בלעדי לכלכליסט
המכרז המהפכני של מכבי: מי יסכים לדמי הניהול הזולים במשק לפורשים
קופת החולים פרסמה לאחרונה מכרז פנסיה ובו דרישות מהפכניות בכל הנוגע לדמי הניהול שישלמו הפנסיונרים שלה. היא דורשת שאלו לא יעלו על 0.3% מהסכום הצבור, בשעה ששאר החוסכים בקרנות הפנסיה משלמים 0.5% מיום פרישתם
קופת חולים מכבי יוצאת במכרז פנסיה חדש וחסר תקדים ל־7,926 עובדיה — כך נודע ל"כלכליסט". קופת החולים פרסמה בקרב גופי הפנסיה את תנאי המכרז בשבוע שעבר, ובמסגרתם דרישה מהפכנית בכל הנוגע לדמי הניהול שישלמו הפנסיונרים של מכבי. במכבי דורשים כי דמי הניהול לפורשי קופת החולים לא יעלו על 0.3% מהסכום הצבור, לעומת 0.5% שמשלמים כלל החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות. כיום, ללא קשר לדמי הניהול שמשלם חוסך במשך תקופת החיסכון, בעת פרישתו הם יעלו לרמת המקסימום שהיא 0.5%, מכיוון שברגע שאדם יוצא לפנסיה, אין לו יכולות לעבור לקרן מתחרה, ולכן דמי הניהול מתקבעים עד יום מותו. למעשה, בתנאיה מכבי שוברת את הקו האדום שפעלו בו כל הקרנות עד כה.
מכרז הפנסיה של עובדי מכבי מראה שוב כיצד ארגוני העובדים החזקים מצליחים להשיג תנאי חיסכון פנסיוני מעולים לעובדים שלהם. מתנאי המכרז עולה כי במכבי דורשים מהקרן הזוכה דמי ניהול מקסימליים לחוסכים הפעילים בשני מסלולים אפשריים. באחד מדובר בדמי ניהול שלא יעלו על 0.1% מהצבירה ודמי ניהול שלא יעלו על 0.95% מההפקדות השוטפות. מדובר בהנחה אדירה של 82% על דמי הניהול המקסימליים החוקיים שעומדים על 0.5% מהצבירה ו־6% מההפקדות השוטפות. המסלול השני מדבר על דמי ניהול של 0% מהצבירה ודמי ניהול של 2.6% מההפקדות החודשיות.
במסגרת המכרז, דמי הניהול המקסימליים שמכבי דורשת לחוסכים בקרנות השתלמות הם 0.45% מהצבירה, לעומת תקרה חוקית של 2%. נוסף על כך הבהירה מכבי כי היא לא מחויבת לקבל את ההצעה הזולה ביותר וכי תביא בחשבון גם פרמטרים של איכות השירות.
כיום מספר הפנסיונרים בקרנות הפנסיה החדשות נמוך מאוד, שכן מדובר בקרנות שהחלו לחסוך בהן רק בראשית שנות התשעים, אז עברה השליטה בהן לגופים פרטיים. מספר החוסכים הפנסיונרים בקרנות אלה צפוי לזנק בשנים הקרובות, ולכן עולה החשיבות בתחרותיות על דמי הניהול לחוסכים. מבחינת קרנות הפנסיה, העלאת דמי הניהול למקסימום בגיל הפרישה היא אידיאלית, שכן אז הוא מגיע עם הסכום הצבור הגבוה ביותר.
במאי אשתקד שלחה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר חוזר לגופי הפנסיה והבהירה בו כי אם היה ספק בנושא — דמי ניהול מקסימליים של 0.5% לפנסיונרים אינם הכרח המציאות. היא הוסיפה בחוזר זה כי רצוי להציע דמי ניהול מופחתים ורמזה לגופי הפנסיה כי היא מצפה לראות הצעות מוזלות לדמי ניהול אלו ולא תשקול התערבות אגרסיבית. הרעיון של סלינגר הוא לעודד את החוסכים המגיעים לגיל פרישה לעשות "שופינג" בין קרנות הפנסיה השונות ולבחור קצבת פנסיה מהקרן שתציע להם את דמי הניהול הנמוכים ביותר. עד העת האחרונה "שופינג" כזה לא היה אפשרי, מכיוון שקצבאות הפנסיונרים מחושבות בהנחה כי הכסף יצבור תשואה שנתית של 4%, וסביבת הריבית היום שואפת לאפס. כך יצא שחוסכים מבוגרים זכו לקצבת פנסיה גבוהה מזו המגיעה להם, על חשבון החוסכים הקיימים. בעת האחרונה הוביל משרד האוצר מהלך שיפתור את הפלונטר הזה, כשהחליט לעלות את הקצאת אג"ח מיועדות — שמנפיקה המדינה לחוסכים לפנסיה ומעניקות תשואה מובטחת של 4.86% בשנה — לפנסיונרים מ־30% ל־60%.
בחודש שעבר חשף "כלכליסט" התבטאות של יונל כהן, יו"ר ומבעלי השליטה בחברת הביטוח איילון, ולפיה דמי הניהול לפנסיונרים צפויים לרדת, בין היתר דרך מהלכים שהוא עצמו יוביל. ל"כלכליסט" נודע כי כהן פועל מול משרד האוצר על כמה כיוונים להוזלת דמי ניהול, וכן על אפשרות שלפיה פנסיונר יוכל לנהל את ההשקעות של כספי הפנסיה על ידי גוף נפרד, בלי שהפנסיה תהיה נעולה בקרן.
ממכבי נמסר: "מכבי שמה לעצמה יעד במכרז הפנסיוני למצות את האפשרות להיטיב עם העובדים, הן הפעילים והן הפורשים לגמלאות. לפיכך, הגדרנו דמי ניהול מופחתים גם לגמלאי מכבי".