"חלום הבלהות של שוק ההון": איך מענישים בישראל על עבירת שימוש במידע פנים?
החוק מאפשר להטיל עד חמש שנות מאסר על ביצוע העבירה, אך העונש החמור ביותר שנגזר עד היום עומד על 30 חודשי מאסר; בעקבות החשדות נגד חיים כץ ומוטי בן ארי
בכל מה שקשור למאבק בשימוש במידע פנים, העבירה בה נחשדים שר הרווחה חיים כץ וכן מוטי בן ארי כפי שנודע היום (ג'), יש לישראל עוד דרך ארוכה לצעוד, עד אשר תיישר קו עם מדינות כגון ארה"ב שבה סוחרים על בסיס מידע פנים נכנסים לשנים רבות לכלא.
- שר הרווחה חיים כץ נחקר בחשד לשימוש במידע פנים
- אישום: סגנית יו"ר קבוצת מקאן-אריקסון ואחיה עשו שימוש במידע פנים
- המנכ"ל נחקר בחשד למידע פנים, החברה תממן לו ערבות
רק בתחילת 2014 הציב שופט בית המשפט המחוזי בת"א, חאלד כבוב, רף חדש לענישה על עבירות של שימוש במידע פנים במה שהגדיר כעבירה שהיא "חלום הבלהות של שוק ההון". כבוב הטיל על היחצ"ן צביקה רבין, שהורשע בכ-40 עבירות של שימוש במידע פנים, את העונש החמור ביותר שניתן אי פעם בישראל - 30 חודשי מאסר בפועל. עונש, נציין, שקוזזו ממנו בהמשך 8 חודשי מאסר על ידי בית המשפט העליון אך עדיין השאיר אותו כחמור ביותר שנגזר.
עד רבין רף הענישה המקסימלי היה 10 חודשי מאסר, על אף שהחוק בישראל מאפשר להטיל עד 5 שנות מאסר. וגם רף זה נקבע רק באפריל 2013 על ידי בית המשפט העליון ששלח, לראשונה, אדם שסחר במניה על בסיס מידע פנים למאסר מאחורי סורג ובריח - סמנכ"ל השיווק של חברת אלספק. "הגענו בהליך זה לקו פרשת המים", כתבה בהחלטה המשנה לנשיא דאז מרים נאור. "נפל דבר, הוטל ואף אושר עונש של מאסר בפועל. מי שיעבור בעתיד עבירות של שימוש במידע פנים, מוטב שיידע כי הוא צפוי לעונשי מאסר בפועל - עונשים חמורים בהרבה מזה שהוטל הפעם".