ועידת האנרגיה
מבקר המדינה: "בבג"ץ מתווה הגז יש התייחסות לדו"ח המבקר"
יוסף שפירא אמר בוועידה הלאומית לאנרגיה כי בדו"ח שפרסם על משק הגז הוא התריע על כך שפעולות בתחום בוצעו ללא תאום וכי יש צורך בהקמת רגולטור-על. השופט אליקים רובינשטיין ציין בפסק הדין כי דברי הביקורת הם "דברים כדורבנות שיש ללמוד"
"שחרור חסמים לפיתוח תשתיות אינו נושא שצריך להימסר ליודעי דבר בלבד", כך אמר מבקר המדינה יוסף שפירא בוועידה הלאומית לאנרגיה.
לדברי שפירא, "ראוי שלכל אחד תהיה היכולת להתעמק בנושא. הדברים לצערי אינם תמיד ברי ישום, רוב האזרחים אינם נגישים למידע ולא לשיקולי קובעי המדיניות. לכן קיימת חובה מוסרית לפעול בשקיפות מרבית ולהעצים את יכולת האזרח להביע את דעתו. מדינות אחרות מקיימות בנושאים כאלה משאל עם וכאן יש דמוקרטיה.
"לא ניתן להטיל ספק בחובת הרגולטור להגן על אינטרסים ציבוריים. הסתרה, הכבדה וגרירת רגליים, בין אם נובעת מרשלנות או ממגננה עצמית מביאות לחיפוש עקיפה, הפוגעת בשקיפות. סביבה מוטת בירוקרטיה אינה מעודדת חדשנות.
"תחום האנרגיה הוא אחד התחומים שהשפעת המבקר היא משמעותית בו. המבקר בוחן מדי יום גופים רבים - אך יחודו הוא ביכולתו לבחון נושא המצוי בתחום סמכות של גופים שלטוניים שונים. לדוגמה, פיתוח משק הגז הטבעי, שם ציינתי כי לא נבחנו השפעות על משק הגז הטבעי כולו. לעתים פעולות בוצעו ללא תאום.
"לדברים אלה בדו"ח התייחס המשנה לנשיאת ביהמ"ש העליון אליקים רובינשטיין בפסק דין בעתירה בנושא מתווה הגז, וציין כי מדובר בדברים כדורבנות שיש ללמוד, ספק אם ממצאים כאלה יכולים להתגלות על ידי גורם שלטוני אחר. אני המלצתי על יצירת גורם ממשלתי - רגולטור-על.
"שכשיש סוגיות שבטיפול רגולטורים שונים יוודא שהחלטות יתקבלו רק בפורום של שולחן עגול. בהקשר מתווה הגז - אני מצר על שהממשלה בחרה להמשיך בדרכה שלה עד שבית המשפט העליון התערב בעבודת הממשלה. דו"ח הביקורת קבע שלפני אישור המתווה יקבעו מנגנוני פיקוח ובקרה על ישום המתווה, באופן שיוודא שאם חברות הגז לא יעמדו בהתחיבויותיהן, הנושא יטופל. המלצה זו נאמרה מכוח סמכות מבקר המדינה לבחון התנהלות של גופים מבוקרים.
"לבסוף, כשנדרש בית המשפט עליון לומר את דברו - חברו להן הרשויות השופטות כדי ליצור בלמים ואיזונים - זוהי תפארת הדמוקרטיה. בבואנו לבחון שחרור חסמים - אין חדש תחת השמש.
"באשר למשק הדלק - תשתיות דלק הוקמו כאן לפני 80 שנה. לאחר מכן הוקמה חברה ממשלתית לה ניתן זיכיון להפעיל את משק הדלק. הזיכיון פג בשנת 2000 והסכם חדש טרם נחתם.
"חשיבות הסדרת משק הדלק לא פחתה עם גילוי גז טבעי. כיום אנו חייבים בפריסה יעילה של תשתיות הולכה של דלקים תוך הקפדה על בריאות האוכלוסייה, במיוחד באזור חיפה. משק הדלק במצבו הנוכחי אינו מסוגל להתמודד עם אתגרים עתידיים או עם מצבי חירום. כדי להבטיח פריסה יעילה, יש להשלים בהקדם את עריכת תוכניות מתאר ארציות ומקומיות וגם את הסדרת הרגולציה למשק זה.
"התגלו גם ליקויים בהיעדר תוכנית אב למשק החשמל, בעודף כושר יצור ובאי מימוש רפורמה מבנית במשק החשמל ובחברת החשמל המנציחים חוסר יעילות במשק זה", סיכם מבקר המדינה.