$
נשים ועסקים
באנר מגזין נשים מרץ 2016

"תמיד יהיו סיכונים שאתמודד איתם רק אחרי שהם יתממשו"

הבנקים צריכים לבחור תחומי התמקדות, הרגולטור צריך לחפש כל הזמן את הקופסה השחורה, ונשים מנהלות צריכות שותף שיטפל בארוחת הצהריים. טלי קיסר־סטויה, סגנית המפקחת על הבנקים, "משתפת אבל לא מצטדקת"

אף שרגולטורים לא נוהגים לחלק סוכריות, אצל רו"ח טלי קיסר־סטויה, סגנית המפקחת על הבנקים, המצב הפוך, פשוטו כמשמעו: במשרדה בבניין בנק ישראל בירושלים ניצבות שלוש צנצנות ענקיות מלאות בסוכריות, חטיפי שוקולד והפייבוריטים שלה - דובונים מגומי. "יש לי עוד סליק גדול בארון", היא מציינת. "אני אוהבת שיש כיבוד כשמגיעים אליי. בארבע אחר הצהריים, כשיש ירידת סוכר, עוברים אצלי בחדר".

 

אבל אלה הסוכריות היחידות שקיסר־סטויה מחלקת. לפני שלושה חודשים, בגיל 42 בלבד, היא מונתה לסגנית המפקחת על הבנקים ומנהלת אגף הערכה מוסדית, האמון על עבודת הפיקוח ובדיקת הסיכונים השוטפים של הבנקים. זה האגף שבוחן את הבנקים בכל יום, במטרה לוודא שהם שומרים על יציבות ולא משתוללים. בנוסף לתפקידה הטרי, קיסר־סטויה לקחה חלק בשני צוותים שנמצאים בכותרות. היא היתה חברה בצוות ברייס, שעסק בהסדרת השוק הפיננסי לנותני שירותים פיננסיים ולנותני אשראי חוץ־בנקאיים; וריכזה את ועדת שטרום להגברת תחרותיות בבנקים, שמסקנות הביניים שלה עוררו התכתשות סוערת בין שר האוצר משה כחלון לבין נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. "בוועדת שטרום", היא מדגישה, "ההסכמות בין חברי הצוות רבות יותר מהמחלוקות ביניהם".

 

את חושבת שבסופו של יום, המסקנות של צוות ברייס וועדת שטרום יובילו לשינוי בשוק וישפרו את מצבם של הצרכנים?

"אין לי ספק בכך. לוועדת שטרום יש הרבה זרועות, אז גם אם חלק מהנקודות בדו"ח הביניים שנויות במחלוקת, יש סעיפים שבוודאות יובילו לשינוי. אם לדוגמה יהיה אתר להשוואת מחירים, מעין 'זאפ' בנקאי, תתאפשר כניסה של שחקנים קטנים. צריך רק לזכור שלדברים יש קצב משלהם. לא הכל קורה באופן מיידי".

 

היציבות והתחרות מקבלות את המשקל הראוי?

"אם היציבות תיפגע, גם הציבור ייפגע. אבל אנחנו עושים פעולות מהותיות לקידום התחרות: אנחנו מקלים על סולקים חדשים להיכנס לשוק, ואנחנו מקימים את מאגר נתוני האשראי".

 

אתם מקימים את המאגר, ואז הבנקים יעלו אליכם לרגל, ועל כל פיסת מידע שתרצו לפרסם הם יאיימו שאם הם ישחררו אותה, הכל יתמוטט. כך יכניסו למאגר עזים בשם היציבות, והוא לא יהיה אפקטיבי עבור מתחרים קטנים.

"תגידי, את חושבת שכל היום הבנקים באים אליי וצועקים 'תעצרי את המתחרים'? גם הם בעד תחרות".

טלי קיסר־סטויה. "השיער שלי זה חלק מגישה של 'לא ליפול לתבניות'. גם אם יש עליו הערות, דקה אחר כך מתחילים לדבר מקצועי והכל נשכח" טלי קיסר־סטויה. "השיער שלי זה חלק מגישה של 'לא ליפול לתבניות'. גם אם יש עליו הערות, דקה אחר כך מתחילים לדבר מקצועי והכל נשכח" צילום: אלכס קולומויסקי

 

בטח. הבנקים מתים על תחרות.

