דו"ח המבקר
"פעילים פוליטיים נותנים הנחיות להעברות תקציביות לפקידים במשרד הממשלה"
מבקר המדינה מצא ליקויים בחלוקת כספי התמיכות הממשלתיים. כך למשל, ראש מטה סגן שר החינוך לשעבר אבי וורצמן העביר בקשה להעברת 2 מיליון שקל על בסיס תקנה תקציבית המותאמת לעמותה בשם "קרן חרות" העוסקת בחינוך, שבראשה עומדים אנשי הבית היהודי. על פי המבקר במקרה זה מדובר בהקצאת כספים ייחודיים במסווה של תמיכה
כשחברי ועדת הכספים בכנסת טוענים שהן לא יודעים לאן הולך הכסף שהם מאשרים הם כמובן יודעים על מה הם מתלוננים.
דו"ח מבקר המדינה מצא ליקויים בחלוקת כספי התמיכות הממשלתיים - כספים שנותנים משרדי הממשלה למוסדות שאינם מוסדות מדינה ושפועלים לקידום מטרות כמו תרבות, חינוך דת אמנות ועוד. 2.4 מיליארד שקל חולקו בדרך זו בשנים 2011-2014.
כספי התמיכות הללו אינם מבוקרים דיים ולא פעם מתעורר החשש שהכסף עובר לגופים מעוררי תמיהות - סוגיה שנבדקה גם במסגרת חקירת המשטרה את פרשת "ישראל ביתנו". דו"ח המבקר חושף מקרה לקוי שלא בוקר ואשר בו הועברה תמיכה תקציבית לגוף יחיד ומזוהה פוליטית עם סגן השר שהורה על העברת הכסף.
המקרה אירע ב- 2013 בטרם התקיים דיון בוועדת הכספים בכנסת, בנוגע להעברות תקציביות ובהן גם של משרד החינוך. ראש המטה של סגן שר החינוך דאז אבי וורצמן העביר בקשה להעברה של 2 מיליון שקל על בסיס תקנה תקציבית המותאמת לעמותה בשם "קרן חרות" העוסקת בחינוך. בראש העמותה עומדים אנשי הבית היהודי, ועותק מהבקשה שהעביר ראש המטה לאגף התקציבים אוצר, הועבר גם לאישורו של פעיל אחר מ"הבית היהודי" בשם ישראל מלאכי. כלומר, למעשה התבקש אישור להעברה ישירה של התמיכה אל הקרן שאנשיה הם אנשים פוליטיים.
בנוסף, התמיכה הועברה על בסיס תקנה תקציבית שהתייחסה ספציפית לעמותה הזו ולא היו עמותות נתמכות נוספות שהיו אמורות לקבל את הכסף. לדעת מבקר המדינה זהו מקרה שבו "יש חשש שהעברות תקציביות לעמותות המזוהות עם בעלי תפקידים במפלגה פותחות פתח למצב שיועדפו עמותות הקשורות למפלגה. חשש זה גובר כאשר מדובר בנתמכים יחידים (כלומר שאין עוד עמותה שעונה להגדרת התקנה התקציבית שעל פיה עוברת התמיכה התקציבית ר"ז).
לדעת משרד מבקר המדינה במקרה זה ובנסיבות המתוארות לעיל יש חשש כי מדובר בהקצאת כספים ייחודיים במסווה של תמיכה. תשובתו של ראש המטה למבקר המדינה מדהימה עוד יותר שכן לדבריו הוא רק הוציא לפועל בקשה של מי שהיה אחראי במפלגה על "הכספים הייחודיים" אותו ישראל מלאכי שהיה האחראי באותה עת על התיאום בניהול הכספים "הייחודיים" בין האוצר למשרדים השונים. כספי התמיכות הם אכן לא פעם כספים שסוכמו בעת כינון הממשלה כ"כספים קואליציוניים" - נוהל שהושקף בעת ההקמת הממשלה הנוכחית - ואולם בכל מקרה מעיר מבקר המדינה כי "יש טעם לפגם בכך שפעילים פוליטיים נותנים הנחיות להעברות תקציביות לפקידים במשרד הממשלה השונים, ובייחדו הדבר בעייתי כאשר יש חשש שלאותם פעילים פוליטיים או למקורבים להם יש עניין אישי במוסדות הציבור הנתמכים בכספים אלה".
בדיקת סוגיית התמיכות נעשתה בשורה ארוכה של משרדי ממשלה: הביטחון, חינוך, חוץ, הרווחה, התרבות והספורט, המשרד לשירותי דת, האוצר והמשפטים. המבקר מצא שורה נוספת של ליקויים. כך למשל לא נערכים עדכונים למבחנים הנערכים לקבלת התמיכה התקציבית: במשרד התרבות והספורט ישנם 24 מבחני תמיכה לקויים שנכתבו בשנת 92׳ ומאז לא עודכנו ועל פיהם ניתנות תמיכות גם בשנים אלו. בנוסף, נוהל משרד האוצר מחייב פרסום של גובה התמיכה שינתן אך נמצא כי לא פעם אין פרסום של סכום תקציב התמיכה. ליקויים נמצאו בעריכת פרוטוקולים של ועדות תמיכה במשרדים שונים כמו התרבות והספורט ומשרד הביטחון - שם למשל אושרה תמיכה לעמותה בשנים 2013-2014 עוד לפני שאותה עמותה הגישה מסמכים שיעידו שהיא עומדת בתנאי הסף של מבחן התמיכה. עוד מעיר המבקר על תוספות שהולכות וגדלות במהלך השנה לתמיכות דבר שמקשה על תכנון תקציבי ראוי וחלוקת סדרי עדיפויות מראש. הערה נוספת היא למשרד החינוך בעניין חלוקה שנעשתה ב 2013 של עודפי תקציב משרד החינוך, ואשר חולקו לעמותות שונות כתמיכות וזאת על פי "רשימות סגן השר" בלי שהתקיימו דיונים לקביעת חלוקת העודפים. מבקר המדינה קורא למשרד המשפטים - היועץ המשפטי לממשלה, ולמשרד האוצר - אגף החשבת הכללית, להגביר את הפיקוח על חלוקת התמיכות שכן "קיים חשש שהחלוקה אינה שוויונית…כספים קואלציוניים מועברים במסגרת תקנות תמיכה לנתמכים יחידים לעתים על פי הוראה של פעילים פוליטיים".