$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הסיעות החרדיות שוב מסכלות את המאבק בהון שחור

יהדות התורה וש"ס מסכלות הצעת חוק שתחייב את הבנקים לדווח לרשות המסים על לקוחות שחשודים בהעלמת מס. הקואליציה הקפיאה את הדיונים כדי לאפשר למפלגות לדון בפשרות מול האוצר, אולם ח"כ גפני מבהיר כי יתנגד לכל פשרה בטענה כי זו "פגיעה בזכויות אדם"

רוני זינגר ושאול אמסטרדמסקי 06:4508.03.16

קרבות בקואליציה סביב הצעת החוק להגברת המאבק בהון שחור שמקודמת בימים אלה בכנסת. המפלגות החרדיות, בגיבוי ח"כים מהליכוד, מתנגדות להמשך קידום הצעת החוק שתאפשר לרשות המסים לדרוש מהבנקים וממוסדות פיננסיים לדווח על לקוחות החשודים בהעלמות מס. בשבוע שעבר הורתה ועדת הכנסת לבטל דיון בנושא בוועדת החוקה, וגם הדיון שנקבע ליום רביעי הקרוב בוטל לפי שעה.

 

את ההתנגדות לחוק למן הרגע שהגיע לכנסת מוביל יו"ר ועדת הכספים משה גפני, ואליו הצטרפו חברי ש"ס. ל"כלכליסט" נודע כי יו"ר ש"ס אריה דרעי שיגר מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו לפני כמה ימים, ובו הודיע כי הוא מתנגד להצעה. אתמול ניהל ראש המטה שלו משה ארבל דיונים מול הרשות בניסיון לייצר נוסחת חוק מרוככת שתהיה מקובלת על כולם. אלא שבשיחה עם "כלכליסט" הודיע גפני אתמול כי לא יקבל שום פשרה ויסרב לאפשר לחוק לעבור בכנסת.

 

"אני חושב שזה חוק ממש נורא", אמר גפני אתמול. "הוא יהפוך אותנו לצפון קוריאה. כל אזרח יקבל זימון לחקירה מפקיד שומה על פי ההחלטה של רשות המסים. אנחנו לא מדברים על אזרחים עבריינים, אלא על כל אזרח שתהיה לו תנודה קלה בחשבון, כי קיבל מתנה מסבתא".

 

מבקריו של גפני טוענים לעומת זאת כי הוא דואג בעיקר למגזר שלו, מחשש שיש בו שיעורים גבוהים יחסית של הכנסות לא מדווחות. ועוד הם מצביעים על הערכות האוצר כי ההצעה צפויה להכניס לקופת המדינה כ־300 מיליון שקל בשלב הראשון, ו־1–1.5 מיליארד שקל בהבשלה מלאה.

 

הצעת החוק כוללת שני מנגנונים שאמורים למנוע מרשות המסים דריסת רגל גדולה מדי בפרטיות האזרחים. כך התהליך אמור לעבוד: הרשות לא תוכל לדרוש ישירות מהבנקים מידע על לקוחותיהם, אלא תגיש רשימת שאילתות לוועדה ציבורית שחברים בה נציגי ציבור והיועץ המשפטי לממשלה, שלו תהיה זכות וטו. הרשימה כוללת, למשל, שאלות על העברות כספים חריגות בחשבון - קבועות או חד־פעמיות, בתוך הארץ, ממדינות שמוגדרות מקלט מס או משירותי התשלומים של פייפאל וגוגל.

 

השאילתות שאושרו בוועדה יועברו לבנקים, והם ישיבו מידע מלא לא ישירות לרשות המסים, אלא ליחידה חדשה שנקראת כרגע "הקופסה שחורה" - יחידה חדשה ועצמאית ברשות המסים שמטרתה לשמש המסננת השנייה - היא תקבל את הנתונים המלאים, אך תעביר לידי פקידי השומה וחוקרי הרשות רק את בעלי החשבונות שיש בהם פוטנציאל להעלמת מס של יותר מ־100 אלף שקל.

 

חלק מהביקורת המופנית כנגד הצעת החוק נוגעת ל"קופסה השחורה". מתנגדי ההצעה חוששים כי מנגנון שנועד לרסן את כוחה של רשות המסים לא יכול להיות כפוף בעצמו למנהל של אותה הרשות - דבר שעלול לעקר את תכליתו.

