בדרך להשארת שוק המזון האורגני מאחור
קנביס רפואי: השוק הצומח בארה”ב שעתיד לגלגל 11 מיליארד דולר ב־2019
שוק הקנביס הרפואי הוא הצומח ביותר בארה”ב ובאפשרותו להיות גדול משוק המזון האורגני, כך עולה ממחקר שפורסם ב”הפינגון פוסט” בשנה שעברה. לפי המחקר, שוק הקנביס החוקי בארה”ב צמח ב־74% בין 2013 ל־2014 - שנה שבה הוא גילגל 2.7 מיליארד דולר. בין 2014 ל־2015 השוק צמח ב־32% והצפי הוא שעד 2019 השוק יגלגל 11 מיליארד דולר.
- מדינת וושינגטון במהלך חלוצי: חנות ממשלתית ראשונה למריחואנה נפתחה בארה"ב
- "מריחואנה תהיה התעשייה הגדולה הבאה בארה"ב"
- תקנות הקנביס החדשות בוושינגטון: עוגיות כן, סוכריות על מקל לא
בארה"ב השימוש בקנביס רפואי חוקי ב־25 מדינות, בהן ניו ג'רזי, קונטיקט, אריזונה, ניו יורק, וושינגטון הבירה וקליפורניה. אולם הלגליזציה נותרה רק ברמת המדינה - ביום חמישי האחרון סירב הממשל הפדרלי פעם נוספת לאשר שימוש במריחואנה לצרכים רפואיים בטענה שהערך הרפואי של הסם לא אושר באופן מדעי. "בשלב זה המדע לא תומך בזה", אמר ל"וושינגטון פוסט" דאג רוזנברג, המנהל בפועל של מינהל אכיפת הסמים (DEA). עם זאת, ב־DEA מתכוונים להרחיב את מספר האזורים שבהם מותר לגדל קנביס למחקרים על שימוש בו כמשכך כאבים, כתרופה לאפילפסיה ולצרכים נוספים. בשלב זה רק אוניברסיטת מיסיסיפי מורשית לגדל מריחואנה לצורכי מחקר.
גם בבריטניה לא מכירים בערך המדעי של המריחואנה ולפיכך לא מאשרים לגדל מריחואנה לצרכים רפואיים.
לעומת זאת, בדרום אמריקה קיימת פעילות נרחבת יותר לאישור המריחואנה הרפואית. הדוגמה הבולטת היא צ'ילה, שם הושקה בינואר השנה החווה הגדולה ביותר בדרום אמריקה לגידול מריחואנה רפואית. החווה השוכנת בעיירה קולבון, המרוחקת 275 ק"מ דרומית מהבירה סנטיאגו, אמורה לסייע ל־4,000 חולים מרחבי המדינה. "החווה תאפשר לאנשים לבדוק בעצמם את השימושים של הצמח", אמרה לרויטרס אנה מריה גאזמורי שעומדת בראש העמותה שאחראית לפרויקט. היא ציינה כי התנגדויות בתוך הממשלה עיכבו את האישור לגידול המריחואנה, אך צ'ילה כולה עוברת שינוי: "בכל הקשור לנישואים חד־מיניים, גידול קנביס והפלות, דעת הרוב היא בעד הבטחת הזכויות הללו". אנשי החווה מסרו כי בכוונתם לעבוד בשיתוף עם מעבדות ואוניברסיטאות מקומיות לפיתוח תרופות המבוססות על קנביס שיעזרו לחולים הסובלים מכאב כרוני, מסרטן ומאפילפסיה.
זו לא היוזמה הראשונה לגידול מריחואנה רפואית במדינה. ב־2014 הפכה צ'ילה למדינה הראשונה בדרום אמריקה שהממשלה שלה תמכה בפרויקט לגידול 850 צמחי קנביס. הצמחים נועדו לייצר משככי כאבים לכ־200 חולי סרטן. עם זאת, בניגוד לאורוגוואי, שהפכה באותה שנה למדינה הראשונה בעולם שהפכה את הגידול עצמו לחוקי, המכירה והצריכה של מריחואנה לא רפואית אינן חוקיות בצ'ילה והרשויות במדינה מתמקדות במריחואנה הרפואית. "איננו רוצים להיכנס לדיון על השימוש האישי במריחואנה", אמר לבי.בי.סי רודולפו קרטר, ראש עיריית לה פלורידה שבה מגדלים את הצמחים. הרשויות בלה פלורידה הקימו גדר חשמלית מסביב למטע כדי למנוע מאנשים לגנוב את הצמחים.
צ'ילה ואורוגוואי לא לבד. בדצמבר האחרון חתם נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס על צו מיוחד שהופך את הגידול והמכירה של מריחואנה רפואית לחוקיים במדינה. המהלך מהווה שינוי במדיניות הקולומביאנית של העשורים האחרונים שבמסגרתה פעלה קולומביה, בתמיכה אמריקאית, למיגור ייצור הסמים במדינה.