$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ליצמן נגד כחלון: מי ינהל את חיסכון לכל ילד

התוכנית שנולדה מדרישה של החרדים נמצאת בלב העימות בין שר הבריאות ושר האוצר. ליצמן דורש שהכספים ינוהלו בבנקים המסחריים ואילו כחלון מתעקש על בנק הדואר ובתי ההשקעות

רחלי בינדמן 06:5103.03.16

שר הבריאות יעקב ליצמן דורש מהאוצר להפנות את הכספים המיועדים לתכנית חיסכון לכל ילד לבנק מסחרי גדול. זאת בניגוד לעמדתו של השר משה כחלון שמעדיף כי בנק הדואר ובתי ההשקעות ינהלו את הכסף - כך נודע ל”כלכליסט”.

 

ככל הידוע, הסיבה לדרישת ליצמן טמונה ברצונו כי גוף חזק ויציב ינהל את הכספים, שצפויים להסתכם בכ־1.6 מיליארד שקל בשנה.

 

בימים אלו שוקד צוות במשרד האוצר בראשות ראש אגף התקציבים אמיר לוי על גיבוש התוכנית שנולדה במסגרת ההסכמים הקואליציונים עם החרדים. במקור דרשו החרדים להגדיל בחזרה את הסכום שקוצץ בממשלה הקודמת מהקצבאות כולל החזר רטרואקטיבי, אך לבסוף הסכימו במקום כי חלק מהסכום יופנה למסלול חיסכון. על פי ההחלטה, יופרשו כ־50 שקל בחודש לכל ילד, עד שזה יגיע לגיל 21. את הכסף יהיה ניתן למשוך כבר מגיל 18, בחתימת אחד ההורים.

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: עמית שעל

 

הקו שנוקט כחלון מאז כניסתו למשרד האוצר הוא לייצר תחרות לבנקים ולהחליש את כוחם, כך שדרישתו של ליצמן מנוגדת לחלוטין למדיניות שלו.

 

הבנקים חזקים מדי

 

ל"כלכליסט" נודע כי צוות האוצר צפוי להמליץ שלא לאפשר לבנק גדול לנהל את החסכונות הללו, זאת מתוך רצון לעודד את הציבור להפנות את הכספים לחיסכון דרך שוק ההון (דרך חברת ביטוח או בית השקעות באמצעות מסלולי ההשקעה של קופות הגמל).

 

בנוסף, באוצר חוששים כי ברגע שבנק גדול ייכנס למשחק, לא יהיה סיכוי לחלופות אחרות, זאת בשל כוחם האדיר של הבנקים ואחיזתם המרכזית בציבור.

ארכיון ארכיון צילום: חיים הורנשטיין

 

 

הבנקים ירוויחו משותפות בתכנית בשני מובנים עיקריים: ראשית הם יזכו לקהל לקוחות שמכיר אותם מגיל אפס, ושנית הם יוכלו להשתמש בכספי החסכנות לצורך מתן אשראי עליו הם גוזרים רווחי ריבית. דוגמא לרצונם של הבנקים להיות שותפים בתכנית אפשר לראות במכתב ששל יו”ר איגוד הבנקים לכחלון לפני כחודש, שביקש לאשר הטבות מס לחוסכים לטווח בינוני-ארוך בפיקדונות שמציעה המערכת הבנקאית, זאת בדומה למוצר חדש שצפוי האוצר להשיק בקרוב.

 

הדוגמה הבריטית

 

פרל הציג דוגמה מבריטניה כדי לשכנע את כחלון: "בעקבות מאמצי שיווק גדולים של הממשלה, כיום למעלה מ־22 מיליון אזרחים בבריטניה יש תכנית חיסכון שמקנה פטור ממס על רווחי הון על השקעה. במסגרת התכנית ניתנת לציבור יכולת לבחור בין השקעה בפיקדונות לבין השקעה בשוק ההון. רוב המשתתפים בתכנית בוחרים לחסוך בפיקדונות.

 

לדבריו, "רק בשנה האחרונה הושקעו 80% מהכספים בחשבונות שנפתחו בפקדונות על אף סביבת הריבית הנמוכה. גם בתכנית המיועדת לילדים עד גיל 18 שקיימת בבריטניה הושקעו בשנה האחרונה שני שליש מהכספים בפיקדונות ורק שליש הושקע באפיקי שוק ההון".

 

אלא שמבחינת אגף התקציבים, דבריו של פרל מחדדים בדיוק מדוע יש בעיתיות במתן אפשרות להורים לחסוך כספי קצבאות הילדים באמצעות בנק מסחרי. הם חוששים שבכך עלול להיווצר מצב דומה זה שבבריטניה, בו מרבית הציבור בוחר לחסוך לילדיו בבנקים, למרות שבהסתכלות ארוכת טווח דווקא השקעת הכספים בשוק ההון מייצרת פוטנציאל תשואה גבוה משמעותית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x