$
רכב

בלעדי לכלכליסט

יבואנית פיאט במגעים ליבוא מכוניות חשמליות של טסלה

נציגי סוכנות מכוניות לים התיכון, שבבעלות מיכאל לוי, המייבאת גם את מכוניות פיאט ואלפא רומיאו, נפגשו עם נציגי טסלה. בין המכשולים לעסקה — טסלה נוהגת להקים סוכנויות בבעלותה במדינות שבהן היא מוכרת ולא להתחבר לזכיין מקומי

תומר הדר 06:5608.06.16

איש העסקים מיכאל לוי, בעליה של סוכנות מכוניות לים התיכון, יבואנית פיאט, אלפא רומיאו ולנצ'יה, מקיים מגעים עם טסלה בניסיון לייבא את מכוניותיה החשמליות לישראל, כך נודע ל"כלכליסט", לאחר שהשנה הודיעה הסוכנות על יבוא מכוניות מקבוצת קרייזלר לישראל. לדברי גורמים המקורבים לבכירי טסלה, נציגים מטעמו של לוי קיימו באחרונה פגישות עם גורמים בחברה, שעד כה לא העניקה את זיכיון הייבוא של מכוניותיה לגורמים ישראלים. החברה בבעלות לוי סירבה להגיב.

 

אחד המכשולים העיקריים הניצבים בפני הסוכנות, אם תייבא את המכוניות של טסלה לישראל, היא העובדה שטסלה אינה דוגלת בשיטה הנהוגה בישראל של שימוש בזכיין מקומי, אלא מעדיפה להקים סוכנויות אשר נמצאות בבעלותה הישירה של היצרנית.

 

חברת ייצור המכוניות החשמליות בבעלות אלון מאסק, מייצרת כיום שני דגמים: מכונית המנהלים מודל S שמחירה מתחיל ב־71 אלף דולר ורכב כביש שטח מודל X, במחיר התחלתי של 81 אלף דולר. החברה פעילה ב־18 מדינות מחוץ לארה"ב, כמו באוסטרליה, יפן והולנד, שם מחזיקה החברה גם במתקני יצור עבור שוק הרכב האירופי.

טסלה נוסדה ב־2003 והציגה ב־2008 את הרכב הראשון שלה, טסלה רודסטר, מכונית ספורט פתוחה שייצורה הופסק ב־2012. למרות גילה הצעיר, השנה נחשפו נתונים של IAD, פירמה העוסקת בניתוח ענף הרכב העולמי, לפיהם טסלה מודל S הפכה למכונית היוקרה הנמכרת ביותר בשוק הרכב המערב אירופי, כשב־2015 נמכרו באירופה 15,787 יחידות מהדגם.

 

היצרנית מוערכת על ידי יצרני רכב שונים כאיום מהותי לפעילותם, ועל כך יעידו שפע תביעות שהגישו מדינות שונות בארה"ב נגד היצרנית, במטרה למנוע ממנה לפעול בשטחן. הסיבה העיקרית לחששותיהם נובעת מן העובדה שמדובר ביצרנית שהשקיעה את מיטב משאביה במערכת הנעה ששנים נחשבה למוקצה מחמת מיאוס בקרב יצרני הרכב — והצליחה בכך. הטכנולוגיות המצויות בידי טסלה אפשרו לה להתגבר על מכשול טווח הנסיעה ומודל S מסוגלת לנסוע לטווח של 434 קילומטר.

 

מכונית מדגם טסלה מודל S. רכב היוקרה הנמכר ביותר במערב אירופה מכונית מדגם טסלה מודל S. רכב היוקרה הנמכר ביותר במערב אירופה צילום: יצרן

 

מבחינת שוק הרכב הישראלי, למכוניות טסלה יש פוטנציאל הצלחה גדול וחשיבות גבוהה מבחינתה של היצרנית, עוד משום שבישראל מוטל על מכוניות חשמליות מס קניה בגובה של 10%, בשונה ממכוניות רגילות שעליהן מוטל מס קניה בגובה 83%. משמע, שאם מכוניות טסלה ייובאו לארץ, עשוי מחירן להיות תחרותי ביחס למכוניות מקבילות בעלות מנועי בנזין, או דיזל.

 

אלא, שמאז קריסתה של בטר פלייס, שמטרתה היה להקים תשתיות תפעול ותמיכה לכלי רכב חשמליים, שוק הרכב הישראלי נחשב בעיני יצרנים רבים שמשווקים מכוניות חשמליות "מוקצה מחמת מיאוס", מחשש לכישלון דומה. עם זאת, דגמי טסלה פונים לציבור שרוכש דגמים יוקרתיים ונחשב פתוח יותר למוצרים חדשניים בתחום האוטומוטיבי.

כיום מתרחשת בישראל פריחה מחודשת של ייבוא דגמים חשמליים יוקרתיים שלא באמצעות יבואני הרכב הוותיקים, שעוד מהססים בכל הנוגע ביבוא דגמים חשמליים, ורק לאחרונה הסיר משרד התחבורה את המגבלה על יבוא אישי של רכבים חשמליים מדגמים שאינם מיובאים על ידי יבואני הרכב.

 

אם היבואנית תקנה זיכיון מטסלה לייבא את מכוניותיה, פוטנציאל המכירה יכול להגיע לאלפי יחידות בשנה בשוק שנחשב כיום למרכז חדשנות, בו צומחות חברות רבות הצפויות להשפיע על שוק הרכב העולמי העתידי. כיום נוסעות בכבישי ישראל צמד מכוניות טסלה מודל S שסיפקה החברה, לבחינת טכנולוגיות במערכת הנהיגה האוטונומית שהיא מפתחת.

 

 

בטר פלייס. האם טסלה תחזיר לישראל את בשורת המכוניות החשמליות בטר פלייס. האם טסלה תחזיר לישראל את בשורת המכוניות החשמליות צילום: Thomas Tolstrup

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x