הממשלה אישרה הקמת רשות עצמאית לפיקוח על שוק ההון; נתניהו התנגד בתחילה: חשש מעצמאות הרשות
ההצעה של שר האוצר כחלון וסגנו כהן אושרה פה אחד; הרשות תפעל כיחידה ממשלתית עצמאית ונפרדת, כאשר השר הממונה יהיה שר האוצר
בתום דיון סוער אישרה היום (א') הממשלה את הצעתם של שר האוצר, משה כחלון וסגנו, יצחק כהן, להקים רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. הרשות תפעל כיחידה ממשלתית עצמאית ונפרדת כאשר השר הממונה יהיה שר האוצר. זאת בשונה מהמצב היום שהאגף האמון על הפיקוח בשוק ההון, החסכון ארוך הטווח והביטוח, הוא אגף בתוך משרד האוצר, לכן עצמאותו מוגבלת. בראש האגף עומדת היום הממונה דורית סלינגר.
הדיון סער לאור התנגדותם של מספר שרים למתכונת החוק שהוצעה בפניהם. אך המפתיע מכל היתה התנגדותו בתחילה של ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו לכך שהצעת המחליטים קבעה כי הרשות עצמאית לחלוטין וכי לממשלה לא תהיה הסמכות לאשר או לבטל שינויים. במהלך הדיון הביע נתניהו את הסתייגותו מכך ואמר כי היה מעוניין שכל שינוי שתבקש הרשות לבצע יובא לאישור הממשלה.
לכך הצטרף המתנגד הנחרץ ביותר של הקמת הרשות, שר הרווחה חיים כץ שדרש בדומה לנתניהו פיקוח, אך לא של הממשלה כי אם של הכנסת ודרש כי כל שינוי שתבקש הרשות החדשה לבצע יובא לאישור ועדת עובדה, רווחה ובריאות בכנסת. גם השר שטייניץ דיבר על כך שישנה בעיה בנטילת סמכויות משרים והשווה את הדבר לתהליך שקרה עם אישור מתווה הגז ואמר כי הפורמט הטוב ביותר הוא זה של רשות החשמל החדשה שכפופה עדיין לשר הממונה עליה.
שר האוצר משה כחלון השיב לראש הממשלה ולשרים ״איפה הייתי עד היום, למה לא דיברתם, החוק נמצא בשימוע ציבורי כבר שלושה חודשים״. לבסוף אושרה ההצעה פה אחד, אך הוכנסו בה שינויים לאור דרישותיו של השר כץ: כל שינוי בתקנון האחיד של קרנות הפנסיה וקופות הגמל החדשות יצטרך להיות מאושר בוועדת הכספים, וכן נמסר כי ייערך דיון מחודש על נושא הביטוח הסיעודי הקולקטיבי. במהלך הדיון דרש גם שר הבריאות יעקב ליצמן דיון מחודש בנושא ביטוחי הבריאות אך חזר בו .
תפקידיה של הרשות העצמאית יהיו: שמירה על עניינם של המבוטחים, העמיתים ולקוחות הגופים המפוקחים. הבטחת יציבותם וניהולם התקין של הגופים המפוקחים, על מנת לקיים את התחייבויותיהם ללקוחותיהם; קידום התחרות בשוק ההון, הביטוח והחיסכון ובמערכת הפיננסית; ועידוד חדשנות טכנולוגית ועסקית.
הרשות תתוקצב בסעיף תקציבי נפרד בתקציב המדינה בדומה למשרד ממשלתי, זאת במטרה לאפשר לה שיקול דעת מיטבי וחופש פעולה בקביעת סדר עדיפויותיה. בנוסף, כל עובדי אגף שוק ההון יעברו לרשות החדשה.
על חשיבות עצמאותה של רשות פיקוח פיננסית עמדו ארגונים בין לאומיים, כגון ה- OECD וקרן המטבע הבין לאומית. הארגונים הדגישו בהמלצותיהם את החשיבות ביצירת רגולטור עצמאי בישראל אשר ישמור על ציבור המבוטחים והחוסכים.