$
בארץ

הבית הלבן בהודעה דרמטית: מתנגדים להגדלת הסיוע לישראל

הבית הלבן בהודעה חריגה: מתנגד להחלטת הקונגרס על תוספת 455 מיליון דולר למימון מערכות הגנה מפני טילים ובהן כיפת ברזל, שרביט קסמים וחץ 3. במכתב של הבית הלבן לקונגרס נאמר כי יועצי הנשיא יכולים להמליץ על וטו אם הקונגרס ייאשר את הסיוע. ברקע: המגעים בין אובמה ונתניהו על הסכם סיוע חדש

אורלי אזולאי, ynet 09:0315.06.16
המאבק מאחורי הקלעים על תקציב הסיוע האמריקני לישראל נחשף לעיני כל: הבית הלבן הודיע אמש (יום ג') כי הוא מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר למימון הגנת ישראל מפני טילים. ההתנגדות הוצגה במכתב לקונגרס המתייחס לבקשה להגדלת הסיוע למערכות להגנה מפני טילים.

 

המכתב לקונגרס המשתרע על שישה עמודים נשלח בעקבות החלטת הקונגרס על הגדלת הסיוע, ועל רקע העימות בין ממשל אובמה לממשלת נתניהו על הסכם סיוע חדש ורב-שנתי. במכתב נאמר כי יועצי הנשיא יכולים להמליץ לו להטיל וטו אם הקונגרס יאשר את החריגה. בחלק הנוגע לישראל בהודעה של הבית הלבן נאמר כי "הממשל מתנגד לתוספת של 455 מיליון דולר לתקציב שנת הכספים 2017 לרכש ישראלי להגנה מפני טילים ולשיתוף פעולה בתוכניות מתקדמות". מנגד, בממשל דווקא התנגדו לקיצוץ 324 מיליון דולר מתקציב שנת הכספים הקרובה עבור תוכניות הגנה מטילים אמריקניות.

 

באיפא"ק, השדולה למען ישראל בוושינגטון, הביעו דאגה מהתנגדות הבית הלבן להגדלת הסיוע לישראל: "אנחנו מאוכזבים מהחלטת הבית הלבן ומהטחת הביקורת בקונגרס בשל מימון הגנת ישראל מפני טילים, וזאת על בסיס מפלגתי. תוכניות החץ, שרביט קסמים וכיפת ברזל קריטיות עבור הגנתה של ישראל מפני מערך הולך וגדל של איומי טילים, ותורמות גם להגנתה של ארה"ב מפני טילים".

מערכת כיפת ברזל מערכת כיפת ברזל צילום: יוסי אלוני

 

למעשה, ישראל מבקשת לראשונה שמימון מערכות ההגנה מפני טילים היה חלק אינטגרלי מהתקציב הרב-שנתי. המשמעות היא תוספת של מאות מיליונים לסיוע באופן שיביא את כלל הסיוע הצבאי האמריקני למסגרת של כ-40 מיליארד בעשור הבא - אם אכן יתקבלו דרישות ישראל. בעשור האחרון קיבלה ישראל מדי שנה עוד מאות מיליונים מהממשל ובעיקר מהקונגרס למימון מערכות הגנה מפני טילים, כיפת ברזל, שרביט קסמים וחץ 3. בשנים האחרונות אישר הקונגרס כ-600 מיליון דולר כמימון לאותן מערכות מדי שנה, הרבה מעבר ל-150 המיליונים שהציע להעניק ממשל אובמה.

 

המימון הזה למערכות ההגנה לא יהיה חלק ממזכר ההבנה שיסתיים בעוד שנתיים, וכעת מבקשת ישראל להכניס את המימון הזה לבסיס התקציב כך שיהפוך לחלק מהסיוע. גורמים רשמיים ציינו בחודש שעבר כי האמריקנים הציעו לישראל סיוע צבאי שינוע בין 3.4 ל-3.7 מיליארד דולר לשנה (לעומת 3.1 מיליארד שישראל מקבלת כיום). אם ישראל תבטיח שלא תפנה לקונגרס לבקש תוספות, הממשל יעניק מראש סכום המתקרב ל-4 מיליארד דולר בשנה. אם ישראל תעמוד על זכותה לפנות לקונגרס, הממשל יפחית סכום זה ויעמידו על 3.4 עד 3.7 מיליארד.

 

בנוסף, ארצות הברית מתנה את הגדלת הסיוע הביטחוני לישראל במסגרת ההסכם לעשור הבא בכך שהכסף ישמש רק לרכש בתעשיות האמריקניות ושישראל לא תוכל לעשות שימוש בתקציב הסיוע לרכש בתעשיות הביטחוניות הישראליות.

 

במרס האחרון הגיע לביקור בישראל סגן נשיא ארה"ב, בניסיון לשכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו לחתום על מזכר ההבנות שיבטיח סיוע ביטחוני לעוד 10 שנים לישראל. ביידן ניסה לקדם את הנושא ולהבהיר לנתניהו כי עדיף לו לחתום על המזכר עוד בכהונתו של ברק אובמה כנשיא, ולא לחכות ליורשו - הילרי קלינטון הדמוקרטית או דונלד טראמפ הרפובליקני.עם זאת, הצדדים עדיין לא הצליחו להגיע לסיכום סופי על מזכר ההבנות, שאמור להחליף את המזכר הקודם שנחתם ב-2007.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x