בלעדי לכלכליסט
נניקשווילי מוכר את תחנת הכוח IPM לחשוד בעבירת מס
החוק אוסר על בעלי עבר פלילי להחזיק בתחנת כוח, ולכן נניקשווילי נדרש למכור את IPM. אלא שהרוכש הפוטנציאלי חשוד בעבירות מס
עסקת מכירת מניותיו של אברהם נניקשווילי בתחנת הכוח IPM לאהוד בן ש"ך וניסן כספי נמצאת בסכנה, זאת מפני שמתברר כי נגד כספי עומד כתב אישום בנוגע לעבירות מס. העסקה לא עדיין לא אושרה על ידי הרשויות, אך לא נראה כי תוכל לצאת לפועל מכיוון שמלחתחילה חוייב נניקשווילי למכור את אחזקותיו בתחנת הכוח לאור כתב האישום שהוגש נגדו בפרשת השוחד שקיבל לכאורה השר לשעבר בנימין בן אליעזר.
- דלק מבקשת למכור את תחנת הכוח באשקלון ב-200 מיליון שקל
- בכירי חברת החשמל לשעבר מדבררים את היצרנים הפרטיים
- דיסקונט והראל יעמידו אשראי של מיליארד שקל לעידן עופר לבניית תחנת כוח
בתחילת השנה הגישה הפרקליטות כתב אישום נגד מישל זאהר, בעליה של כפרית חברה לבניין והשקעות, על עבירות מס שביצע לכאורה במהלך פרויקט להקמת בית חולים בגינאה המשוונית. לפי החשדות, זאהר לא דיווח על הכנסות מהפרויקט, אף שניהול והשליטה בפרויקט בוצעו מישראל. כתב האישום הוגש גם נגד כספי, רואה חשבון במקצועו, שניהל את ענייניו של זאהר וסייע לו, לפי החשדות, לערוך דוחות כוזבים לרשויות המס.
לפי חוק משק החשמל, בעלים של תחנת כוח אינו יכול להיות בעל עבר פלילי. למרות שמדובר בעבירה פחות חמורה מהעבירה בה מואשם נניקשווילי הרי שעדיין מדובר באישום פלילי העלול למנוע מכספי את קבלת הרשיון. במשרד המשפטים ובפרקליטות הופתעו מפניית "כלכליסט" בנושא וטענו כי הנושא ייבדק.
נניקשווילי מכר את המניות שהחזיק בתחנת הכוח או חלק מהן לטימור בן יהודה, אך העסקה נתקלה בהתנגדות של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט שטען כי מדובר בעיסקה בין מקורבים. לפני כשבועיים מכרו השניים את המניות (80%) לאהוד בן ש"ך וכספי תמורת 85 מיליון דולר, כולם בתשלומים עתידיים. משה טרי ומודי פרידמן המחזיקים כל אחד ב־10% ממניות תחנת הכוח ומנהלים אותו טוענים כי היות ונניקשווילי הזרים ל־IPM רק מחצית מהסכום שהתחייב, הוא מחזיק למעשה במחצית מהמניות המדוברות, ומכר נכס שאינו שלו. עוד הם טוענים כי לא הובאו בסוד המכירה.
נניקשוילי שלח מכתב אתמול באמצעות עו"ד צבי אגמון לטרי ופרידמן בו הודיע על כינוס אסיפה כללית של בעלי המניות כדי לשנות את הרכב הדירקטוריון. הדירקטוריון מורכב משלושה חברים - טרי, פרידמן ודני וקנין, מנכ"ל מנופים לשעבר המשמש נציגו של נניקשווילי. משמעות האסיפה שתתקיים עד ה־21 בחודש, היא הדחה צפויה של טרי ופרידמן, או מינוי דירקטורים נוספים שיפחיתו את משקלם של השניים ויהפכו אותם ללא משמעותים.
במקביל שלח טרי מכתב אזהרה חריף לנניקשווילי, שעליו חתום הוא עצמו, ובו הזהיר אותו מהעובדה שבן ש"ך וכספי פונים לספקים של התחנה בצורה העלולה לגרום לה נזק חסר תקדים. "אנחנו עומדים לפני הסגירה הפיננסית שהיא הליך מורכב ועדין הבנויה מנדבכים רבים שערעור אחד מהם עלול להביא לקריסת המבנה כולו", כתב טרי.
טרי מזכיר את מכירת המניות של נניקשווילי ובן יהודה לבן ש"ך וכספי וטוען כי "למרות שהרוכשים לא השקיעו שקל מכיסם ועדיין לא החלו בבדיקות נאותות, הם נוהגים בחברה כמנהג בעלים וגורמים נזקים בלתי הפיכים לחברה". טרי טוען כי כספי פנה לדויטשה בנק וקבע עמה פגישה לשבוע הבא והפטיר לעבר נציג סימנס כי ההסכם עם החברה פתוח וכי IPM יכולה להיפטר ממנו.
מקורבים לעיסקה טענו כי טרי ופרידמן נוהגים בכפיות טובה ואחרי שקיבלו מניות בלי להשקיע ושכר של עשרות אלפי דולרים בחודש.