"התחרות כבר כאן, הבנקים מבינים את זה. הם רואים את כל המיזמים האינטרנטיים למתן אשראי ואת ההתפתחות הטכנולוגית שלהם, ויודעים שהם צריכים להשתנות ולהתמודד".

 

אנחנו דיברנו עם מנכ"ל בנק שנשמע דווקא שאנן. במילים שלו: "אלה שעושים חיתום בפייסבוק? הם לא העתיד".

"כשאני נפגשת עם מנכ"ל בנק אני תמיד שואלת, 'מה אתה עושה, מה אתה משנה, כדי להתמודד עם האשראי החוץ־בנקאי. מה אתה עושה בתחום הטכנולוגי'. חייבת להיות לו אסטרטגיה. אף אחד לא יכול לדרוך במקום".

 

מה הדבר הראשון שאת מאמצת בעקבות הכיוון שאליו הולכת ועדת שטרום?

"אני משנה את האופן שבו אני בודקת את המודלים של חיתום האשראי הקמעונאי של הבנקים, ומביאה בחשבון שיש במגרש שחקנים נוספים שישפיעו גם עליהם".

 

"האתגר הוא להבין מה אני לא רואה"

 

קיסר־סטויה החלה את דרכה בפירמת רואי החשבון ארנסט אנד יאנג כרואת חשבון מבקרת, ומשם עברה לפיקוח על הבנקים. היא צמחה ביחידת ההערכה המוסדית, ועמדה בראש הצוות שפיקח על קבוצת דיסקונט - אחת הקבוצות שמתמודדת עם האתגרים הגדולים ביותר של המערכת הבנקאית, ובהם אתגרי הון, התמודדות עם יחסי עבודה מורכבים ומעבר מבנק בעל גרעין שליטה לכזה ללא גרעין שליטה.

 

לפני כשלוש שנים היא סומנה בבנק כמי שתגיע רחוק, ונשלחה מטעמו לשנת לימודים במכללה לביטחון לאומי, שנה שהיא מתארת כ"התנסות שמשנה את הפרספקטיבה, פותחת אופקים ומחדדת את הראייה על שיקולים של ביטחון, חברה ויחסי חוץ". כשחזרה, כיהנה כראש המטה של המפקח על הבנקים דאז דודו זקן, וכממלאת מקום מנהלת היחידה הכלכלית. לפני כשלושה חודשים מונתה לסגנית המפקחת הנוכחית, חדווה בר.

 

כרגולטורית את נמצאת תמיד צעד אחד אחרי השוק, תמיד נדרשת להגיב לפעולות שלהם. איך מצמצמים את הפער הזה?

"התפקיד שלי הוא להעריך סיכונים. יש סיכונים שאנחנו מכירים ויודעים איך להתייחס אליהם, אבל תמיד יהיו סיכונים שאתמודד איתם רק אחרי שהם יתממשו. אני צריכה לשמור על גמישות מחשבתית גבוהה מספיק כך שכאשר המשבר יגיע, אני אדע להתמודד גם איתו. לא הכל מדע מדויק. אני כמפקחת צריכה להיות יוזמת ולחשוב כל הזמן מה אני לא יודעת, מה עדיין קופסה שחורה עבורי".

 

בתחום זיהוי הסיכונים יש לכם יחסי ציבור גרועים מאוד. במקרה של ההסתבכות האחרונה של בנק לאומי בארצות הברית, למשל, נראה שנרדמתם בשמירה.

"אני שומעת את התהודה הציבורית, אבל הפיקוח מתערב בהרבה מאוד שלבים לאורך התהליך. לא כולם ידועים ומפורסמים".

המפקחת על הבנקים חדווה בר (מימין) וסגנית הנגידה נדין בודו טרכטנברג. "לנשים יש היום יותר תעוזה לצאת ולנסות" המפקחת על הבנקים חדווה בר (מימין) וסגנית הנגידה נדין בודו טרכטנברג. "לנשים יש היום יותר תעוזה לצאת ולנסות" צילום: אוראל כהן, דוברות בנק ישראל

 

מונית לתפקיד בתקופה מאתגרת. הגברת התחרות מול המוסדיים ומול גופים חדשים, מובילה לכך שהנתח של הבנקים בשוק האשראי מצטמצם וכל התעשייה בהתכווצות. הבנקים ייטלו על עצמם יותר סיכונים כדי להתמודד עם זה.

