בלעדי לכלכליסט
חגיגת שכר בנמל חיפה: עובדי המינהלה יקבלו מענק כפול
האוצר אישר תוספת שכר לכ־250 עובדים שנובעת מהסכם התייעלות ישן, כשבמקביל מתגבש הסכם קיבוצי שיעניק לעובדים תוספת שכר נוספת. כמו כן מתנהלת חקירת הטבות שניתנו לכאורה לעובדים ע"י סמנכ"ל המשאבים יעקב ליטבנסקי
הנהלת נמל חיפה ומשרד האוצר אישרו תוספות שכר לכ־250 עובדי מינהלה (מתוך כאלף עובדים בכלל הנמל) בעלות שנתית של עד 6,000 שקל לעובד, כך נודע ל"כלכליסט".
בסביבת הנמל טוענים שהמענק הנידון יינתן כנגד התייעלות ופרישות עובדים שנעשו בעבר אולם תזמון התוספת תמוהה, כאשר בימים אלה מתנהלת במקביל חקירת הטבות שכר בנמל שמבצע לא אחר ממשרד האוצר עצמו, זאת לאחר שדו"ח של רו"ח חיצוני מצא כשלים לכאורה בהתנהלות סמנכ"ל המשאבים בנמל יעקב ליטבנסקי. בנוסף מתגבש במקביל הסכם קיבוצי שעלול להזרים תוספת שכר נוספת לכיסם של חלק מהעובדים. כך יוצא שחלק מהעובדים עשויים ליהנות מתגמול כפול.
- איך החליף נמל חיפה את אשדוד בתפקיד הילד הרע והמיליטנטי
- ועד נמל חיפה שובר שיאים: דורש דירה לכל עובד תמורת הסכם שכר חדש
- נמל חיפה מגייס את משרדי האוצר והתחבורה נגד עובדיו
לפי נתוני רשות החברות הממשלתיות, עלות שכר של עובד נמל חיפה (נכון לסוף 2014) היא השנייה בטבלת מקבלי השכר בחברות הממשלתיות והסתכמה בכ־438 אלף שקל. במקום הראשון ניצבו עובדי נמל אשדוד עם 442 אלף שקל בחודש.
ליטבנסקי הודיע לאחרונה על פרישתו בסוף יוני, אולם טיוטת הדו"ח בעניינו, שכבר שוכבת שבועות ארוכים על שולחנו של הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם, מצביעה לכאורה על שורת כשלים בתחומים שונים, לרבות התערבות במכרזים, אישור מתן תמריץ תפוקות בניגוד להוראות, מתן של דרגות קידום לעובדים ללא קריטריונים, אישור אחזקת רכב בלא צורך וביטול של קנסות לעובדים ללא סיבה.
לפני כחודש אושר הסכם קיבוצי חדש בנמל אשדוד. הרקע לגיבוש ההסכמים הוא בניית שני נמלים חדשים, באשדוד ובחיפה, שיהוו תחרות לאלו הקיימים ויורידו, כך על פי ההבטחות, את יוקר המחיה. עם זאת, עובדי נמל חיפה מתעקשים לקבל תוספות נוספות על אלו של עובדי אשדוד בטענה כי נמל אשדוד איתן מספיק בשביל לעמוד בתחרות עם הנמל המקביל שיקום בעיר ואילו הנמל שיוקם בחיפה יגרור פיטורים של כ־50% מעובדי הנמל, לטענתם. בין ההטבות שדורשים עובדי נמל חיפה: חסינות מפיטורים של עובדים ותיקים, ומענק פיטורין לעובדי דור א' שיגיע לעד פי שלושה ביחס לעובד נמל אשדוד, מה שיזניק את עלויות הפרישה לרף של 3–5 מיליון שקל לעובד לעומת כ־1.7 מיליון כיום. כמו כן בחודש שעבר חשף "כלכליסט" שחלק מהדרישות לפינוי רציפים גררו בקשת מימון דירה לכל עובד בנמל. מרכז ועדי העובדים מאיר תורג'מן טען יום אחרי הפרסום כי מדובר בהלצה.
בנמל חיפה טענו שפרישתו של ליטבנסקי אינה קשורה לדו"ח, ומחו על המסקנות תוך רמיזה שמישהו במשרד האוצר רודף אישית את ליטבנסקי.
מהסתדרות העובדים, שהיו צד להסכם, נמסר כי "מדובר בהסכם התייעלות ישן שעוכב על ידי הממונה על השכר. מדובר בביטול תקנים", ובאותה נשימה אישרו כי "זה לא כולל פרישה".
מנמל חיפה אישרו את קיום ההסכם ומסרו כי "ההסכם נבדק הן על ידי דירקטוריון החברה, הן על ידי הממונה על השכר והן על ידי רשות החברות הממשלתיות. מאופן הצגת הדברים ניתן להבין כי העיתון טועה ומטעה".