נתניהו לוחץ להעביר בכנסת תקציב דו־שנתי במהלך מזורז
ראש הממשלה ביקש את תמיכת ראשי מפלגות הקואליציה בתקציב דו־שנתי שיאושר בקריאה שנייה ושלישית עוד במושב הנוכחי. רוב השרים תומכים במהלך שיבטיח את הישרדות הקואליציה אבל בכירים באוצר טוענים שלמהלך "אין כל היתכנות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו מעוניין לאשר תקציב מדינה דו־שנתי עד תום מושב הקיץ של הכנסת ביולי הקרוב, במטרה לצמצם את חלון הזמן ללחצים פוליטיים של גורמים בתוך הקואליציה הצרה שלו. בפגישה של ראשי מפלגות הקואליציה שנערכה השבוע אמר נתניהו לעמיתיו שבשל חשש מסחטנות פוליטית הוא מתכוון לזרז את אישור התקציב הבא באמצעות הבאתו לאישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית כבר בתום המושב, כלומר עד תחילת אוגוסט. כעת נראה שההודעה על החלטה ללכת על תקציב דו־שנתי כבר נמצאת בקנה.
- כחלון: "אם מישהו חושב שתקציב דו שנתי הוא ערובה ליציבות הקואליציה הוא טועה"
- מאבק בכחלון יכול למנוע מנתניהו תקציב דו־שנתי
- כחלון: "אני נגד תקציב דו שנתי. אם כך יוחלט - אין לי ברירה"
בכירים במשרד האוצר אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי לדרישת נתניהו "אין כל היתכנות" טכנית בשל לוח הזמנים הצפוף ממילא. מנגד, בכיר בממשלה הבטיח: "נעשה הכל לקצר את לוח הזמנים כדי למנוע סחטנות, משום שככל שמושכים את עניין התקציב מזמינים יותר לחצים".
לצלוח את המכשול, ומהר
לפי הנוהל שהתקיים, עד כה אישרה הכנסת את תקציב המדינה בקריאה ראשונה במהלך מושב הקיץ שמסתיים לרוב ביולי, ולאחר מכן נמשכים דיונים, מאבקים ושינויים בתקציב עד למושב החורף שנפתח אחרי החגים, באוקטובר־נובמבר. אז מובא התקציב לאישור בקריאה שנייה ושלישית עם חוק ההסדרים.
הרצון של נתניהו לזרז את אישור התקציב עוד במושב הקיץ מבטא את ההנחה שראש הממשלה אינו צופה מהלך להרחבת הקואליציה באופק, ומבין שעליו לצלוח את המכשול הגדול מכולם — העברת חוק ההסדרים ותקציב המדינה עם קואליציית ה־61 שלו, ולכן מבקש לעשות זאת במהירות. הקואליציה הצרה מגבירה את כוחו של כל חבר כנסת בודד להפעיל מנופי לחץ לשינוי סעיפים בתקציב בתמורה לתמיכתו. נתניהו מבקש לקצר את פרק הזמן "הסחטני" שבין הקריאה הראשונה לשלישית מנובמבר לאוגוסט.
בפגישה של ראשי מפלגות הקואליציה אצל נתניהו השבוע עלה בין היתר נושא התקציב. ראש הממשלה חזר ואמר כי הוא מעוניין בתקציב דו־שנתי, בעוד ששר האוצר משה כחלון כבר אמר לא פעם שמדובר ב"מהלך לא נכון", אך הקפיד להוסיף שהוא "מכבד הסכמים קואליציוניים" וכי יתמוך בהחלטת נתניהו אם זה ייבחר בדו־שנתי.
שרי הממשלה, כך נראה, כמעט אדישים לשאלה שמטרידה מאוד את פקידי האוצר. באוצר עושים כל מאמץ לשכנע את לשכת ראש הממשלה שתקציב דו־שנתי הוא טעות. פקידי האוצר נפגשו עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר בעניין, ואילו כחלון שוחח לאחרונה כמה פעמים על הנושא עם נתניהו.
בשיחות עם "כלכליסט" הבהירו מרבית שרי הממשלה כי הם תומכים בתקציב דו־שנתי ולו מהטעם שבגללו מקדם אותו נתניהו: שרידות פוליטית. נתניהו אינו מרבה להניח בגלוי את כל המניעים שלו על השולחן כמו בעניין התקציב הדו־שנתי. נתניהו הוביל בעבר תקציב כזה, והוא כבר יודע שבאוצר לא מסוגלים להפיק תחזיות לשנתיים קדימה — מה שבפעם הקודמת אפילו נגמר בדו"ח של מבקר המדינה.
למרות זאת, בשם השרידות הפוליטית מוכנים כל השרים לתת יד לתקציב כזה. אף שבפעם הקודמת, בתקופת יובל שטייניץ כשר האוצר, הסתיים בגירעון כפול מהצפוי. השר כחלון משתמש בדוגמה זו ממש כדי לנמק את התנגדותו העקרונית למהלך. עם זאת, כחלון עצמו מרבה לדבר על חולשת הקואליציה כבר כעת, עוד לפני שזו הצליחה להבטיח את הישרדותה באמצעות תקציב לשנתיים, כששני חברי כנסת כמו אברהם נגוסה ודודי אמסלם, שניהם מהליכוד, החליטו להדיר את עצמם מהצבעות בכנסת.
קודם צריך סדר בקואליציה
הקואליציה שברירית ממילא, ונתניהו חווה זאת על בשרו יום־יום. לכן כעת הוא מבקש מהשרים לשתף איתו פעולה, ולהעביר עד 3 באוגוסט הקרוב את התקציב בשלוש הקריאות כדי להבטיח לממשלה את אותה יציבות לא ברורה, שכאמור לא ממש קיימת כבר כיום.
בהיעדר אופק להרחבת הממשלה בעקבות חקירת יו"ר האופוזיציה יצחק בוז'י הרצוג ועל רקע החקירה נגד שר הפנים אריה דרעי, שמערערת את הקואליציה מבפנים, נוצר רושם שהקואליציה מתקשה לתפקד בלי קשר להכרעה אם התקציב הבא יהיה חד־שנתי או דו־שנתי.