$
בארץ

דיווח: מצרים החלה לייצא גז נוזלי - לאחר הקפאה של קרוב לשנתיים

הדבר עשוי להצביע על כך שהשוק המצרי הגיע לנקודת איזון - חדשות לא מעודדות עבור התעשייה בישראל, המתכננת למכור גז למדינה; דיווח נוסף: חברת האנרגיה הספרדית יוניון פנוסה הפסידה בתביעת הבוררות מול חברות הגז המצריות

ליאור גוטמן 21:4618.06.16

מצרים החלה לייצא כמה מטענים של גז נוזלי, זאת לאחר הקפאה של קרוב לשנתיים - כך דיווחה אתמול סוכנות בלומברג.

 

מדובר בייצוא נדיר מאחר שצורכי השוק המצרי גבוהים ממה "שיש להם ביד". הייצוא בוצע מטרמינל ייצוא הגז "אידקו" שממקום בצפון מצרים ונמצא בידי בריטיש גז, כאשר הלקוחות של הגז שוכנים ביפן ואמורים להשתמש בו לייצור חשמל. מחירי הגז הנוזלי במזרח אסיה לעסקאות נקודתיות (עסקאות ספוט) צנחו בשנה שעברה עד לרמה של כ-4 עד 4.5 דולרים ליחידת אנרגיה, נמוך ביותר בכ-25% ממה שחברת החשמל משלמת כיום לשותפות תמר.

 

הדיווחים על הייצוא המצרי אינם מעודדים בכל הנוגע לתוכניות הייצוא של ישראל, שבנו על השוק המצרי כיעד מרכזי למכירת גז טבעי; זאת מאחר שמציאות שבה מצרים מתחילה לייצא מטעני גז משטחה ללקוחות זרים עלולה לסמן שהשוק שם מגיע לנקודת איזון.

  

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

במקביל פורסם דיווח אחר, מעודד יותר מבחינת משק הגז הישראלי: לפי רויטרס, חברת האנרגיה הספרדית יוניון פנוסה הפסידה בתביעת הבוררות מול חברות הגז המצריות. מדובר בתביעת בוררות בה נדרשו המצרים לשלם לספרדים 270 מיליון דולר על אי אספקת גז לכאורה למתקן יצוא בצפון המדינה.

 

הקשר של הבשורה הזו לשוק הישראלי מתחבר לעסקת הגז המתרקמת בין הספרדים לשותפות תמר: במאי 2014 חשף "כלכליסט" כי נחתם מזכר הבנות למכירת חמישית מנפח תמר לספרדים, כדי שאלו ימכרו את הגז ללקוחות במזרח הרחוק תוך שימוש במתקן שלהם שממוקם כאמור במצרים. מאחר שהספרדים היו בסכסוך משפטי מול המצרים, המצרים הקפיאו כל יבוא גז מישראל. עתה, המצרים צפוים לאשר יבוא גז ישראלי לאזור ולעורר מחדש את מזכר ההבנות המקורי לכדי חתימת עסקה מחייבת.

 

כלל המהלכים האזוריים האלו מגיעים לאחר שרק ביום חמישי בכנס הרצליה הודיע שר האנרגיה יובל שטייניץ שהוא פותח מחדש את הים לחיפושים. זה יקרה ברבעון השלישי, כאשר לפי שטייניץ, ההערכות של המשרד, שנשענות גם על דו"חות אמריקאים ואירופיים, הן שמתחת למים הישראליים יש פוטנציאל למציאה של עוד כ-2,200 מיליארד מ"ק גז.  "זה כמו עוד ארבעה לווייתן או שמונה מאגרי תמר. מציאת מאגר נוסף תהפוך את ישראל ליצואנית גז ואנחנו בבדיקות היתכנות למתיחת צנרת גז מישראל לטורקיה בעלויות סבירות. מבחינת מיצובה של ישראל יש לכך פתרונות גדולים. ואם התחזית תתממש וימצאו מאגרים נוספים ישראל תהפוך ליצואן גז משמעותי למערב אירופה", סיכם.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x