מעצרו של עדי צים הוארך עד יום שלישי; ביהמ"ש: "התחזקה תשתית הראיות"
בעל השליטה בחברת אס.אר אקורד עצור מאז יום שני בחשד לביצוע עבירות מרמה, מס והלבנת הון. על פי החשד, צים סייע לחברות כח אדם קטנות להלבין עשרות מיליוני שקלים שהוציאו במרמה מקופת המדינה
החשד להלבנת הון באמצעות חברת האשראי החוץ בנקאי הבורסאית אס.אר אקורד: שופט בית משפט השלום בראשל"צ, רפי ארניה, האריך היום את מעצרו של בעל השליטה עדי צים עד יום שלישי. צים עצור מאז יום שני בחשד לביצוע עבירות מרמה, מס והלבנת הון. המשטרה ורשות המסים ביקשו מבית המשפט להאריך את מעצרו של צים ב-10 ימים נוספים, אולם כאמור בית המשפט החליט להגביל את ימי המעצר.
- המשטרה ורשות המסים מבקשות להאריך את מעצרו של עדי צים בעשרה ימים
- אחרי עדי צים - גם מנכ"ל אס.אר. אקורד נחקר בחשד להלבנת הון
- חקירת עדי צים: "יש ראיות שידע לכאורה כי מקור ההמחאות שנפרטו - בעבירה"
במסגרת החקירה שנפתחה בשבוע שעבר נעצרו ונחקרו למעלה מ-20 מעורבים. במרכז החקירה עומד חשד שחברות כח אדם קטנות ביצעו הונאת מס וביטוח לאומי בהיקף של כ-200 מיליון שקל, כאשר עשרות מיליוני שקלים מתוכם הולבנו באס.אר אקורד. בנוסף למעצרו של צים, הוטלו מגבלות שונות על נכסיו ובהם מניות החברה שבבעלותו, וצוות החקירה פשט גם על משרדי החברה ברמלה וערך בהם חיפוש. המשטרה הקפיאה חשבונות בנק של אס.אר אקורד, ועובדים בחברה, בהם המנכ"ל, אודי ניר, נחקרו.
שאר החשודים בפרשה הם עובדים ומנהלים בחברות כח האדם - מוקד אריק, יהלום, בטר קלין, א.מ לימה ול.ש - שהוציאו לכאורה כספים במרמה מהמדינה, וכן בעלים של חברת ניכיון צ'קים נוספת שדרכה הולבנו לכאורה כספי ההונאה. שיטות המרמה להוצאת כספים מקופת המדינה, כך טוענים במשטרה וברשות המסים, היו מגוונות. בין היתר ניפוח עסקאות והפקה וקיזוז של חשבוניות פיקטיביות מול רשות המסים, וכן באמצעות מצגי שווא שגרמו להוצאות קצבאות מביטוח לאומי עבור עובדים שקיבלו במקביל שכר.
כספי המרמה, כך החשד של המשטרה, הולבנו באמצעות פריטת צ'קים באס.אר אקורד של צים, כאשר בעל השליטה מודע לכך שמקור הכספים הוא בביצוע עבירות. כלומר שמדובר ב"כסף שחור" שהוא התבקש להלבינו.
במהלך הדיון הסוער נחשף כי לצים הושמעו בחקירתו האזנות סתר שבוצעו לחשודים בפרשה, ובהם נשמע צים משוחח עם איציק ואזנה – אחד החשודים המרכזיים. "יש לנו ראיות חותכות שהוא ידע מה מקור הצ'קים ומה הוא עשה איתם", אמרה נציגת המשטרה, טליה סוסן, כשנשאלה לגבי האזנות. "הוא חבר של החשוד המרכזי, ובפירמידה של המרמה הוא גבוה מאוד. נשארו לנו עוד 30 פעולות שמחייבות שיהיה במעצר".
"השמעתם לו שיחה אחת או שתיים", אמר אחד מסנגוריו של צים, עו"ד ששי גז. "הוא שיתף פעולה והסכים לפוליגרף. הצ'קים שנפדו אצלו לא היו של רשויות, אלא על שם חברות. זה מהלך עסקים רגיל. הוא לקח ריבית רגילה של 1.25%".
עו"ד פנינית ינאי המייצגת את צים הוסיפה כי: "תפסתם מיילים שהוא מתכתב עם עובדת בחברה. יש מייל שבו הוא כותב במפורש שאם יש בעיה לגבי צ'ק כזה או אחר של אחד החשודים פה, שתפנה ישירות לרשות לאיסור הלבנת ההון. לא לעו"ד של החברה או משהו. זאת ראייה מזכה, ולא הצגתם אותה לבית המשפט".
"במהלך השיחות המוקלטות בין איציק ואזנה לעדי צים שהשמעתם לו הם רבו על עמלות, זה ממוטט את הטענה שלכם לשיתוף פעולה". השופט ארניה אמר לעניין זה: "המסקנות שלך לא נכונות. אין לזה קשר לשאלת הידיעה על מקור הכספים ולהיקפי הפעילות. זאת השאלה הרלוונטית לגביו – ידע או לא ידע מקור הכספים".
"בקליפת אגוז נאמר שהחשוד מחזיק 82% בחברה נסחרת העוסקת בניכיון צ'קים ואשראי חוץ בנקאי", כתב השופט ארניה בהחלטתו להאריך מעצר. "הטענה היא שהחברות של החשוד קיבלו לידיהן צ'קים אשר מקורן לכאורה מפעילות לא חוקית, ניכו אותם ובכך הלבינו הון. מוקד המחלוקת הוא בשאלה האם החשוד ידע על המקור האסור של הכספים אשר התקבלו בחברה.
"החשוד נעצר ביום שני, ובוצעו פעולות חקירה רבות ונרחבות אשר חיזקו את תשתית הראיות שהונחה בפני בית המשפט. יחד עם זאת על בית המשפט לשקול את נחיצות המעצר. וכן האם ניתן לבצע פעולות אלה כשהוא אינו במעצר. עיינתי בדו"ח החקירה, אשר נוקב בפעולות רבות שבוצעו ונדרשות לביצוע. מהעיון עולה כי קיימות רק שלוש פעולות אשר מיוחסות ישירות לחשוד. פעולות אלה ניתנות לשיבוש. עד לרגע זה החשוד לא נקט בפעולות שיבוש והשיב לשאלות החוקרים בצורה ישירה ומלאה. אך עדיין ישנן פעולות חקירה המחייבות שישאר במעצר. לפיכך החשוד יישאר במעצר עד יום ה-28.6 – יום שלישי".
מעו"ד פנינת ינאי המייצגת את צים נמסר לאחר הדיון כי: "לא לחינם דחה בית המשפט את בקשת המשטרה להארכת המעצר ל-10 ימים נוספים ואפשר לה זמן קצוב ל-48 שעות בלבד. הודאת המשטרה כי החקירה כולה מתמקדת רק בעניין אמירות כאלה ואחרות שנאמרו במהלך השיחות בין וזאנה למר צים, ואשר מהן עולה קשר עסקי לחלוטין במסגרת עסקים בין חברת מימון חוץ בנקאי לחברה הנתפסת כלגיטימית, מדברת בעד עצמה ומוכיחה לטעמנו כי אין כל בסיס להאשמות נגד עדי צים וכי מדובר בגרירתה של החברה הציבורית ללא צורך לתוך פרשייה זו".