ביה"ח לניאדו בגירעון של מעל 234 מיליון שקל; תוכנית הבראה בדרך
במסגרת תוכנית ההבראה החובות יפרסו על פני 5 שנים, שכר העובדים יקוצץ יצומצמו הוצאות התפעול ועוד. המדינה צפויה לתמוך בחובות העבר ובפעילות השוטפת של ביה"ח
בית החולים לניאדו בנתניה, שנמצא בבעלות חסידות צאנז, נמצא במשבר פיננסי קשה ובחודשים האחרונים מגבשים לו משרדי הבריאות והאוצר תוכנית הבראה לחמש השנים הקרובות.
בדיקה שערך רו"ח שמונה על ידי משרד הבריאות העלתה כי גובה הגירעון המצטבר של בית החולים עומד על 234 מיליון שקל נכון לסוף 2015, והגירעון השנתי המייצג עומד על כ-50 מיליון שקל.
במסגרת התוכנית המתגבשת צפוי להיווצר מתווה לפריסת חובות העבר ומימונם על פני חמש השנים; יוקטנו הוצאות השכר השוטפות דרך קיצוצי שכר, הקפאת מתן דרגות וזחילה; יצומצמו הוצאות התפעול והרחבת יכולות מערך הרכש; יחוזק המערך הכלכלי של בית החולים; יבוצעו פעולות להגדלת היקף הכנסות בית החולים ויוגדל היקף התרומות שבית החולים מגייס.
כמו כן, המדינה צפויה לתמוך בחובות העבר ובפעילות השוטפת על פי אבני דרך שיקבעו בהסכם. באפריל השנה קיבל בית החולים 15 מיליון שקל כמקדמה על חשבון התמיכה הכוללת, והוא צפוי להיתמך השנה בגובה של 11 מיליון שקל (מתוך סכום של 200 מיליון שקל שמעבירה המדינה באופן שוטף לבתי חולים ציבוריים שאינם ממשלתיים). המדינה צפויה גם לספק תמיכה נוספת באופן שוטף ובאופן פוחת מידי שנה עד שבית החולים יגיע לאיזון תקציבי שוטף. בית החולים מתנהל כעת תחת מעקב צמוד של משרד הבריאות ובליווי רואה חשבון.
בישראל יש שלושה סוגים של בתי חולים ציבוריים – ממשלתיים שבבעלות המדינה, אלה שבבעלות קופת חולים כללית ובתי חולים שבבעלות עמותות כמו לניאדו והדסה בירושלים, הנמצא גם הוא בהליך הבראה לאחר משבר פיננסי קשה.
בית חולים לניאדו נוסד בשנת 1976 על ידי האדמו"ר מקלויזנבורג - הרב יקותיאל יהודה הלברשטם המנוח. הוא תאגיד ציבורי ללא כוונות רווח אשר בראשו עומד ועד הנאמנים העולמי ומושתת על דרישות ההלכה. בבית חולים כ-33 מחלקות אשפוז ובהן כ-330 מיטות. מעל 100,000 איש מטופלים בלניאדו מידי שנה. לניאדו הוא בית החולים היחיד בנתניה רבתי והוא מעניק את שירותיו לכ-250,000 איש.
ליצמן: "כמעט כל בתי החולים עוברים את המשבר הזה ברוטציה"
שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס הבוקר למשבר בבית החולים בנתניה. "לניאדו זאת רק דוגמה, כמעט כל בתי החולים עוברים את המשבר הזה ברוטציה, גם לניאדו קיבל כבר תוכנית הצלה בעבר, ובמשבר של הדסה אני מאשים את השרה הקודמת שנתנה למצב להידרדר למימדים שהגיע", אמר ליצמן בסדנת תקצוב בתי חולים בטבריה שארגן המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות.
ליצמן הוסיף כי "משרד האוצר צריך לדעת שאם רוצים תוכנית הבראה אין סיבה למשוך את זה חודשים. בבתי החולים הממשלתיים המנכ"ל כבר עשה שינויים ותקצוב ישיר, אנחנו נקפיד שאף אחד לא יחרוג מהתקציב שאושר לו. לאחרונה כתבתי מספר מכתבים למנהלי בתי חולים בעניין זה וגם לא אהסס להוריד להם תקציבי פיתוח. מי שלא יודע לנהל תקציב אני אעכב לו. כולם צריכים לשמור על איזון תקציבי, הממשלה היא לא בור תקציבי".