פיץ' העלתה את תחזית דירוג האשראי של ישראל ל'חיובית'
חברת דירוג האשראי גם אישררה אותו ברמה של 'A'; לדברי החברה, החשבונות החיצוניים של ישראל המשיכו להתחזק ב-2015, העודף בחשבון השוטף התרחב לרמה של 4.6% מהתוצר ויתרות המט"ח של בנק ישראל טיפסו ל- 90.6 מיליארד דולר
חברת דירוג האשראי הבין לאומית פיץ' העלתה היום (ה') את תחזית דירוג האשראי של ישראל על החוב במטבע חוץ ל'חיובית' ואישררה אותו ברמה של 'A'.
קראו עוד בכלכליסט:
- מודי'ס: "יצוא הגז יעניק דחיפה משמעותית לכלכלת ישראל מ-2018"
- יום אחרי אישור התקציב בממשלה - S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל על A+
- פיץ' אישררה את דירוג ישראל ברמה A למרות יחס חוב תוצר גבוה יחסית
פיץ' מדגישה כי החשבונות החיצוניים של ישראל המשיכו להתחזק בשנת 2015. העודף בחשבון השוטף התרחב לרמה של 4.6% מהתוצר ויתרות המט"ח של בנק ישראל טיפסו ל- 90.6 מיליארד דולר (סכום השווה ל- 10.9 חודשים של תשלומים חיצוניים שוטפים). מעמדה של ישראל כמלווה נטו השתפר והגיע לרמה של 43% מהתוצר, לעומת 35.4% בשנת 2014 ו-27.4% בשנת 2008. נתון זה כפול מהנתון החציוני של מדינות בדירוג A ומעט גבוה בהשוואה לנתון החציוני במדינות המדורגות AA. חברת הדירוג צופה כי העודף בחשבון השוטף ישמר בשנים 2016-2017.
בעוד שבפיץ' מעריכים כי דירוג האשראי של המדינה עלול להיפגע במידה ותתרחש הידרדרות מתמשכת ביחס החוב הציבורי לתוצר, הרעה משמעותית בסיכון הפוליטי או הרעה במצב החשבונות החיצוניים, הם מציינים גם כי התחזקות מתמשכת של החשבונות החיצוניים, שיפור בסביבה העסקית אשר תעלה את מידת הביטחון בחשבונות החיצוניים ובכלכלה, התקדמות נוספת בהפחתת יחס החוב הציבורי לתוצר או הקלה מתמשכת בסיכון הפוליטי, יביאו לשיפור בפרופיל הדירוג של מדינת ישראל.
קרנית פלוג ומשה כחלון צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שעל
בדוח אף נכתב כי בשנים האחרונות נרשם שיפור בהפחתת יחס החוב הציבורי לתוצר לכיוון הנתון ההשוואתי במדינות הייחוס של ישראל, למרות שהמימון הציבורי מהווה נקודת חולשה ביחס למדינות המדורגות A. יחס החוב הציבורי לתוצר ירד מ- 95.2% בשנת 2003 ל- 64.9% בסוף שנת 2015. למרות זאת, נתון זה גבוה לעומת הנתון החציוני במדינות הייחוס העומד על 44.6%. יחס החוב הציבורי לתוצר הוסיף לרדת בשנת 2015 הודות לקיטון בגרעון הממשלה לרמה של 2.1% מהתוצר, הנתון הנמוך ביותר משנת 2008. הגרעון הצטמצם ב-2015 בעקבות הגדלת ההכנסות וכן בגלל היעדר תקציב מאושר עד לאמצע חודש נובמבר 2015 סייע בכך. חברת הדירוג צופה כי הגירעון יתרחב בשנת 2016 וכי יחס החוב הציבורי לתוצר יוותר יציב במהלך השנים 2016-2016.
הדוח מתייחס גם למתווה הגז ומצויין כי פיתוח שדה הגז הגדול יותר 'לווייתן' אינו ודאי, בהמשך להחלטת בית המשפט העליון באפריל האחרון שלא לאשר את המתווה הנוכחי בגלל פסקת היציבות. בכל מקרה, במידה ופיתוח לווייתן יתקדם כמתוכנן, ישראל תוכל להפוך ליצואנית גז החל משנת 2020. מאחר ותקופת התחזית של פיץ' מדברת על הטווח הקצר יותר, עיכובים בהפקת הגז לא משפיעים על התחזיות של חברת הדירוג.
חברת הדירוג מסבירה את הצמיחה הנמוכה במשק (2.8% בממוצע בשלוש השנים האחרונות לעומת 4.5% בממוצע בין השנים 2011-2004) בגידול איטי באוכלוסיית גיל העבודה, תוספות בעלות פרודוקטיביות נמוכה יותר לכוח העבודה- כלומר עובדים בשכר נמוך יחסית, אתגרים הנוגעים למידת התחרותיות של המשק ביחס לעולם וכן האטה בסחר העולמי.
עוד מציינים כי אינדיקטורים הקשורים ל'עשיית עסקים' כפי שהם נמדדים על ידי הבנק העולמי ירדו מתחת למדינות הייחוס של ישראל.
כרגיל, הסיכונים הפוליטיים מכבידים על דירוג האשראי של ישראל. כמו בדוחות קודמים של חברות דירוג אחרות, גם כעת המערכת הפוליטית מוזכרת כגורם המוסיף חוסר יציבות לכלכלה. מצויין כי לא נראה כי למפלגות בקואליציה הנוכחית יש תמריץ לפירוקה של הממשלה והקדמת הבחירות, אולם הקואליציה נותרת פגיעה בשל רוב של חבר כנסת אחד בלבד.
גם סיכונים גיאופוליטיים מוזכרים בדוח כמקור דאגה לישראל שעלול לפגוע בכלכלה שלה, למרות שפרופיל הדירוג שלה הוכיח חסינות אל מול עימותים תקופתיים וזעזועים פוליטיים על פני פרק זמן ממושך.
שר האוצר, משה כחלון: "הודעתה של חברת הדירוג היא הבעת אמון בכלכלה הישראלית. נמשיך לפעול באחריות ובשיקול דעת להגברת הצמיחה ולשמירת היציבות של המשק בישראל, לצד מאבק להורדת יוקר המחיה ולצמצום פערים חברתיים".