"לגיטימי שרשות ההגבלים תגיד שמחיר מופרז לא בסדרי העדיפות שלה"
כך אמרה היום הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, במהלך כנס באוניברסיטת חיפה, שבו התייחסה לראשונה לכוונת הרשות לבטל את מדיניות הטלת הקנסות על מונופולים שגובים מחיר מופרז
חודש לאחר שרשות ההגבלים העסקיים הודיעה רשמית על כוונתה לבחון את ביטול מדיניות הטלת הקנסות על מונופולים שגובים מחירים מופרזים, התבטאה היום לראשונה בפומבי הממונה על ההגבלים, עו"ד מיכל הלפרין, בנושא.
- בקשה לייצוגית נגד ויסוצקי: "גובה מחיר מופרז מהצרכן עבור תה ירוק"
- משרד המשפטים: מיכל הלפרין רשאית לעסוק בסוגיית המחיר המופרז
- רשמית: רשות ההגבלים בוחנת ביטול קנסות על מונופולים שיגבו מחיר מופרז
"גילוי דעת (מסמך המדיניות בנושא, ת"ג) אמור לבטא את עמדת האכיפה של רשות ההגבלים. אנחנו לא מחוקקים ויוצרים דין", אמרה הלפרין בכנס שנערך באוניברסיטת חיפה. "זה לגיטימי שהרשות תבוא ותגיד שזה לא בסדרי העדיפויות שלה, או שזו מדיניות לא רצויה או לא אפקטיבית. אני לא פוסלת את זירת ההתדיינות הפרטית לבירור סוגיית המחיר המופרז".
באפריל 2014 פורסם ע"י הרשות, שאז עמד בראשה פרופ' דיוויד גילה, מסמך המדיניות המפורט אשר קבע כי בראייתה גביית מחיר מופרז על ידי מונופול היא הפרה של החוק. במסגרת זאת ציינה הרשות כי בדעתה לנקוט צעדי אכיפה כנגד מונופולים שיגבו מחיר מופרז, ופירטה דרכים שעל פיהן ניתן לקבוע האם נגבה מחיר כזה.
גילה קבע שפער הגבוה מ- 20% בין עלות הייצור למחיר המכירה, יבחן על ידי הרשות האם הוא מחיר מופרז. הקנס המקסימלי שהרשות יכולה להטיל במקרה כזה הוא כ-24 מיליון שקלים. עם זאת מאז פרסום מסמך המדיניות, ועל אף שנבדק התמחור של מוצרים כגון סכיני גילוח ג'ילט ומעדני חלב של שטראוס, לא הוטלו קנסות. מנגד, לאחרונה אושרה באופן תקדימי תביעה ייצוגית נגד חברת תנובה על גביית מחיר מופרז בקוטג', בין היתר על בסיס גילוי הדעת של רשות ההגבלים.
כא
מור על פי דבריה של הלפרין, שמיישרים קו עם התבטאות דומה של הכלכלן הראשי לשעבר של הרשות אסף אילת, מסתמן שהיא סבורה שמי שצריך לטפל במחירים מופרזים הם בתי המשפט ולא הרשות.