"אני לא משוכנעת שזה אומר שהסיכון במערכת הבנקאית עולה.כדי להתמודד עם התחרות הבנקים צריכים להתייעל".

 

בעבר, בנק עשה מודל סיכונים וממנו גזר תמחור אשראי צרכני מסוים. כל עוד חיו רק בעולם של בנקים, הכל היה טוב. היום נכנסו מתחרים שמתמחרים את האשראי לפי מודלים אחרים, שגוזרים מחירים נמוכים יותר, והבנקים צריכים להתחרות בהם. זה לא מעלה את הסיכון של הבנקים?

"הגידול באשראי החוץ־בנקאי הוא אתגר לבנקים. הם צריכים לחזור למודל התמחור שלהם ולשאול איך מביאים בחשבון גם את המינוף של משקי בית דרך האשראי החוץ־בנקאי. זה לא אומר שפרופיל הסיכון של הבנק יעלה, כי אני מצפה שיהיה שוני בתיאבון לסיכון בין המערכת הבנקאית לחוץ־בנקאית".

 

שמירה על תיאבון סיכון גם במחיר של ויתור על עסקים?

"אני מצפה שבנק יחליט איפה הוא מתמקצע ואיפה לא. יש בנקים שחולשים על הרבה יותר ענפים, וכאלה שבוחרים באיזה ענפים להתמקצע. לא כולם צריכים להיות בכל העסקאות".

 

איך מתמודדים עם השינויים הטכנולוגיים?

"זה אחד הסיכונים הגדולים שאני רואה לנגד עיניי, אבל פיקוח על הבנקים לא יכול לעצור את התהליך. אם המתחרים של הבנקים משתמשים בטכנולוגיה מתקדמת, אנחנו כפיקוח צריכים לראות איך מאפשרים לבנקים להיות בעולם הזה".

 

יהיה בכלל מקום לגופים כבדים כמו בנקים בעוד 30 שנה?

"לבנקים יש חשיבות משקית ותמיד תהיה. בעתיד הבנקאות תתחלק לשלושה: שליש בנקאות מסורתית עם פקיד, שליש בנקאות טכנולוגית לגמרי, ושליש - משהו מעורב, בין לבין. הבנקים יהיו קיימים, לצד עוד הרבה מאוד גופים פיננסיים חדשים".

 

אז איך ייראה פיקוח הכולל על המערכת המסובכת הזו?

"מבחינת היציבות, נבחן כל סוג של גוף - בנקים, מוסדיים, מיזמים אינטרנטיים - לפי הסיכון הספציפי של אותו מלווה. מבחינת הצרכנים, כל הרגולטורים יצטרכו לאמץ אותו סטנדרט, כדי שללווה יהיה מלוא המידע על ההלוואה ועל התנאים שלה, כך שהוא לא ימנף את עצמו לדעת. גם צוות ברייס הלך לכיוון הזה".

חברי ועדת שטרום. "גם אם חלק מהנקודות שנויות במחלוקת, המסקנות יובילו לשינוי" חברי ועדת שטרום. "גם אם חלק מהנקודות שנויות במחלוקת, המסקנות יובילו לשינוי" צילום: אלכס קולומויסקי

 

בינתיים, מי שגורם לאנשים למנף את עצמם לדעת הם הבנקים, שמתקשרים ללקוחות עם הצעות להלוואות כדי לסגור את המינוס.

"אנחנו שמים דגש מול הבנקים על הגילוי והשקיפות בהלוואות האלה, ועל ההוגנות מול הלווים".

 

את פיקחת על דיסקונט, שהפך לבנק ללא גרעין שליטה. בעקבות מסקנות ועדת הריכוזיות, יהיו עוד בנקים בלי גרעין שליטה. אתם יודעים לפקח עליהם?

