$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר מונע מחברת החשמל למשוך גז כדי להקטין את החוזה מול תמר

החברה התחייבה לפני כשנה להגדיל את כמויות הגז שהיא רוכשת מתמר, אך בגלל חשש לעודפים בשווי 1.8 מיליארד שקל השנה, האוצר לחץ עליה שלא למשוך גז. זאת בטענה כי חברת החשמל לא חייבת לשלם על מה שהיא לא תצרוך

ליאור גוטמן 08:1707.04.16

חברת החשמל הקפיאה עד להודעה חדשה משיכת גז נוסף משותפות תמר, זאת בשל החשש כי עלותו גבוהה מדי — כך נודע ל"כלכליסט". מדובר במשיכת גז נוסף הנובע ממימוש האופציה להגדיל את אספקת הגז שעוגנה במקור בחוזה משנת 2012, כאשר בפועל משיכתו היתה אמורה להתחיל בסוף מרץ 2016.

 

בשל חשש מעודפי גז בשווי 1.8 מיליארד שקל, במשרד האוצר לחצו על חברת החשמל שלא למשוך כלל גז משותפות תמר. לכן, בתחילת אפריל, ביקשה חברת החשמל ממשרדי הממשלה ומשותפות תמר פרק זמן של 45 יום כדי לבחון את המצב. אם תמשוך חברת החשמל את הגז בעלות הנוספת של 1.8 מיליארד שקל הדבר צפוי להתגלגל לתעריף החשמל הארצי.

באוצר אמרו השבוע ל"כלכליסט" כי חברת החשמל לא תשלם עבור מה שהיא לא צריכה, ולכן ההקפאה נכפתה עליה מלמעלה. מנגד, הנהלת חברת החשמל עומדת על דעתה כי יש לשמור את הגז הנוסף ולהבטיח את איתנות מקורות האנרגיה שלה. הם מנמקים זאת בכך שמתווה הגז הממשלתי תקוע, ובכך שאף לא יכול להתחייב על מועד הפיתוח של לווייתן. לכן, אומרים בהנהלה, חברת החשמל מחויבת לשמור על לקוחותיה קודם לוויכוחים בין־משרדיים.

 

מאגר תמר מאגר תמר צילום: יח"צ

 

חוזה עקום, אבל כזה שאושר

 

חברת החשמל חתמה באמצע שנת 2012 על חוזה גז מול שותפות תמר עם מנגנון תמחור שאינו מקובל בעולם. המנגנון כלל רכישה במחיר בסיס של 5.04 דולר ליחידת אנרגיה עם הצמדה כפולה ואוטומטית — הראשונה למדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) והשנייה היא של תוספת 1% למחיר בכל אחת משמונה שנות החוזה הראשונות שלו.

 

החוזה אושר אז ברשות החשמל ובמשרד האוצר אף שהיו בידי המדינה נתונים המעידים על כך שהמחיר מופקע. כך יצא שחברת החשמל חתומה על חוזה שרק מתייקר, בעוד המתחרות שלה הצמידו את מחיר הגז שלה לתעריף החשמל והן משלמות כיום 4.7 דולר לעומת 5.7 דולר בחברת החשמל.

 

למרות הבעיות בחוזה זה, באפריל 2015 דיווחה חברת החשמל כי היא רוכשת עוד גז משותפות תמר, זאת כתוספת על חוזה הגז המקורי שלה משנת 2012. מדובר כאמור על מימוש אופציה שעוגנה בחוזה המקורי, שאמור להגדיל את רכש הגז מ-3.5 מיליארד מ"ק כיום לכ־5 מיליארד מ"ק לאחר המימוש. החוזה שעליו חתמה חברת החשמל מול שותפות תמר הוא בשיטת TAKE OR PAY, שנע סביב ה־70%־80%. כלומר, גם אם החברה לא תשתמש בגז בפועל — היא מחויבת לשלם על כ־80% מהכמות.

עם הדיווח על רכישת גז נוסף, נולד החשש שמא נרכש גז שהחברה לא צריכה. בחברת החשמל ביקשו אז ממשרדי הממשלה למצוא עבורה פתרון שלא יחייב את פתיחת חוזה הגז המקורי שלה, ובמרץ האחרון דיווחה חברת החשמל שהיא מצאה פתרון בדמות שני צעדים שנולדו באדיבות משרד האנרגיה — הראשון הוא היתר מכירה של עודפי גז והשני הוא הגדלת השימוש בגז על חשבון פחם בשיעור של 15%.

 

למרות הפתרונות שהוצעו לעודפי הגז, בחברת החשמל מסרו בתגובה כי "חברת החשמל לא תשלם שקל אחד בגין גז שהיא לא צרכה. עקב התנודות החדות במשק הגז ואי ־ודאות, תוך הבנות והידברות עם תמר, החברה קיבלה ארכה לגבי ההחלטה על מועד תחילת ההזרמה במסגרת האופציה. דירקטוריון החברה נוקט משנה זהירות בקבלת ההחלטה במטרה להבטיח את יציבות אספקת החשמל לציבור. משרד האנרגיה והאוצר שותפים לדיונים ולהליך קבלת ההחלטות וצר לנו כי גורמים מסוימים אשר האחריות אינה מוטלת על כתפיהם מוצאים לנכון להעביר מסרים שלא בצורה ישירה".

 

בינתיים קונים גז בזול

 

בתוך כך, אתמול דווח כי חברת החשמל סיכמה לאחרונה על רכישת גז נוזלי בעלות הנמוכה בכ־15% מזה שהיא משלמת לשותפות תמר.

מדובר ברכישה נקודתית של שלושה מטעני גז נוזלי שאמורים להגיע למצוף שהוקם לפני כמה שנים מול חופי חדרה, ולשמש את חברת החשמל במקרי חירום של ביקוש חריג לחשמל.

 

על פי ההערכות, מקור המטענים שנרכשו בעודפי גז של חברת BP ובביטול חוזים אחרים שהיו לה. תמחור העסקה לא כלל את עלות אחזקה ותפעול אוניית הגז, כך שמחיר הסופי (בשקלול עלויות התפעול) דומה עד זהה למה שחברת החשמל משלמת לשותפות תמר כיום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x