דו"ח המבקר
פועלים ממשיכים למות ומשרד הכלכלה לא עושה כמעט כלום
לדברי מבקר המדינה, המשרד לא יישם אף אחת מהמלצות ועדה מיוחדת לטיפול בתחום הבטיחות בעבודה מתחילת 2015. בשנה שעברה נהרגו מעל 50 עובדים בתאונות עבודה
משרד הכלכלה לא פועל כדי לנוע תאונות עבודה, כך טוען מבקר המדינה.
למעשה, מאז הגשת המלצות ועדה מיוחדת לטיפול בתחום הבטיחות בעבודה בתחילת השנה שעברה, המשרד לא יישם אף אחת מהן. אמירה זו של המבקר חמורה במיוחד לאור הנתון לפיו בשנה שעברה נהרגו מעל 50 עובדים בתאונות עבודה.
במשרד הכלכלה יש מינהל מיוחד לפיקוח ואכיפה של הבטיחות בעבודה, אך המבקר אומר כי "פעילותו היתה דלה ולמעשה הוא לא מילא את תפקידו העיקרי - פיקוח על מקומות עבודה ואכיפה בהם כדי להבטיח שהמעסיקים עושים את הפעולות הדרושות להגנה מרבית על בטיחותם של העובדים ובריאותם". עד כמה דלה? התדירות של ביקורי הפקחים היתה פחות מביקור אחד לארבע שנים. כמו כן, המינהל לא הטיל כמעט קנסות על מעסיקים שהפרו הוראות בטיחות, וב-2014 הוטלו 10 קנסות בלבד אחרי ששנה לפני כן לא הוטלו כלל.
המבקר מקדיש חלק מיוחד לתאונות בענף הבניין, שבשנה שעברה גבו את חייהם של 23 עובדים. מעבר לבעיית הפיקוח הקשה והאכיפה של הוראות הבטיחות, המבקר מוצא כי במשרד אף לא טרחו ליישם את ההמלצות הפשוטות יותר, כמו תקנות לפיגומים חדשים ותקנות עדכניות לגידור אתר הבנייה שאמורות לעזור ולצמצם את התאונות. חלק זה הוא חשוב במיוחד, משום שבמשרד הכלכלה טוענים שוב ושוב שאין להם מספיק כח אדם כדי לפקח בשטח, אבל בשביל קביעת תקנות חדשות לא צריך פקחים.
ממשרד הכלכלה נמסר: "מינהל הבטיחות, במשאבים המצומצמים העומדים לרשותו, מתמודד יום ביומו עם נושא קידום הבטיחות והבריאות התעסוקתית בעשרות אלפי מקומות עבודה בתחומי התעשייה, הבניין, המסחר והחקלאות. המשרד פועל מול נציבות שירות המדינה ומשרד האוצר להגדלת מצבת כוח האדם ושיפור תנאי המפקחים, שיאפשרו הן פעילות מוגברת והן גיוס כח אדם מקצועי. יודגש כי פעילות משרד הכלכלה מלווה ומשלימה את פעילות משטרת ישראל, הפרקליטות, התאחדות הקבלנים ורשם הקבלנים וגורמים נוספים. פעילות משותפת זו, מחויבת בכדי לטפל באופן משמעותי ואפקטיבי בתאונות העבודה בישראל".