ברקזיט
הכלכלן הראשי באוצר: "השפעת הברקזיט על היצוא הישראלי תהיה פחות מ-0.1%"
נוה מתייחס להשלכות עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי ומדגיש כי הצעד "עשוי לשפר את יכולתה של ישראל להתחרות על השוק האירופי, למשל בתחום התרופות, מכונות וציוד אלקטרוני"
- ירידות חדות בת"א, מניות הבנקים נופלות ב-3.8%, תשואות האג"ח צוללות
- קדימה לשופינג: הישראלים מסתערים על לונדון
- אורי גרינפלד: "החשש הוא לא לבריטניה, אלא לגוש היורו"
בנוגע ליצוא שעומד על כמעט 5 מיליארד דולר (4 מיליארד דולר יצוא סחורות וכ-800 מיליון דולר יצוא שירותים) סבורים באוצר כי תחת ההנחה כי הפיחות במטבע הליש"ט לא ישתנה וכי הגמישות היצוא הישראלי לבריטניה ביחס לשער החליפין מול הליש"ט (בכמה אחוזים ישתנה היצוא ביחס לשינוי של 1% בשער החליפין) עומדת על 0.2.
"ההשפעה השלילית על היצוא הישראלי תהיה קטנה ותעמוד על פחות מ-0.1%. לפי האוצר, "במידה והצמיחה בבריטניה (ובמידה פחותה גם באיחוד האירופי) תיפגע, הדבר עלול להוביל לירידה מסוימת בביקושים ליצוא הישראלי", בנוסף פיחות של הליש"ט הופך את היצוא הבריטי לאטרקטיבי יותר בהשוואה למצבו הקודם ומגדיל את התחרות מול היצוא הישראלי, בעיקר לאירופה".
אולם באוצר מנסים לשמור גם על אופטימיות ומציינים, כי "ייתכן שיציאת בריטניה מהאיחוד תשפר את יכולתה של ישראל להתחרות על השוק האירופי (המהווה יעד מרכזי של יצוא הסחורות של ישראל). בתרחיש זה, סביר כי גידול ביצוא הישראלי לאירופה יירשם בענפי סחורות עתירי פריון כמו תרופות, מכונות וציוד אלקטרוני וציוד אופטי, בהם לישראל יתרון יחסי ביצוא, ומהווים כיום נתח משמעותי ביצוא הבריטי לאירופה".
עוד מציינים באוצר כי עלול לגדול הביקוש הבריטי ליצוא הישראלי, "אשר יכול להוות תחליף ליבוא מאירופה בענפים רבים, דוגמת ענף התרופות הבריטי אליו מייצאת ישראל כ-40% מסך היצוא הענפי, ומהווה חלק מהותי גם בייבוא הבריטי מאירופה".
באוצר יוצאים מנקודת הנחה כי "בתרחיש המרכזי המסתמן, לאחר משא ומתן ממושך תוכל בריטניה לקבל תנאי סחר דומים לקנדה, אשר לא כוללים את כלל רכיבי הסחר או את ההסכמים על השירותים הפיננסיים (מגזר יצוא חשוב של בריטניה)".