ג'חנון? לא בבית ספרנו: מכירת מאכלים עתירי שומן וסוכרים תיאסר החל מהשנה הבאה
חוזר מנכ"ל משרד החינוך שפורסם היום כולל הנחיות חדשות שמטרתן לקדם אורח חיים בריא יותר בקרב התלמידים. משקאות ממותקים ודיאטטיים - גם יוותרו מחוץ לחצר ביה"ס. אילו מאכלים אושרו למכירה?
- סוף עידן הבורקס? התנגדות ה-FDA לשומני הטראנס מאותתת לתעשיית המזון על הבאות
- משמינים מנחת: בישראל כבר החלה הגמילה משומן טרנס
- פלייסטיישן וגיר: בתי ספר בעולם מאמצים את שיעורי הגיימינג
במסגרת ההנחיות החדשות יחול איסור על מכירה או הגשה בשטח המוסד החינוכי של מאכלים ומשקאות ממותקים וכן מאכלים מטוגנים ועשירים בשומן. בחוזר שפורסם הובאו כדוגמה למאכלים הממותקים שייאסרו עוגות, עוגיות, רוגלך, קרואסונים, ופלים, סוכריות, משקאות ממותקים (ובהם גם משקאות דיאטטיים).
בגזרת המאכלים המטוגנים והעשירים בשומן הובאו כדוגמה צ'יפס, חטיפים מלוחים דוגמת קרקים מעל 3% שומן, בורקס, ג'חנון ומלאווח.
כמו כן, יחול איסור על מכירה או הגשה של מזון מעובד מהחי והצומח, המכיל פוספטים וניטרטים דוגמת נקניקיות וקבב וגם על מנות אישיות להכנה מהירה של מרקים ומאכלים אחרים בשקית.
אז מה יותר למכור בשטחי בית הספר?
בחוזר מצוין שיותר למכור ולקנות כריכים מקמח מלא עם המילויים הבאים – ביצה קשה, גבינה צהובה עד 9% שומן, גבינה לבנה עד 5% שומן, חומוס עד 9% שומן, טחינה, טונה, סלט ירקות וסלט פירות, יוגורט טבעי, דגני בוקר, סוגי בשרים לא מטוגנים ודג לא מטוגן.
שר החינוך נפתלי בנט התייחס היום ליוזמה ואמר כי, "תפקידה של מערכת החינוך לקדם אורח חיים בריא בקרב ילדי ישראל. ילד שאוכל נכון ועושה פעילות גופנית הוא ילד בריא ומרוכז יותר בכיתה. אני מקווה שההרגלים שאנחנו מקנים לילדים בבתי הספר וגני הילדים יתרמו גם שלינוי הרגלי התזונה בקרב ההורים והמשפחה".
החוק נכתב בהתאם להנחיות מקצועיות של משרד הבריאות ובכפוף לחוק לפיקוח על איכות המזון ותזונה נכונה במוסדות החינוך. בקרוב צפוי משרד החינוך להגיש את התקנות לאישור ועדת החינוך בכנסת, ולאחר מכן מתכוונים במשרד להטמיע באופן הדרגתי את התקנות במוסדות החינוך. הוא ייכנס לתוקפו, כאמור, בשנת הלימודים תשע"ז. ההנחיה תחול על הארוחות המסופקות לתלמידים במסגרת תכניות ההזנה בשעות הלימודים וכן על המכונות האוטומטיות ובמזנונים בבתי הספר.
בדו"ח איכות החיים של הלמ"ס שפורסם בחודש שעבר נחשף כי 21% מתלמידי כיתות א' ו-30% מתלמידי כיתות ז' סבלו מעודף משקל ב-2014, נתון דומה לשנים 2011-2013. סך הכל, 27% מתלמידי בתי הספר בישראל סבלו מעודף משקל ב-2012.