$
כנס עסקים בעולם משתנה

כנס כלכליסט

"האווירה בציבור היא שקשה לעשות כאן עסקים"

קובי הבר, ראש החטיבה העסקית-מסחרית בלאומי, אמר בכנס "עסקים בעולם משתנה" כי השקעה מאסיבית בתחבורה הציבורית תיתן דחיפה למשק

רעות שפיגלמן 10:3619.06.16

"מה שהתעשיינים, אנשי העסקים ויזמים צריכים, זו אותה רוח מתאימה כדי לחזור ולהשקיע. נדרש המשך השקעה מסיבי גם בתחום הסעת ההמונים - זהו אחד החסמים במשק שפוגע בפריון ובצמיחה במשק. השקעה נוספת חשובה היא ההשקעה בחינוך - הרגיל והטכנולוגי. בעניין הכשרה טכנולוגית מקצועית נדרש מהפך של ממש", כך אמר הבוקר (א') קובי הבר, ראש החטיבה העסקית-מסחרית בבנק לאומי, בכנס "עסקים בעולם משתנה" של "כלכליסט" ובנק לאומי בעכו.

 

 

 


 

"מאז 2003 המשק הישראלי הפגין חוזקה ועוצמה וצלח את משבר 2008 בצורה מאוד יפה", אמר הבר ששימש בין השנים 2008-2004, הממונה על התקציבים במשרד האוצר. "ב-2011 חלה התמתנות בקצב הצמיחה של המשק ומגמה זו הוחרפה משמעותית ב-2015-2014 וגם ברבעון הראשו של 2016. מדוע זה קרה? יש לא מעט סיבות. הסיבה הראשונה היא השקל החזק, הפוגע ביצואנים וביצרנים המקומיים. הסיבה השנייה, כאשר הסיבות שלובות זו בזו, זה היקף ההשקעותה נמוך במשק הישראלי מאז 2011.

 

קובי הבר בכנס בעכו. "להשקיע בחינוך לטכנולוגיה" קובי הבר בכנס בעכו. "להשקיע בחינוך לטכנולוגיה" צילום: עמית שעל

 

"אם מסכמים את ההשקעות במצטבר, ההשקעה היא שלילית ואם מפחיתים מזה את ההשקעות שביצעה חברת אינטל, אז היקף ההשקעות הוא שלילי עוד יותר. דור שלם של צעירים גדל כאשר ההכנסה הפנויה שלו קטנה ביחס לאלטרניטיבות שהיו בעשור הקודם, ולכן כאשר משווים צמיחה לנפש בישראל, אז ב-2015 הצמיחה לנפש היתה רק 0.3%, רמה נמוכה כמעט מרוב מדינות ה- OECD וברור לנו, לאנשי העסקים ולמי שמלווה את הכלכלה הישראלית, שאנחנו מסוגלים להרבה יותר.

 

"אנחנו יודעים שגם בכלכלה משתנה וגם עם כל החידושים הצורך בהשקעות הוא מאוד מאוד גבוה. יש נתון אחד - ההשקעות בציוד ובמכונות - אותו נתון היסטורי שתמיד דברנו עליו, זה הנתון שגם בעולם ההייטק יודעים שבלי אותה השקעה ותעשיית השירותים המשק לא יצליחו לצמוח", אמר הבר.

 

לדבריו,  חשוב להוביל את אותן רפורמות שיביאו לצמיחת השוק ופתיחת השווקים לתחרות - מה שאפשרי באמצעות הטכנולוגיה הרבה יותר מבעבר.

 

"רמת החיים במשק הישראלי צריכה לעלות"

 

הבר ציין כי בישראל יש אווירה היוצרת תחושה שקשה לעשות כאן עסקים. "המדיניות הרגולטורית מאוד מורכבת. היא משתנה לעיתים בכיוון הנכון ולעתים לא, אך אין אופק רגולאורי וודאי, וכאשר באים לקבל החלטה על השקעה חדשה או על קו ייצור חדש, מחפשים את הוודאות הזו שחסרה".

 

"היקף ההשקעות הנמוכות מביא לכך ששיעור הפריון כאן נמוך וזה מביא לשכר ריאלי קפוא", אמר הבר. "בשכר הראלי לא חל כמעט שינוי ב-15 השנים האחרונות. שכר ריאלי קפוא מביא אותנו להרחבת אי השוויון במשק ולחלק מאותן בעיות חברתיות שאנחנו רואים וחווים במשק הישראלי כולו.  בענפים תחרותיים שאין להם ברירה אל מול להתחרות מול חברות בחו"ל, רואים רמת פריון מאוד גבוהה, גם אצל יצואנים שיש להם תחרות מולם של יבוא דומיננטי, ואת הפריון הקפוא רואים בתעשיות השירותים ובתעשיות ה-low-tech, ולכן דווקא בתעשיות השירותים יש לבצע הסטת השקעות לכיוון זה ולגרום לכך שרמת החיים במשק הישראלי תעלה".

 

למרות כל המגמות השליליות שצויינו מסכם הבר את האופטימיות ואת חצי הכוס המלאה שיש לראות לנגד עיניינו ולמנף את

אותן חוזקות לטובת הצמיחה: "כוח האדם הוא איכותי בכל קנה מידה, יש לנו אופי יזמי וחשיבה מחוץ לקופסא, ולא רק בתחומי ההייטק. התברכנו במאגרי גז טבעי, והעוצמה והחוזקה של מערכת הבנקאות בישראל היא כלי מפתח למצמיחת השמק. על כולנו אחריות לוודא ששומרים עליה ושלא יגרמו לה נזקים".

 

הבר גם התייחס למדיניות הממשלה ואמר שיש להמשיך עם אותה מדיניות פיסקאלית האחראית שבסיסה הגדלת היקף ההוצאה האזרחית, הקטנת החוב והרחבת בסיס המס.

 

"כדי להוביל את הצמיחה, יש להביא לצמיחה בת-קיימא של הסקטור העסקי", אמר הבר. "אין משק בעולם שצמח בלי בסיס הסקטור העסקי שלו. כאחד שהיה 14 שנים בסקטור הציבורי, כמובן שיש גם חשיבות לא מבוטלת לצמיחה של כל הסקטורים, אבל בסוף כאשר מחפשים צמיחה יציבה וארוכה, זו יכולה להגיע רק דרך השקעות, ואני מאמין שקטר הצמיחה הוא הסקטור העסקי - עסקים קטנים, בינוניים וגדולים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x