$
בארץ

"בנקים לא ייעלמו בתוך עשר שנים, הם רק ישתנו"

המפקחת על הבנקים מדגישה שוב ושוב את חשיבות הטכנולוגיה ככלי לשינוי פני המערכת הבנקאית

שאול אמסטרדמסקי וגלית חמי 06:5221.04.16

אחד הדברים שבר חוזרת עליו שוב ושוב הוא חשיבות הטכנולוגיה ככלי לשינוי פני המערכת הבנקאית. לאחרונה היא אף ערכה כנס בנושא החדשנות בתחום והזמינה אליו את מנכ״ל חברת WOBI, שפיתחה מערכת שמשווה בין מחירי ביטוחים, שיראה לבנקים איך אפשר לשנות את הענף הזה, אם רק רוצים. מצד שני, בניגוד לשר האוצר משה כחלון היא לא חושבת שהבנקים צפויים להיעלם בתוך עשר שנים, אלא פשוט להשתנות.

 

״גם בעוד עשר שנים וגם אחרי זה תהיה בנקאות, רק שהיא תיראה לגמרי אחרת מכפי שהיא נראית היום. הבנקים יהיו יעילים יותר, הרבה יותר טכנולוגיים בממשק נוח ללקוחות, יהיו יותר שירותים והם יהיו זולים יותר ומגוונים יותר ללקוחות, למשקי הבית ועלסקים. אנחנו רואים את המהפכה הזו מתרחשת כבר עכשיו.

 

כחלון כחלון צילום: אלכס קולומויסקי

 

״אני מובילה את התמיכה במהפכה הטכנולוגית הזו משום שבעיני היא תהיה גדולה כמו המהפכה התעשייתית והיא תשפיע לחיוב על משקי הבית שיקבלו שירותים יותר זולים ויותר מתואמים אליהם אישית, כי הטכנולוגיה תאפשר התייעלות לאורך זמן״.

 

ודווקא בנק ישראל יהיה זה שיקדם את כל זה? עם המוניטין שיש לו מהשנים האחרונות, על כך שכל מה שמעניין אותו זו היציבות של הבנקים ולא התחרות?

״המהלכים שהפיקוח על הבנקים הוביל בשנים האחרונות לקידום התחרות היו בדגש צרכני יותר, של מתן כלים לצרכנים בדיאלוג עם הבנק, כלים למעבר מבנק לבנק. המדיניות שלי היא להמשיך את המהלכים הצרכניים אבל להוסיף להם נדבך של שינויים מבניים שיתמכו בתחרות, כמו למשל הקמת מאגר נתוני אשראי, הפרדת שתי חברות כרטיסי האשראי, קידום טכנולוגיה שתיצור תחרות ושקיפות, הקלת האפשרות לקבל רישיון לבנק חדש, יצירת תשתית לבנק דיגיטלי, הקלת האפשרות לקבל רישיון סולק חדש, והתאמת הרגולציה לגודל הסיכון, כלומר להקל מעט את הרגולציה על שחקנים קטנים יותר, גם בשביל לתמוך בתחרות וגם כי הסיכון שלהם קטן יותר. אני מאמינה שנראה שינויים משמעותיים במערכת הבנקאית בשנים הקרובות״.

 

תוכלי לתת יעדים מדידים כדי שנוכל לבדוק אם הצלחת? למשל, נתח השוק של שני הבנקים הגדולים באשראי יירד במהלך הקדנציה שלך?

״אני שואפת שעד סוף הקדנציה שלי הבנקים ישתפרו בצורה משמעותית ביעילות שלהם, שנראה ירידה מסוימת במרווחים של האשראי למשקי הבית ולעסקים קטנים, שיהיה פה עוד סולק אחד לפחות שיגביר את התחרות בסליקה, ושהבנקים יוכלו לחלק יותר דיבידנדים כי בסופו של דבר בעלי המניות הם בעיקר הציבור הרחב, דרך הפנסיה שלו. אני גם שואפת שהממשק של הציבור עם הבנקים יהיה הרבה יותר נוח וזמין באמצעות הטכנולוגיה. אני יודעת שהיו בעבר כל מיני ניסיונות של צלחו, אבל אני מאמינה שזה יקרה״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x