בקצב שלה: רכבת ישראל נזכרה לחפש מנכ"ל חדש
בעז צפריר יפרוש בסוף החודש מתפקיד המנכ"ל - אך הדירקטוריון התמהמה במציאת מחליף, ורק כעת פרסם מודעת דרושים. לחברה אין כרגע גם יו"ר קבוע - מאחר שחוסאם בשארה פרש באמצע יולי וממתין לבחירתו מחדש לתפקיד
רכבת ישראל פרסמה בסופ"ש את מודעת הדרושים למשרת המנכ"ל החדש, זאת במקומו של בעז צפריר שמשלים 5 שנים בתפקיד ופורש בסוף החודש.
למרות שצפריר הודיע על עזיבתו לפני 4 חודשים, דירקטוריון הרכבת "מרח" את הטיפול במינוי מנכ"ל חדש; לכן, בקרוב עלול להיווצר מצב מוזר לפיו רכבת ישראל, כיום חברה בעלת אג"ח סחיר שמחויבת בדיווחים לבורסה, תתנהל ללא מנכ"ל ויו"ר דירקטוריון קבוע. הסיבה היא שיו"ר הרכבת הקודם חוסאם בשארה פרש אף הוא באמצע יולי כאשר הוא ממתין לבחירתו מחדש לתפקיד על רקע האשמות מצד רשות החברות על התערבות לכאורה במינוי מחליפו של צפריר.
אז מה מחפשת רכבת ישראל? מודעת הדרושים לא מפרטת יותר מדי מעבר לדרישות המקובלות לתפקיד כה בכיר. הרכבת טוענת שיש לה "היקף פעילות שנתי של כ-4 מיליארד שקל והיא מעסיקה למעלה מ-3,000 עובדים", לרבות הפעלה של "שתי חברות בת - חברת רכבת ישראל מטענים בע"מ וחברת פיתוח מתחמי רכבת ישראל בע"מ, אשר בהן משמש מנכ"ל רכבת ישראל כיו"ר הדירקטוריון".
את כל אלה ינהל מי שיש לו תואר ראשון במשפטים, כלכלה, הנדסה, מינהל ציבורי או מינהל עסקים, "ובלבד שהוא/היא בעל/ת ניסיון מצטבר של 12 שנים לפחות בניהול גוף בעל 400 עובדים לפחות ומחזור של 400 מיליון שקל".
באופן מפתיע, ובניגוד גמור להליך חיפוש מנכ"ל לחברת החשמל, הרכבת פותחת את דלתותיה גם בפני פורשי שירות המדינה בדרגות בכירות (מנכ"לים או סמנכ"לים), וגם בפני קצינים מהצבא, מהמשטרה או מזרועות ההצלה בדרגת תת אלוף או המקבילה האזרחית שלהם. המועד האחרון להגשת מועמדות הוא 4 בספטמבר כאשר המתמודדים יצטרכו להצהיר על היעדר ניגוד עניינים, חקירה משטרתית או דו"חות מבקר המדינה בעניינם.
צפריר מסיים 5 שנים בתפקיד ולאחר שהצעיד את החברה קדימה במספר תחומים, לרבות ייצוב מצבה הפיננסי (מהפסד שנתי של כ-177 מיליון שקל בסוף 2013 לרווח נקי של כ-264 מיליון שקל בסוף 2015. את הרבעון הראשון של 2016 סיימה החברה ברווח נקי של כ-35 מיליון שקל), והפיכתה לחברה בורסאית מדווחת. במקביל נזקף לזכותו סיום רוב מאבקי הכוח עם ועד העובדים שם, זאת לאחר פיטוריה של יו"ר הוועד המיתולוגית, גילה אדרעי. מנכ"ל הרכבת הבא ייכנס לחברה בה הציוד ה"דיזלי" יוחלף בציוד חשמלי עם תקציב של 11 מיליארד שקל.
מנגד, בתקופתו של צפריר אירעה תאונת הרכבות באזור דימונה, בה שני קטרים התנגשו באישון לילה, דבר שגם לפיזור מטען רעיל. ככל הידוע משטרת ישראל פתחה בחקירה בנושא, כרגע ללא מעורבות ישירה של צפריר.
אז מה יעשה מנכ"ל הרכבת הפורש? עד שיחליט אם הוא לוקח תפקיד ניהולי הוא ממתין למינוי כדירקטור חיצוני בחברת אקוויטל, החברה ששולטת ביואל, תחתיה פועלות נצבא (שמחזיקה בתחנה המרכזית בתל אביב ועוד כמה נכסי נדלן) ובנפטא, תחתיה פועלת ישראמקו שמחזיקה בכ-29% ממאגר הגז "תמר".