עמותות השירות הלאומי יקבלו תקנים כרגיל חרף החקירה נגדן
החשכ"לית עורכת עדיין בדיקה על מספר עמותות בחשד שהעבירו דיווחים כוזבים על מספר המתנדבים בהן כדי לגרוף מיליוני שקלים עודפים. אלא שבינתיים, במקום להטיל סנקציות, המדינה דווקא הגדילה לשירות הלאומי את התקנים ל־2017, כולל לעמותות החשודות
הקצאת התקנים לעמותות השירות הלאומי נמשכת כרגיל, על אף החשדות שעלו במסגרת בדיקת משרד החשבת הכללית באוצר. במסגרת החקירה נבדק חשד כי כמה מן העמותות הונו את המדינה על ידי דיווחים כפולים על מספר המתנדבים, כך שקיבלו תקציבים עודפים במיליוני שקלים.
- החשכ"לית הורתה להדק את הפיקוח על השירות הלאומי
- עמותת השירות הלאומי הנבדקת: עשינו תקלות ב־17 מיליון שקל
- חשד: עמותות שירות לאומי הונו את המדינה במיליוני שקלים
למרות זאת, במסגרת מכרז של מנהלת השירות הלאומי שתוצאותיו התפרסמו בימים האחרונים, קיבלו העמותות כ־7,400 תקנים חדשים, מספר הגבוה מהמצב כיום, בו יש כ־5,800 תקנים, כולל שתי עמותות לפחות שהחקירה נוגעת להן - ש"ל (שירות לאומי) והאגודה להתנדבות, שהיא הגדולה מבין עמותות השירות הלאומי וגם מקבלת מעל לאלף תקנים לשימושה.
בחודש שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי אגף החשבת הכללית במשרד האוצר עורך בדיקה פיננסית במנהלת השירות האזרחי־לאומי, ובעמותות הכפופות לה, שבהן מתנדבים במסגרת השירות הלאומי. מהמידע שהגיע למשרד התגבש החשד כי חלק מהעמותות העבירו למשרדי ממשלה שונים דיווחים כפולים על תקני מתנדבים, בין אם בטעות ובין אם במזיד, ועקב כך קיבלו החזרים כספיים גדולים יותר מכפי שהגיע להן.
העמותות נמצאות כולן תחת מנהלת השירות הלאומי המשמשת כרגולטור, שמאז שהוקמה ב־2007 היתה כפופה כמעט תמיד למשרדים שבראשם עמדו שרים מהבית היהודי. לאחר שעברה מאחריות משרד אחד למשנהו, כיום היא פועלת תחת משרד החקלאות והשר אורי אריאל.
כל אחת מעמותות השירות הלאומי משמשת כקבלן ביצוע שזוכה במכרז מטעם גופים שונים, הקונים את שירותי בנות ובני השירות הלאומי, כשכל מתנדב הוא "תקן". בין הגופים הקונים את השירותים נמצאים משרדים ממשלתיים, גופים ממשלתיים ועמותות, והם מעבירים לעמותה המתפעלת כספים האמורים לכסות את עלות המשכורת הבסיסית של בני ובנות השירות וכן סבסוד מרכיבים כגון אוכל ומגורים. העמותה היא זאת שמדווחת לגוף שקנה את השירות לגבי כמות תקני המתנדבים, והיא מקבלת סכום של 1,500 שקל בחודש עבור מי שמשרת קרוב לביתו ועל כן אינו נדרש לסידורי לינה, ו־2,500 שקלים עבור מי שמשרת רחוק מביתו ועל כן נדרש לסידורי לינה.
שתי העמותות שנבדקות, ש"ל והאגודה להתנדבות, הפעילו שירותים בעבור משרדי הרווחה והחינוך, ומשרד הרווחה הודיע כי החליט שלא להאריך את ההתקשרות עם עמותת ש"ל בשנת הלימודים תשע"ז. בנוגע לאגודה להתנדבות, מסרו במשרד, הנושא עדיין בבדיקה. ממשרד החינוך נמסר כי "המשרד יפעל לפי הנחיות החשבת הכללית באוצר והלשכה המשפטית של המשרד".
האגודה להתנדבות הודתה במכתב לעובדיה בחודש שעבר כי הסכום המצטבר של כלל התקלות שנמצאו בבדיקה, שלטענת העמותה היא בעצמה ערכה ארבע שנים אחורה - הוא כ־17 מיליון שקל. בנוגע לעמותת ש"ל, בבדיקה ראשונית שערך משרד הרווחה נמצא כי היא העבירה דיווח כוזב על כ־40 תקנים בהיקף של מאות אלפי שקלים.