המפרק הזמני: "הערכות שנתנה ענבל אור בדו"ח שהגישה – רחוקות מהמציאות"
עו"ד איתן ארז מפרט בדו"ח לביהמ"ש את כל הפרויקטים של קבוצת אור סיטי נדל"ן ומצבם. כך למשל אור מחזיקה, דרך ילדיה, בזכויות ל-2 דירות במגדלי הצעירים בת"א, אולם פרויקט זה מצוי בשלבי חפירה בלבד ויש על הדירות שיעבודים לטובת הבנקים החברה המשכנת
שעות ספורות לאחר הדיון בעניין פינויה של ענבל אור מהדירה בה
היא מתגוררת בגבעתיים, הגיש המפרק הזמני, עו"ד איתן ארז, דו"ח שני על פעילותה ועל פעילות החברות שבבעלותה: "הערכות שנתנה אור בדו"ח שהגישה – רחוקות מהמציאות".
קראו עוד בכלכליסט:
- ענבל אור: "מעולם לא היה לי נכס במנהטן"
- הכונס הזמני לנכסי ענבל אור: היא ניסתה להחליף את תכשיטיה בפדני
- ענבל אור נחקרת שוב במשטרה בחשד למרמה והלבנת הון
בדו"ח מפרט עו"ד ארז את השתלשלות האירועים מאז החלטתו של שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, לפרק את החברות ובין היתר הוא מונה את מכירת הציוד במשרדי היוקרה של הקבוצה בעזריאלי והעברת הפעילות למשרד במתחם רמת החייל בעלות של כ-6,000 שקל בלבד לחודש (במקום כ-80 אלף שקל לחודש במגדלי עזריאלי).
בנוסף מפרט המפרק הזמני כי פיטר את כל עובדי הקבוצה ובשל העובדה כי בעלת השליטה התחייבה לממן את תקופת הקפאת ההליכים ב-1.5 מיליון שקל אך העבירה רק כ-111 אלף שקל – לא היה בקופת הפירוק די כסף כדי לשלם לעובדים והם קיבלו עד כ-80% משכרם.
בנוסף, כך לפי הדו"ח, מועסקים על ידי המפרק מספר עובדים של החברה בתשלום בכדי לסייע לו באיסוף נתוני החברה. שניים מהם, סמנכ"ל הכספים דרור גלעדי ויוליה סולוביי, התקשה המפרק להעסיק עקב מגבלות שונות לרבות חקירות שערך מע" במשך ימים שלמים לשניים. כמו כן, על פי הוראות המשטרה נאסר על גלעדי ליצור קשר עם חלק מעובדות מחלקת הנהלת החשבונות "דבר שהקשה על ביצוע בירורים שונים".
לא נחתם הסכם עם בעלי הקרקע
המפרק הזמני מפרט בדו"ח את כל הפרויקטים של קבוצת אור סיטי נדל"ן, ומציג לגבי כל אחת מהן את מצבם ואת הזכויות שיש לאור באותו הפרויקט. כך למשל מתייחס עו"ד ארז לפרויקט "אור בירדן", פרויקט תמ"א 38/2, כלומר הריסה של שני מבנים קיימים ובניה מחדש של בניין בן 55 יחידות דיור. לפי המפרק, למעשה לא נחתם הסכם עם בעלי הקרקע. לדבריו, החברה שיווקה בלשלב הראשון 33 דירות בפרויקט וגבתה דמי הצטרפות של 100 אלף שקל מכל אחד, כלומר 3.3 מיליון שקל. כספים אלו, כך עולה מהדו"ח, "אשר יועדו לבעלי הקרקע אך 'נבלעו' בקופת חברת אור סיטי נדל"ן".
מעבר לכך, טוען המפרק כי התקבלו אצלו פניות רבות ביחס לפרויקט הזה וכי מסתבר שהחברה שיווקה את הפרויקט באופן אינטנסיבי ל-113 רוכשים נוספים ששילמו כל אחד דמי הצטרפות בסכום של 100 אלף שקל, ביטלו וביקשו לקבל את כספם חזרה. "לאמור", כך נכתב בדו"ח, "החברה חייבת מעבר ל-3.3 מיליון שקל, סכום של 11.3 מיליון שקל נוספים לרכושים אשר ביטלו את הצטרפותם לפרויקט ולא קיבלו את כספם בחזרה".
