המדד המשולב עלה ב-2.9% אחוזים לאחר גידול של 2.1% אשתקד. הסיבה לכך היא לא גידול בתוצר העסקי – שככל הנראה דווקא היה נמוך בשתי עשיריות מזה של 2014 ועמד על 2.3% – אלא בשוק העבודה עם הגידול בשיעור המשרות הפנויות שמעסיקים מחפשים לאייש ובמספר המשרות במגזר הפרטי. זאת למרות שחלק ניכר מאוד מהמשרות הללו הן משרות בענפי המסחר והשירותים שם השכר נמוך מאוד יחסית וכמעט שאין בטחון תעסוקתי.
חלק מעניין אחר בהודעה של הבנק הוא תיקון חד יחסית לנתונים של המדד מאוקטובר עד נובמבר שמצביעים על כך שברבעון האחרון המשק התרחב יותר מאשר המדד דגם לפני כן. כך, בנובמבר עלה המדד מ-0.16% בנתון הקודם ל-0.28%, באוקטובר בשלוש עשיריות האחוז ל-0.25% ובספטמבר בשלוש עשיריות האחוז גם כן ל-0.11%. עוד מוקדם לומר מה המשמעות של הגידול הזה, בין השאר משום שמלבד בנובמבר לא מדובר בשינוי משמעותי, אך הוא כן מצביע על התרחבות של הפעילות העסקית ומכאן מהווה אינדיקציה – גם אם עדיין חלשה – לאפשרות של יציאה מההאטה שנרשמה
בחודשים האחרונים.
בתוך כך, שירות התעסוקה פירסם הבוקר את נתוני דורשי העבודה לדצמבר ובהם ירידה של 0.6% במספר דורשי העבודה שהתייצבו בשירות התעסוקה ביחס לחודש הקודם ל-190,392 אלף. זהו המשך המגמה של השנים האחרונות לירידה במספר דורשי העבודה, יחד עם שיעור אבטלה נמוך מאוד.
לנתונים האופטימיים יחסית הללו מגיע תמונת נגד בדמות סקר החברות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לרבעון הרביעי שגם הוא התפרסם היום ומגדיל את הבלבול בדבר הכיוון אליו צועד המשק הישראלי. על פי הסקר הפער בין שיעור מנהלי החברות שמציינים שהיה גידול בפעילות הכלכלית ברבעון הרביעי לעומת אלו הסבורים את ההיפך ירד מ-3.1% ברבעון שלפני כן ל-1.8%.