$
בארץ

חברי ועדת הכספים: מנגנון התקציב הדו שנתי מנטרל את השפעת הכנסת עליו

בדיון על התקציב הדו שנתי בוועדת הכספים, דרשו חברי הכנסת, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה, כי לכנסת יהיה משקל גדול יותר בקבלת ההחלטות על התיקונים בתקציב בהתאם לשינויים שיתרחשו במהלכו

עמרי מילמן 11:5920.07.16

התקציב הדו שנתי לשנים 2017-2018 עליו החליטו כחלון ונתניהו כולל מנגנונים שיחייבו את הממשלה לתקן את התקציב לקראת 2018 במקרה ויהיו טעויות באומדנים שנקבעו כבר עכשיו, כדי לא לסיים את את 2018 עם בור כפול מהמתוכנן כפי שקרה בתקציב הדו שנתי הקודם ב-2011-2012. עם זאת, חברי ועדת הכספים התרעמו בדיון על התקציב הדו שנתי שנערך היום (ד') שהמנגנונים לא מאפשרים לכנסת להשפיע על התיקונים, שיוכרעו בלעדית על ידי האוצר.

 

על פי ההצעה שמונחת כרגע על שולחנה של ועדת הכספים, יוקדשו 3.5 מיליארד שקל לרזרבה על הסכומים שנקבעו בתקציב - סכום שלא ידיע למשרדי הממשלה. אם סכום זה לא יספיק לסגור את הפערים שייווצרו, יידרש האוצר להציג תוכנית קיצוצים מותאמת, שתדרש לאישור הכנסת רק בנושאים שנקבעו. אם הממשלה לא תצליח לאשר תוכנית כזו, מוצע כי הממשלה תבצע קיצוץ של אחוז אחד ממגבלת ההוצאה, בהיקף של 3.7 מיליארד שקל. בעוד שהיום כל קיצוץ רוחבי דורש את אישור ועדת הכספים, בהצעה כעת לא יידרש אישור כזה. על כך מתרעמים חברי ועדת הכספים ודורשים כי גם הקיצוץ הזה יעבור דרכם.

 

אם כל זה לא יספיק או שהממשלה לא תצליח לסכם את הצעדים הללו, שר האוצר יחוייב לקדם קיצוצים בהיקף של 2.5 מיליארד שקל, מבלי לקבל את אישור הכנסת לכך. גם על הצעה זו מתרעמים חברי הועדה שחוששים מעודף העצמאות של האוצר. עם זאת, יש לציין כי חלק מהצעדים המדוברים בהקשר זה, כמו אי העברת עודפים משנים קודמות, כבר היום לא מחויב את אישור ועדת הכספים.

 

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני. תוקף את הכוונה להגביל את הכנסת, על אף שהוא חבר קואליציה יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני. תוקף את הכוונה להגביל את הכנסת, על אף שהוא חבר קואליציה צילום: אלכס קולומויסקי

 

יו"ר ועדת הכספים גפני עקץ את נציגי האוצר: "כשהקדוש ברוך הוא חילק את השכל, לא היו שם רק שרים, היו גם חברי כנסת."

 

גפני גם התייחס לכך שמאחר ושנת 2019 צפויה להיות שנת בחירות לא יאושר לקראתה תקציב:  "אני הולך להציע שמראש ידעו שהולכים לתקציב של 2019 שהממשלה תדע שיש תקציב מוכן. כך שלממשלה החדשה יהיה משהו מוכן"

 

ח"כ מיקי רוזנטל אמר בדיון כי "מעבר לסכנות הידועות של תקציב דו שנתי, המשמעות של המהלך הזה הוא דרך לעקוף את הכנסת ולהשאיר את הכוח בידי האוצר. זה עניין דרמטי. באוצר יחליטו בעצמם אם יש הפרש, ואם יש הפרש, משרד האוצר יוכל לקזז את תקציב ההתאמות מבלי להביא את זה לאישור הכנסת. זה חמור מאוד."

 

ח"כ זהבה גלאון אמרה כי: "הממשלה מבזה את הכנסת ומסכנת את הכלכלה עם תקציב דו-שנתי. בא משרד האוצר ומציע לנו הצעות לצמצום הנזקים הצפויים בעקבות תקציב דו-שנתי. שומרים רזרבה מיוחדת של 3.5 מיליארד שקלים שאסור להשתמש בה, רק כדי להגן על המשק מנזקי התקציב הדו-שנתי הצפויים. אלה 3.5 מיליארד שקלים שהיה ניתן להשקיע בהורדת מחירי הדיור, במעמד הביניים ובהקלה על יוקר המחיה. חוץ מהרזרבות יש גם נקודות יציאה פוטנציאליות מהתקציב, ועוד מניפולציות חקיקתיות מעוותות. הממשלה מנסה לפתור בעיות שהיא בעצמה יוצרת, זה ללכת עם ולהרגיש בלי. אין שום הצדקה לתקציב דו-שנתי, לא כלכלית ולא משפטית, ויתרונו היחידי בכך שהוא מבטיח לנתניהו שקט תעשייתי לעוד שנתיים"
בטל שלח
    לכל התגובות
    x