בלעדי לכלכליסט
דיזלגייט מתייקרת: רשות המסים דורשת מצ'מפיון מוטורס עוד 30 מיליון שקל
בדצמבר נדרשה יבואנית פולקסווגן בישראל לשלם כ־100 מיליון שקל בגין הפרשי מס ירוק שנובעים מפרשת דיזלגייט, אך עם התקדמות החקירה דרישת רשות המסים עלתה ל־120־130 מיליון שקל. על פי הערכות, מי שתשלם היא פולקסווגן העולמית
יבואנית פולקסווגן בישראל צ'מפיון מוטורס תידרש לשלם לרשות המסים סכום של 120–130 מיליון שקל, וזאת עבור הפרשי מס ירוק שנובעים מפרשת דיזלגייט - כך נודע ל"כלכליסט". סכום זה גבוה מן הדרישה הראשונית שהציגה רשות המסים בחודש בדצמבר לתשלום גירעון מס בגובה של כ־100 מיליון שקל. לטענת גורמים המקורבים לרשות המסים, ההפרש בין הדרישות נובע מהתפתחויות בחקירת דיזלגייט.
- תביעה נגד פולקסווגן בסך 15 מיליארד דולר על השימוש בסלוגן "דיזל נקי"
- דיזלגייט: מגישי התביעה בישראל דורשים פיצוי כמו בארה"ב
- מסמכים פנימיים חושפים: בכירי פולקסווגן ידעו על הזיהום - ושתקו
על פי הערכות בענף הרכב, התשלום שתידרש צ'מפיון מוטורס לשלם לרשות המסים ישולם על ידי חברת פולקסווגן העולמית. עוד נודע ל"כלכליסט" כי צ'מפיון מוטורס נעזרת בפרשה בבועז סופר, שכיהן עד 2010 כסמנכ"ל לתכנון וכלכלה ברשות המסים. הוא נחשב להוגה מתווה המס הירוק, שיטת מיסוי הרכב המקובלת כיום בישראל.
פרשת דיזלגייט התפוצצה בחודש ספטמבר האחרון, אז נחשף כי פולקסווגן התקינה בכ־11 מיליון מכוניות עם מנועי דיזל ברחבי העולם רכיב מיוחד שמאפשר לרכב לזהות מצבים שבהם המכונית נמצאת בעיצומה של בדיקת זיהום. במצבים אלה מחשב המנוע הורה לרכב להפחית את כמות הזיהום הנפלט ברמה של כמעט פי 40. על פי דיווחים, המכוניות כוילו כך שיוכלו לחוש במצבים בהם הגה הרכב נמצא במצב ישר ורק שניים מגלגליו מסתובבים, כלומר שהמכונית עומדת וגלגליה הקדמיים מונחים על מערכת גלגיליות מיוחדת שמיועדת לדמות מצב של נסיעה. בין הדגמים המזהמים נמנים פולקסווגן ג'טה וסקודה אוקטביה.
עם התפוצצות הפרשה בעולם הודיעה צ'מפיון מוטורס כי בכבישי ישראל נוסעות כ־11 אלף מכוניות מזהמות. לאחר מכן החלה רשות המסים בחקירה של היבואנית, וזאת במטרה לבסס את גובה גירעון המס הירוק שתידרש החברה לשלם. כיום על כל מכונית חדשה המשווקת בישראל מוטל מס קנייה בגובה 83%, שממנו מנוכה סכום של עד 15 אלף שקל שנקבע בהתאם לרמת הזיהום שפולטת המכונית. בנוסף, דרישת רשות המסים לתשלום גירעון המס נובעת לכאורה גם מאובדן של דמי שווי שימוש ונזק סביבתי.
לאחרונה הודיעה צ'מפיון מוטורס כי תבצע כבר השנה את הריקול הנדרש במכוניות שאמורות להיות מושפעות על ידי פרשת דיזלגייט. הריקול, לפי פולקסווגן העולמית, כולל התקנה של רכיב מיוחד במערכת מדידת זרימת האוויר של חלק מן המכוניות, בשילוב עם כיול מחדש של מחשב המנוע. בדגמים אחרים מדובר בכיול מחודש של מחשב המנוע בלבד.
מרשות המסים נמסר בתגובה: "איננו מתייחסים לנושאים הנמצאים בחקירה".