$
משפט

שופטי העליון לסנגוריו של ג'קי בן זקן: "למה לשקר בחקירה?"

היום התקיים הדיון הראשון בערעור שהגיש איש העסקים על הרשעתו בהרצת מניות מנופים פיננסים והעונש של 3 שנות מאסר; השופטת חיות: "אם גרסתו של בן זקן היתה נכונה הוא היה אומר זאת ישר בחקירה הראשונה ברשות ני"ע"; סנגוריו: "לא הוכח שהוא ידע מהפעולות שביצע איתן אלדר"

תומר גנון וזוהר שחר לוי 10:2825.07.16

"הגרסה של ג'קי בן זקן משתנה ומתפתחת בין החקירה ברשות ני"ע למשפט. למה לשקר בחקירה? למה דברים שנאמרים במשפט לא נאמרו ישר בחקירה?". כך שאלה היום (ב') שופטת בית משפט העליון, אסתר חיות, את סנגורו של איש העסקים שהורשע בהרצת מניות מנופים פיננסים, בפתיחת הדיונים בערעור שהגיש. הדיון בערעור יימשך בימים הקרובים, וההחלטה הסופית צפויה בהמשך.

 

 

על בן זקן ושותפו להרשעה בקשירת הקשר להרצת מניית חברת הנדל"ן המניב, פעיל שוק ההון איתן אלדר, הטיל שופט בית המשפט המחוזי בת"א, דוד רוזן,עונש מאסר של 3 שנים. אלדר, שערער על חומרת העונש וחלק מסעיפי ההרשעה, הגיע לדיון מכלא ניצן ברמלה שבו הוא החל לרצות את העונש.

 

על פי הכרעת הדין שנתנה בחודש ספטמבר 2015, בן זקן ואלדר רקמו והוציאו לפועל במהלך חודש נובמבר 2010 תוכנית תרמתית להריץ את מניית מנופים. במשך כשבועיים (30-18.11) פעל אלדר בתיאום עם סוחר המניות צביקה קולנברנר, שזוכה בפרשה, וביצע עשרות עסקאות רכישה, חלקן מתואמות, בהיקף של למעלה מ-15 מיליון שקל. דפוס הפעולה היה תמיד בשערים גבוהים מאלה שבהם נסחרה בממוצע מניית מנופים בבורסה. זאת כדי לתמוך בשער גבוה למניה. המטרה הייתה שביום הקובע לעדכון מדד ת"א 100 מנופים תעמוד בתנאי הסף – שווי שוק של למעלה ממיליארד שקל.

 

אסתר חיות, שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות, שופטת בית המשפט העליון צילום: אלכס קולומויסקי

 

על פי נתוני המסחר, בתקופת ההרצה לכאורה עלה שער המניה בכ-5%. הכניסה למועדון האיכותי יותר של חברות, שהושגה בסופו של דבר, הייתה אמורה לחזק את מעמדה של מנופים מול הגופים המוסדיים, הבנקים והמשקיעים הפרטיים.

 

חלקו של בן זקן בתרמית, קבע רוזן, היה להשיג את המימון לרכישות המאסיביות שביצע אלדר. בן זקן עצמו לא סחר במניות, אלא שידך לאלדר את איש העסקים טימור בן יהודה, שאותו הכיר לו שותפו לשליטה במנופים, אברהם נניקשוילי. זאת כדי שבן יהודה יחלץ (ירכוש בזול משער הבורסה) את אלדר מהאחזקה במניות, שנרכשו ביוקר כדי להרים את שער המניה. בן יהודה, שעל פי הפרקליטות הניח כי מדובר בעסקה לגיטימית ולא היה חלק מהמזימה, רכש בשלוש עסקאות שונות מניות בכ-13 מיליון שקל. התיק נגד נניקשוילי ובן יהודה, שנחקרו באזהרה בפרשה, נסגר.

 

בהכרעת הדין קבע רוזן שהראיות המרכזיות והמרשיעות שאספו חוקרי רשות ני"ע בתיק, ונחשפו לראשונה ב"כלכליסט", היו האזנות סתר לטלפונים הניידים של בן זקן ואלדר ומעורבים נוספים. רוזן עסק בהרחבה בהכרעת הדין בשיחות הרלוונטיות, פירק אותן אחת לאחת, עימת אותן עם גרסאותיהם של הנאשמים וקבע חד משמעית – לא ניתן לפרש את הדברים מלבד כוונה פלילית להריץ את המניה.