 

הישועה לא תבוא מיש עתיד

 

תחילתה של הצעת החוק היתה בספטמבר, כשהאוצר ניסה להכליל אותה, בגרסתה המקורית, בחוק ההסדרים. אלא שהתנגדותו של גפני, עם התנגדות יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לחקיקה, גרמה לפיצולה מהחוק, והיא הובאה לדיון נפרד בכנסת בדצמבר. אלא שגם בעניין זה התעורר מאבק, משום שגפני רצה לדון בחקיקה הזאת בוועדה שלו, אך האוצר הסיט אותה לוועדת החוקה, שבראשה עומד ח"כ ניסן סלומינסקי מהבית היהודי.

 

מרגע שהחלו הדיונים בוועדת החוקה התייצבו גפני, ח"כ אורי מקלב מסיעתו ובתמיכת ח"כ בני בגין מהליכוד התנגדו נמרצות לקידום החוק. אלא ששר האוצר משה כחלון סמך על תמיכתו של ח"כ מיקי לוי מיש עתיד שתמך בהצעה בקריאה הראשונה במליאה. מאחורי הקלעים הבהירו אנשיו כי הם רגועים, וברגע ההצבעה יש עתיד תתמוך בהצעה.

 

אבל גם ביש עתיד התחוללה מיני־דרמה בעניין. ביום ראשון הבהירו הח"כיות יעל גרמן וקארין אלהרר כי לא יתמכו בה, ובמפלגה סיכמו על חופש הצבעה. בינתיים הספיקה גרמן לשכנע את גם ח"כ מיקי לוי לשנות את דעתו.

 

ברביעי שעבר היה אמור להתקיים דיון נוסף בוועדת החוקה, אך גפני טען כי הוא נקבע בשעות שהוא מנהל דיון בוועדת הכספים, ולכן דרש לבטלו.

 

סלומינסקי אמר אתמול ל"כלכליסט" כי לאור הקושי להעביר את החוק הוא ביקש כי "כחלון ייכנס לתמונה. אני נשכב כאן על הגדר בשבילו כי אני איש קואליציה, אבל אני לא אתבזה כדי שבסוף יגידו לי שמושכים אותו".

 

מימין: כחלון וגפני. גפני: החוק יהפוך אותנו לצפון קוריאה. כל אזרח במדינה צפוי לקבל טלפון מפקיד שומה שיקרא לו לחקירה על כל תנודה קלה בחשבון, כי קיבל מתנה מסבתא" מימין: כחלון וגפני. גפני: החוק יהפוך אותנו לצפון קוריאה. כל אזרח במדינה צפוי לקבל טלפון מפקיד שומה שיקרא לו לחקירה על כל תנודה קלה בחשבון, כי קיבל מתנה מסבתא"

 

ההצעה עברה ריכוכים

 

שלשום נפגשו סגן שר האוצר יצחק כהן (ש"ס) עם ארבל, גפני ומנהל רשות המסים משה אשר. בפגישה הוצע שבמקום היועמ"ש, אישור השאילתות יועבר לידי "גורם בלתי תלוי", ואולי אף אישור מבית משפט. "זו מערכת מטורפת דרקונית שפוגעת קשה בזכויות הפרט", אמר אתמול בכיר בלשכת דרעי. "החשש הגדול הוא גם ממאגר המידע האדיר שרשות המסים תצבור".

 

אתמול דנה הנהלת הקואליציה בהצעה. יו"ר כולנו רועי פולקמן הסביר שהחוק רוכך מאוד מאז הוגש במקור: "אין דמיון בין מה שהצענו לבין מה שעומדים לאשר". ואכן, מאז הגיעה לכנסת ההצעה עבר שינויים. בין היתר סוכם כי הוא לא יחול על חשבונות עסקיים אלא פרטיים בלבד, וכן כבר הוסכם על הקמת הוועדה הציבורית.

 

בסיום הדיון סוכם כי בימים הקרובים ינסו חברי ש"ס, יהדות התורה והליכוד להגיע להבנות עם האוצר, ובינתיים הדיונים בחוק יוקפאו. באוצר מאיימים כי הרפורמה של ש"ס להוזלת המע"מ בתחבורה הציבורית והפחתת מחיר המים תלויה בהעברת הצעת החוק. אלא שבעוד ש"ס טוענים כי "אנחנו בעד החוק, אבל רוצים לשנותו מאוד", ביהדות התורה מבהירים כי לא יאפשרו את העברתו. "גם אם יצמצמו אותו לאדם אחד — אני לא אאפשר פגיעה כזו בזכויות אדם", אמר גפני.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x