המדינה מקדמת הצעת חוק: חובות שלא נגבו תוך 3 שנים – לא ייגבו כלל
החוק צפוי לחול על תשלומים אזרחיים כמו מסים וארנונה ולא יכלול קנסות משטרה. כיום רשאיות הרשויות לפתוח בהליכי גבייה עד שבע שנים מהיום שבו הפך חובו של האזרח לחלוט. לאחר התיקון בחוק תתקצר התקופה לשלוש שנים בלבד
חובות שלא נגבו בתוך שלוש שנים לא יוכלו להיגבות כלל – כך מציעה שרת המשפטים איילת שקד בהצעת חוק חדשה שהיא מקדמת.
- הכלכלן הראשי: החוב הציבורי ב-2015 ירד לעומת עלייה בחובות משקי הבית
- רשות המסים מעדיפה לקזז חובות בלי להודיע לחייב
- סיכום שנה בצה"ל: אחד מכל חמישה חיילים זקוק לסיוע כספי
על פי ההצעה, רשויות ממשלתיות ומקומיות לא יוכלו לגבות חובות מאזרחים, אם חלפו שלוש שנים מאז שהחוב הפך לחלוט. מדובר על תשלומים אזרחיים כמו מסים וארנונה. החוק לא יחול על קנסות משטרה ולא על פסקי דין שההוצאה לפועל מטפלת בהם.
מדובר בשינוי החוק הקיים כאשר כיום נהוג לפעול על פי חוק ההתיישנות ואילו שקד מבקש לבטל זאת ולהחיל על הגביה את דיני השיהוי. על פי דיני השיהוי לא יהיה ניתן, כאמור, לגבות חוב אלא בתוך 3 שנים למעט במקרים חריגים שייקבעו על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
כיום רשאיות הרשויות לפתוח בהליכי גבייה עד שבע שנים מהיום שבו הפך חובו של האזרח לחלוט, ולאחר התיקון בחוק תקופה תתקצר, כאמור, לשלוש שנים בלבד.
ממשרד המשפטים נמסר כי הסיבה להחלת דיני ההתיישנות על גביית החובות היתה החשש שהרשויות לא יפעלו לגבות את חובו של האזרח (גבייה אקטיבית), ובמקום זאת ימתינו זמן ממושך עד שהאזרח יזדקק לשירותיהן, ואז ידרשו את פירעון החוב כתנאי למתן השירות (גבייה פאסיבית). אלא שבעניין זה קיימת מזה שנים הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, אשר נותנת מענה טוב יותר לבעיה, מקצרת את התקופה לשלוש שנים (למעט בנסיבות חריגות) ולפיכך אין עוד צורך בהחלת דיני ההתיישנות על גביית התשלומים.
כעת, כאמור, הוראת היועץ המשפטי לממשלה תהפוך להצעת חוק שסיכוייה לעבור גבוהים שכן מדובר בהצעה של שרת המשפטים.
ממשרד המשפטים נמסר עוד כי הצעת החוק צפויה לזרז את הרשויות לגבות את החובות הציבוריים באופן מהיר יותר.
שרת המשפטים איילת שקד מסרה אתמול כי "תזכיר החוק שהפצתי היום ממשיך את המגמה שלי להתיר קשיים בירוקרטיים מיותרים ולהקל על האזרח ככל הניתן, בלי לפגוע באינטרס הציבורי.
אין סיבה שרשות ממשלתית או מקומית תשהה את גביית חובותיה לתקופה כה ארוכה. דבר שכזה מבזבז כספי ציבור לשווא וגורם לעוגמת נפש לאזרחים שכעבור תקופה כה ארוכה נדרשים להיזכר בחוב ישן. התיקון ימנע את העוול וייטיב הן עם האזרח והן עם המדינה”.