פסק דין: הבורסה לא תוכר כחברה לתועלת הציבור
השופט דוד מינץ קיבל את עמדת רשות התאגידים, וקבע כי אין להכיר בבורסה כחברה לתועלת הציבור, מאחר ותכליתה אינה ציבורית בלבד - זאת מאחר שמימון הבורסה נעשה בדרך של גביית אגרות ועמלות ולא מתרומות או כספי ציבור
בית המשפט המחוזי בירושלים דחה היום את עתירת ועד העובדים של חברת "הבורסה לניירות ערך בתל אביב בע"מ" נגד החלטת רשות התאגידים, ונגד הבורסה, שלא לרשום את הבורסה כחברה לתועלת הציבור (חל"צ).
בפסק הדין, קיבל השופט דוד מינץ את עמדת רשם ההקדשות ברשות התאגידים, וקבע כי אין להכיר בה כחל"צ, מאחר ותכליתה אינה ציבורית בלבד. ביהמ"ש אמנם הכיר בכך שהסדרת המסחר בניירות ערך הינה מטרה אשר עומדת בלב פעילות ציבורית ולטובת המינהל הציבורי, אך מאחר שמימון הבורסה נעשה בדרך של גביית אגרות ועמלות (ולא מתרומות או כספי ציבור), יש בכך כדי להצביע גם על מטרת פעילות בעלת אופי "מסחרי".
חוק החברות קובע שני תנאים להכרה בחברה כחברה לתועלת הציבור: חברה שבתקנונה מטרות ציבוריות בלבד, וכן שתקנונה אוסר חלוקת רווחים. לעניין חלוקת הרווחים טען הרשם כי איסור החלוקה הוא טכני מאחר והבורסה תהיה רשאית לחלק רווחים, אם וכאשר תיפתח עוד בורסה בישראל. השופט דחה טענה זו של האיסור הזמני וקבע שאין בה לשנות את האיסור בתקנון לחלוקת רווחים.
אבל, הוא קיבל את טענת הרשם במישור הציבורי. הבורסה היא גוף דו-מהותי, שרגל אחת שלה נטועה במשפט המנהלי-הציבורי – הסדרת המסחר בניירות ערך ואילו רגלה השנייה מגלמת פעילות מסחרית. לכן התנאי של פעילות ציבורית "בלבד" אינו מתקיים.
את ועד העובדים ייצגו עורכי הדין ירון קידר וגליה אלמגור, את רשם ההקדשות ברשות התאגידים ייצג עו"ד תומר פרידמן ואת הבורסה עוה"ד רובי בכר, שוני אלבק ונועה ברהום.