 

ג'קי בן זקן בדיון היום בבית המשפט ג'קי בן זקן בדיון היום בבית המשפט צילום: אלכס קולומויסקי

 

רוזן הוסיף והתייחס לגרסאות של בן זקן ואלדר בבית המשפט ובחקירה ברשות ני"ע. "הודעותיו של בן זקן בחקירתו ברשות, במחובר לעדותו בבית משפט, מובילים למסקנה כי גרסתו בבית המשפט דינה להידחות ולא ניתן לתת לה כל משקל". לגבי אלדר פסק רוזן כי: "ניסיונותיו הכושלים להרחיק עצמו מבן זקן ומכלל פעילותו לטובת הקשר הפלילי, מובילים למסקנה כי לא ניתן ככלל לבסס ממצאים על בסיס עדותו בבית-משפט". או במילים פשוטות יותר: רוזן לא האמין לאף גרסה של השניים בבית המשפט וקבע כי מדובר ב"מילים, מילים, מילים והסבר – אין".

 

"חייבים להוכיח שהוא ידע מה עושה אלדר"

 

בפתח הדיון הבוקר הציגו סנגוריו של בן זקן, עו"ד נבות תל-צור, ירון ליפשס וירון קוסטליץ, את אחת הטענות המרכזיות של איש העסקים בערעור: בן יהודה לא בא לחלץ את אלדר אלא החליט להשקיע במניה. "בן זקן לא סחר במניה ולא ביצע פעולות", הוסיף קוסטליץ בדיון. "כדי להרשיע אותו חייבים להוכיח שהוא ידע מה עושה אלדר ואיך פעל. לשיטתנו השיחות בתיק מוכיחות שיש גם פרשנות אחרת לדברים".

 

שופטי ההרכב, חיות ענת ברון ואורי שהם, הקשו בשאלות על הסנגורים. "הגרסה היום של בן זקן לגבי טימור בן יהודה שהוא היה משקיע אסטרטגי ולא מחלץ", אמרה השופטת חיות, "היא כל כך פשוטה וברורה, שאם היא היתה נכונה הוא היה אומר זאת ישר בחקירה הראשונה ברשות ני"ע. אבל בחקירה הוא הכחיש ידיעה, והכחיש קשר. למה לשקר ולא להגיד את האמת ישר?".

 

השופט שהם הוסיף ושאל: "התזה שלכם זה שאם לא שומעים בהקלטה 'תריץ את המניה', אז אי אפשר להרשיע? הרי אין ספק שהמניה הורצה לא? הושקעו כספים, היה מסחר מכוון להרמת השער, ואתם טוענים שבן זקן התמים יושב בצד ולא מבין כלום? לבן זקן היה אינטרס ברור להכניס את המניה למדד ת"א 100. אתם טוענים שכל הכספים שהוזרמו, המרדף אחרי משקיע, ובואו נשים רקע את השקרים שלו ברשות בני"ע בצד, כל זה רק התעניינות תמימה? מה בדיוק הוא חשב שאלדר עושה?".

 

"בן זקן חשב שאלדר קונה, משקיע", השיב עו"ד קוסטליץ. "הוא ידע שהוא קונה מניות, אבל בשביל להרשיע צריך להוכיח שהוא ידע שאלדר פועל בתרמית. שהוא מרמה. הרי המקצוע של אלדר זה סוחר. בן זקן צריך לדעת מה הוא עושה ואיך?".

 

"אתם עומדים פה ושאולים את בית משפט שאלות, אבל אתם צריכים לתת תשובות", אמרה חיות. "בשיחות רואים שאלדר ובן זקן בקשר רציף. אלדר פועל לטובת האינטרס של בן זקן וזה ברור. אתם טוענים שלבן זקן היה איכפת רק שבן יהודה יקבל חבילת מניות במחיר טוב. לאלדר, וזה לא במחלוקת, היו די מניות למכור לטימור בן יהודה בלי קשר לפעילות בבורסה. למה צריך את 'האיסוף' בבורסה?".

 

"אתם מתעלמים מההקשר הכללי", הוסיף השופט שהם לגבי תמלילי האזנות הסתר. "אי אפשר לקחת מילה פה מילה שם מהשיחות, ולהיתלות בזה בחוסר הבנה וידיעה של בן זקן".

 

השופטת חיות הוסיפה כי "הניסיון שלכם משולל היגיון, מנותק מהמציאות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x