עו"ד איתן ארז צילום: אוראל כהן
המפרק מוסיף: "דהיינו, בפרויקט זה 'נמכרו' לפחות 146 הבטחות לזכויות ונגבו מהנפגעים ששילמו דמי הצטרפות בגין פרויקט זה בסף 14.6 מיליון שקל לפחות אשר לא ידוע היכן הופקדו. עד שהתבררה עובדה זו סברו המפרק הזמני ואנשי צוותו שכ-45 עד 500 משפחות נפגעו מקריסת קבוצת אור סיטי נדל"ן. לאור התבררות עובדה זו, ברור כיום כי כמות הנפגעים בכלל הפרויקטים עולה על 600 משפחות".
"לא נמסר למפרק הזמני ולו תכשיט אחד"
גם התנהלותו מול אור לאורך החודש האחרון מפורטת בפני בית המשפט – כך דרישתו כי תפקיד את הג'יפ הלנדרובר היוקרתי שלה, המחאות שנטלה ממשרדי החברות והתכשיטים שרכשה בשווי מאות אלפי שקלים. "בדו"ח חובות ונכסים שהגישה אור השבוע", מוסיף המפרק הזמני, "היא יינה שברשותה תכשיטים בשווי של 2.5 מיליון שקל מבלי ליתן פירוט אודות התכשיטים ומקום הימצאם. הבסיס העובדתי לדיווח זה של החייבת איננו ברור למפרק הזמני ומכל מקום, עד ליום הגשת דו"ח זה לא נמסר למפרק הזמני ולו תכשיט אחד".
הדו"ח מעלה גם את זכויות החברות לדירות שונות ב-5 פרויקטים של הקבוצה. המפרק מונה 2 דירות בבעלות הקבוצה ו-4 זכויות לדירה לטובת החברות. בין השאר מתייחס המפרק הזמני לדירת הפנטהאוז שבבעלות הקבוצה בגבעתיים, אותה דירה בה מתגוררת אור, כשלדבריו קיימת הערת אזהרה לטובת שלי נרקיס בגובה 1.5 מיליון שקל ומשכנתא ללא הגבלת סכום לטובת בנק מזרחי.
באשר לאור עצמה, לפי המפרק תיאוריה בנוגע לזכויותיה בדירות כפי שהיא עצמה דיווחה לבית המשפט השבוע "רחוקים מאוד מהמציאות". כזכור, בדו"ח של אור מפורט כי בידיה זכויות ל-13 דירות ומגרשים בשווי של למעלה מ-50 מיליון שקל. כך לפי המפרק, אור מחזיקה בזכויות למספר נכסים בישראל ועוד נכס במנהטן, ארה"ב. בין הנכסים זכויות לדירות בפרויקטים השונים אולם אף שאור הציגה את ערכם כבנויים, רובם אפילו לא מצב של "שלד". כך למשל היא מחזיקה, דרך ילדיה, בזכויות ל-2 דירות במגדלי הצעירים בתל אביב, אולם פרויקט זה מצוי בשלבי חפירה בלבד ויש על הדירות שיעבודים לטובת הבנקים החברה המשכנת.
במהלך הדיונים וכן גם בדו"ח של אור עצמו, עלתה סוגיית חשבון הבנק שהיא מחזיקה ביובנק. במהלך הדיונים טענו גורמים שונים, בהם בא כוחו של בנק המזרחי, כי לאור יש יתרה בסכום של כ-28 מיליון שקל בבנק.
"בסופו של דבר ולאחר קבלת הנתונים מיובנק", כתב המפרק בדו"ח, "התברר כי לא זו בלבד שלא קיימים בחשבון 28 מיליון שקל, אלא שהחשבון היה מצוי בחודשים ינואר-פברואר 2016 ביתרת חובה".