איך לנהל מו"מ על שכר במקום עבודה חדש ולצאת אלופים?
משא ומתן על שכר הוא אחד הגורמים החשובים בחייכם המקצועיים, שעל בסיסו מחשבים את הפנסיה והעלאות שכר עתידיות. איך תצלחו אותו בצורה הטובה ביותר, גם אם אין לכם ניסיון קודם
לאחר שקצרתם הצלחה עם קורות החיים שלכם, והייתם לא פחות ממבריקים בראיון העבודה, הגיע הזמן להיכנס לטריטוריה שבה שרבים מהמרואיינים לא מעיזים לפסוע – משא ומתן על שכר.
בין אם רק לפני כמה דקות סיימתם לימודים ומדובר במשרה ה"אמיתית" הראשונה שלכם, או שאתם אנשי מקצוע בעלי ניסיון רב המחליפים עבודה או קריירה, המחשבה על בקשת השכר שבו אתם מעוניינים עלולה לגרום לכם אי נוחות, אולם זהו אחד הדברים החשובים ביותר שאתם יכולים לעשות בחיים המקצועיים שלכם ותתפלאו לדעת שזה הרבה פחות קשה ומאיים ממה שזה נשמע.
- השאלות ההזויות ביותר בראיונות עבודה: האם נקניקיה מתפצלת לאורך או לרוחב?
- כמה קשים הראיונות בגוגל - הליכי הגיוס של ענקיות ההייטק נחשפים
- עובד תובע ממעסיקיו פיצויים: "השתעממתי בעבודה"
להלן כמה עצות היכולות לסייע לכם לצלוח את העניין ולהשיג את השכר המבוקש:
1. הגדירו לעצמכם מה בדיוק אתם רוצים
בטרם תפצחו במשא ומתן כלשהו, עליכם להגדיר לעצמכם בבירור מה בדיוק אתם רוצים. אם תבקשו שכר גבוה מדי – ספק אם ייקחו אתכם ברצינות. בקשה לשכר נמוך מדי – ואתם משאירים כסף "על השולחן". על מנת למצוא את נקודת האיזון, מומלץ לעשות עבודת מחקר ולהתייעץ עם אנשים מהתחום.
חפשו גם אתרים המפרטים את רמות השכר בתחומים שונים. רוב הסיכויים שהתוצאה תהיה טווח שכר. אם אתם בטוחים ביכולותיכם, תוכלו לנקוב בשכר הגבוה בטווח. רק נסו להיות מציאותיים. אם אתם לא בטוחים ביכולותיכם, הרי שגם מי שמראיין אתכם לא יהיה.
2. היו מוכנים להתרברב מעט
לפני שתיגשו למשא ומתן לגבי השכר, ערכו לעצמכם רשימה של יכולותיכם, הישגיכם וניסיונכם. הדגישו כל דבר שעשיתם שתרם לחברה שבה עבדתם, כגון הגדלת מכירות, התייעלות או שיפור נהלי עבודה. רצוי לכלול גם כישורים מיוחדים שאתם סבורים ששיכולים להיות רלוונטיים למשרה והמעניקים לכם יתרון על פני מועמדים אחרים.
אם מעולם לא עבדתם במשרה מלאה, ציינו ברשימה פרויקטים ראויים לציון שעשיתם במהלך הלימודים או ההתמחות וכן כל ניסיון וערך מוסף שקיבלתם מפעילויות שאינן קשורות לעבודה, כגון תחביבים והתנדבות. הרעיון הוא להרשים את המעסיק ולציין כל מה שאי פעם עשיתם העשוי לתרום ישירות למשרה.
לאחר שתשננו את הרשימה, עימדו מול מראה – או חבר סבלני – ועשו חזרה על המונולוג עד שתדעו אותו בצורה מושלמת. כשתשבו מול המראיין, ציינו בעל פה כל פריט ברשימה שרלוונטי במיוחד למשרה הנחשקת.
3. התנהגו כאילו אתם מנוסים במשא ומתן
גם אם זוהי הפעם הראשונה שאתם מנהלים משא ומתן על שכר, שמרו את העניין לעצמכם. זה בסדר אם אתם מתרגשים, אבל שמרו על ביטחון עצמי וזכרו שלא סתם הצלחתם להעפיל לשלב זה. נסו ליצור את הרושם שיש לכם ניסיון במשא ומתן. שמרו על קשר עין, גישה חיובית ודיבור בוטח.
אם אתם שולחים אימייל בעניין השכר, זכרו להביע את התלהבותכם ממקום העבודה ומהמשרה. בכל מקרה, כדאי להעלות כל שאלה שיש לכם, אבל הקפידו לא להכביד עם תכתובות מיותרות. אם אתם מרגישים שאתם מדברים יותר מידי, הפסיקו והמתינו שהמראיין יעשה את הצעד הבא.
4. אל תהיו הראשונים להעלות את עניין השכר
כשהשיחה מגיעה לעניין השכר, אל תהיו הראשונים להעלות את העניין ולעולם אל תציינו על איזה שכר אתם מוכנים להתפשר. אם המראיין מתעקש לשמוע מהו השכר שאתם מבקשים, ציינו מספר הגבוה ב-10% ממה שאתם רוצים, כך שיהיה לכם מרווח לפשרה.
בנוסף, מומלץ לנקוב בשכר מדויק ולא להתפתות לעגל את המספר. זוהי טקטיקה פסיכולוגית מצוינת המוכיחה את עצמה. אם המעסיק מציע שכר הקרוב למה שרציתם, חיזרו ברוגע על השכר המדויק שאתם רוצים – על פי רוב גישה זו נוחלת הצלחה.
5. אל תוותרו
אם המעסיק מציע לכם שכר שלא בדיוק הולם את הציפיות שלכם, אל תתרגשו ושימו את הרגשות שלכם בצד. אל תיקחו את זה אישית וחיזרו על הסיבות לכך שאתם המועמדים המושלמים לתפקיד.
אם המעסיק לא מוכן לזוז, נסו לראות אם הוא גמיש לגבי תנאים אחרים. אם אין באפשרותכם לוותר על העבודה, נסו לברר אם יש דבר מה שניתן לעשותו בעתיד הקרוב כדי להעלות את השכר ונסו לקבוע תאריך עם המעסיק שבו תוכלו לשוחח שוב על העניין ובקשו מהמעסיק לציין זאת ביומנו.
אם בסופו של דבר, הצעה אינה מתאימה לכם, אל תפחדו לסרב – עדיף להמתין בשביל השכר שאתם רוצים מאשר לעבוד עבור שכר לא מספק. אתם חייבים לעצמכם את המאמץ של לנסות להשיג את השכר המגיע לכם. דבר זה חשוב במיוחד לאור העובדה שמעסיקים רבים מחשבים את הפנסיות והעלאות שכר על בסיס השכר הראשוני, כך שחשוב שתתחילו את העבודה הראשונה שלכם במלוא הביטחון.