"טפו טפו. אלו גופים עם ממשל תאגידי אחר, יש יותר כוח למנהלים ולא לבעל השליטה, אבל בשני הסוגים של הבנקים אני בודקת את הממשל התאגידי מאל"ף ועד ת"ו".

 

יש מחקרים רבים על כך שבנקים בלי גרעין שליטה נוטים לקחת יותר סיכונים.

"בסוף, גם לבנקים בלי גרעין שליטה יש מגרש משחקים עם גבולות ברורים - בנהלים, בהנחיות חוק ובמדיניות התגמול של הבכירים. ויש לנו גם מספיק כלים כדי לפקח עליהם".

 

"פשוט צריך להעז"

 

קיסר־סטויה (נשואה ואם לשלושה בנים) מתגוררת במודיעין. במקור היא מושבניקית ממבוא בית"ר. אחד האנשים שהשפיעו עליה ביותר היה אביה: "הוא דחף אותי, הציב עוד רף ועוד רף, וזה התחבר לאיזה דרייב פנימי שיש אצלי", היא מספרת. מאבא שלה, היא אומרת, למדה גם איך להתגבר על קשיים ולהמציא את עצמה מחדש. "כשהמושב התפרק הוא היה צריך להתחיל מהתחלה, בגיל 42".

 

השנים האחרונות, הן תקופה טובה לנשים בבנק ישראל, המאיישות בו עמדות מפתח רבות: הנגידה פלוג, סגניתה נדין בודו־טרכטנברג, והמפקחת על הבנקים חדוה בר ושלוש סגניותיה.

 הלוואות פתוחות להשקעה של eLoan, ושלט פרסומת של בלנדר. "לבנקים חייבת להיות אסטרטגיה להתמודדות עם האשראי החוץ־בנקאי" הלוואות פתוחות להשקעה של eLoan, ושלט פרסומת של בלנדר. "לבנקים חייבת להיות אסטרטגיה להתמודדות עם האשראי החוץ־בנקאי"

 

יש הבדל בין ניהול נשי לניהול גברי?

"לנשים יש יותר אינטליגנציה רגשית, שתבוא לידי ביטוי גם אם הן קשוחות. אבל אני פחות מסתכלת על זה בקטע גברי־נשי. המוטו שלי הוא להעז. אני אוהבת את העבודה שלי ורוצה להמשיך להתקדם. כיום יש יותר תעוזה של נשים לצאת ולנסות. כשיש נשים בעמדות בכירות, הן מעבירות מסר שזה גם מצליח".

 

על מה את מוותרת בשביל ההצלחה בעבודה?

"על פנאי. אני אוהבת לאפות עם הבן הקטן, לרוץ ולשחק טניס, אבל זה לא קורה. ועל הזכות להכין לילדים ארוחת צהריים

חמה. אבל יש לי שותף שמכין אותה".

 

איך משלבים בית וקריירה?

"אני מנהלת את הבית ומפתחת את הקריירה. כל הזמן יש לי תובנות חדשות לגבי האיזון ביניהם. הילדים שותפים להחלטות, ואני מספרת להם מה אמא הולכת לעשות. הם לא תמיד מסכימים, אבל אני לא מצטדקת, רק משתפת. אני תמיד עם רכב צמוד, במחשבה שאם יקרה משהו אוכל להגיע מיד, אף שבפועל אני מבקשת ממישהו אחר לטפל בזה. יש לי אחריות גם פה, בבנק: גם מקצועית וגם כלפי האנשים שאני מנהלת".

 

לסיום, מה הקטע של הראסטות?

"זה התחיל בתאילנד לפני ארבע שנים. אהבתי, נהניתי מזה וזה המשיך. זה הפך למיתוג, המערכת הבנקאית מכירה אותי ככה. אני כל הזמן אומרת שזה זמני, אבל זה כנראה כבר חלק ממני".

 

מה התגובות מהמערכת הבנקאית?

"נכון שזה חורג מהדגם הקלאסי של איך רגולטור צריך להיראות. זה עניין של גמישות מחשבתית, לא ליפול לתוך תבניות. וגם אם יש הערות, דקה אחר כך מתחילים לדבר מקצועי, וזה בעצם מה שקובע".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x