מוחקים את חוקי לפיד: הממשלה אישרה את ביטול חוק לימודי הליבה
שר המדע אופיר אקוניס הביע התנגדות למהלך, הודיע שלא יצביע ועזב את הדיון. "אני בעד שכל ילדי ישראל ילמדו אנגלית, מתמטיקה ומדעים", אמר
הממשלה אישרה היום (א') לבטל את חוק לימודי הליבה, שלפיו תקצוב מוסדות הפטור החרדיים מותנה בלימודי אנגלית, מתמטיקה ומדעים. לפני שהיא נערכה יצאו מהדיון השרים אופיר אקוניס, גילה גמליאל ואביגדור ליברמן שהביעו התנגדות לביטול לימודי הליבה.
- בקיצור, כלכלה: שר החינוך ביטל את חובת לימודי הליבה, ואת הסיכוי להמשכיות אומת הסטארט-אפ
- פלוג: ללא לימודי ליבה לחרדים צפויה האטה בצמיחה בישראל
- הקרב על הליבה: איך לשלב בשוק רבע מהתלמידים
הצעת החוק הממשלתית לבטל את החוק, שהופצה לפני כשבוע וחצי בידי משרד החינוך, היא למעשה יישום של אחד מסעיפי ההסכם הקואליציוני בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לאנשי יהדות התורה. ביהדות התורה ביקשו להבטיח כי החוק שנחקק בשנת 2013 על ידי יו"ר עתיד יאיר לפיד ושר החינוך הקודם שי פירון יתפוגג לחלוטין.
החוק של לפיד ופירון קבע כי כל מוסד חינוך בישראל חייב ללמד לפחות 10 שעות לימוד שבועיות בתחומי הליבה, כאשר תקצובו של כל מוסד שלא עמד בתכונית היה אמור לרדת מהיקף של 55% ממוסד חינוך ממלכתי ל־30% בלבד. יישומו של החוק נקבע במקור רק לשנת 2018, אך תזכיר החוק לביטולו עובר בהליך בזק, שכן עם פרסמו ניתן פרק זמן של עשרה ימים בלבד להערות.
לפיכך, נראה כי המטרה במשרד החינוך היא לבטל את החוק עוד במושב הקיץ של הכנסת שצפוי להימשך עד סוף השבוע הבא. המשמעות היא כי מוסדות הפטור - מוסדות חינוך שהוכרו כפטורים ממילוי התנאים הכללים של מערכת החינוך ובהם לומדים כעשירית מהתלמידים החרדים - יתוקצבו מבלי ללמד מקצועות ליבה.
למעשה, הצעת החוק הממשלתית דומה מאוד להצעת חוק פרטית שהגישו בינואר חברי הכנסת משה גפני (יהדות התורה), אורי מקלב (יהדות התורה) ויעקב מרגי (ש"ס), שביקשה לבטל את הקריטריונים לתקצוב מוסדות לימוד מוכרים שאינם רשמיים.
בנט אמר לאחר הגשת הצעת החוק כי היא לא מקובלת עליו, אך כעת הוא כאמור מקדם הצעת חוק דומה להפליא, הנותנת לשר החינוך שיקול דעת נרחב לקבוע את תקצובם של מוסדות ללא מגבלות ותנאים. בכך יכול שר החינוך להתעלם מהקריטריונים הבוחנים האם המוסד מלמד או לא מלמד לימודי ליבה.
ההחלטה לבטל את החוק מתקבלת דווקא בתקופה שבה שר החינוך - יו"ר הבית יהודי נפתלי בנט - מנסה לקדם לימודי 5 יחידות מתמטיקה בקרב תלמידי העל־יסודי באמצעות קמפיין אינטנסיבי, ולמרות שכתב בתחילת השנה בטוויטר בהתייחס לכתבה על ביטול חוק לימודי הליבה: "לא מכיר, ולא יהיה".
שר המדע אופיר אקוניס הביע התנגדות למהלך בדיון ונטש את הדיון במחאה והודיע כי לא יצביע. "אני בעד שכל ילדי ישראל ילמדו אנגלית, מתמטיקה ומדעים", אמר אקוניס, זה הדבר הנכון והצודק שמשמר את ילדי ישראל והמדינה כולה כמדינה פורצת דרך ומובילת חדשנות בכל העולם. הביטול הזה הוא שגיאה".