התוכנית של הפלסטינים לחשמל עצמאי: פאנלים סולארים ב-800 מיליון דולר
המהלך עשוי להפחית את התלות האנרגטית של הרשות הפלסטינית בישראל. "אם תהיה לנו אנרגיה זמינה, נוכל לפתח את הכלכלה שלנו ואת התעשיות", אמר מנהל רשות האנרגיה הפלסטינית
הפלסטינים צפויים להתקדם לעבר עצמאות אנרגטית באמצעות קידום תוכנית להרחבת הפקת אנרגיה סולארית בשטחי הגדה, שאמורה להעלות את כמות החשמל העומדת לרשות הפלסטינים ב-100 מגה וואט.
- גילוי הנפט בים המלח עניין בעיקר את הפלסטינים
- חברת החשמל רצתה לצמצם את אספקת החשמל לרש"פ; בשל המצב הביטחוני המהלך הוקפא
רשות האנרגיה הפלסטינית הודיעה כי בכוונתה לערוך מכרז למכירת אישורים לבניית 10 מפעלים סולארים בעלי כושר ייצור של 10 מגה וואט כל אחד. הזוכים יהיו המועמדים שיתחייבו לייצר את החשמל בעלות הנמוכה ביותר. על פי משרד הקוורטט, המהלך עשוי להוביל לירידה בכמות חשמל הנרכשת מישראל, המספקת בשלב זה 95% מהחשמל הנצרך ברשות הפלסטינית.
"אנרגיה היא אחת הזרועות של העצמאות", הגיב פואד אמלח, מנהל רשות האנרגיה הפלסטינית. בראיון לסוכנות הידיעות בלומברג אמר כי ההכרזה הרשמית על המכרז צפויה להתפרסם בימים הקרובים. "אם תהיה לנו אנרגיה זמינה, נוכל לפתח את הכלכלה שלנו ואת התעשיות".
הרשויות בגדה המערבית ובעזה הציבו יעד לייצר באופן מקומי 50% מהחשמל עד 2020, ומייעדות לעשות זאת על ידי הפקת אנרגיה ממקורות אנרגיה מתחדשת. על פי הרשויות, בארבע השנים הבאות הכוונה היא להעלות את ייצור הכוח הסולארי ב-600 מגה וואט בעלות של 800 מיליון דולר. סין כבר עזרה לממן מפעל סולארי בעלות של 200 מיליון דולר, שבנייתו אמורה להתחיל בשנה הבאה, ולאחר השלמתו יהיה בעל כושר ייצור של 110 מגה וואט.
"עבור מדינות רבות אנרגיה מתחדשת היא דרך עבורן להתמודד עם פליטת הפחמן שלהן וליצור כלכלה ירוקה ובת קיימא", אמר אריאל אזרחי, מנהל מחלקת האנרגיה במשרד הקוורטט. "בהקשר הפלסטיני, מדובר על הרבה יותר מזה – המניע העיקרי הוא הפחתת התלות בישראל".
רשות האנרגיה הפלסטינית מעוניינת גם להשיג את אספקת הגז הנדרשת עבור תחנת כוח מתוכננת בצפון הגדה המערבית, שלפי מנהל רשות האנרגיה הפלסטינית תוכל לספק רבע מהביקוש המקומי. עם זאת, מחקר המבוצע כעת עשוי להוביל בחיבור תחנת הכוח למערכת הגז הישראלית, באופן שמגביר את התלות.