$
דעות

השינוי בחברה למתנ"סים: המגזר השלישי צפוי להיפגע

הסכמי הרחבת הזרוע הביצועית וההבראה שנחתמו בין משרד החינוך לחברה למתנ"סים יכרסמו בכוחן של עמותות וגופים שונים במגזר השלישי

ספי קרופסקי 07:2929.08.16
"מתנ"ס" או "מרכז קהילתי" נשמעים בימינו כלא הרבה יותר משריד נוסטלגי לישראל האחרת, תקופה שבה הילדים ובני הנוער המשיכו לאחר שעות הלימודים לשעות העשרה ולחוגים. אותם מרכזים עדיין חיים וקיימים, אולם קרנה של החברה למתנ"סים שמפעילה חלק ניכר מהם בשיתוף הרשויות המקומיות ירדה בשנים האחרונות, והיא נקלעה לגירעון שנבע בעיקר ממחויבויות להסכמי שכר ישנים.

 

מי שהחליט להרים את הכפפה ולהחזיר עטרה ליושנה הוא שר החינוך נפתלי בנט, בעצמו בוגר מסגרות לא פורמליות כמדריך בבני עקיבא. מאז שנכנס לתפקידו התבטא לא פעם בעד המסגרות הללו בכלל ובעד החברה למתנ"סים בפרט, והוא לא הסתפק באמירות בלבד. הסכמי הרחבת הזרוע הביצועית וההבראה שנחתמו בין משרד החינוך שבראשו בנט עומד לחברה למתנ"סים יכולים עוד להתברר בעתיד הקרוב כפרס גדול עבור שני הגופים: המשרד הממשלתי יקבל זרוע משלו, קבלנית ביצוע, שיכולה לתמרן במגוון נושאים חינוכיים ללא צורך במכרז וללא בירוקרטיות וחסמים; והחברה למתנ"סים שזכתה למעשה בחיים חדשים, גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה כלכלית.

שר החינוך נפתלי בנט שר החינוך נפתלי בנט צילום: עומר מסינגר

 

אולם שתי כוכביות מצורפות להסכם בין משרד החינוך לחברה למתנ"סים. הראשונה היא שעד היום נדרשה החברה למתנ"סים להתמודד נגד עמותות וגופים שונים במגזר השלישי במכרזים על פרויקטים ממשלתיים, ואילו עכשיו היא תיהנה מעדיפות. המהלך עלול לפגוע בעמותות השונות ולכרסם בכוחן, וחברה בריאה צריכה אמנם גופים ממשלתיים טובים וחזקים דוגמת החברה למתנ"סים, אבל גם מגזר שלישי חזק.

 

הכוכבית השנייה נוגעת לשאלה אם החברה הישראלית, לנוכח ההשקעה הנוכחית, עדיין מוכנה לחסות תחת הקהילה ולהשתתף בפעילויות החברתיות והחינוכיות כפי שנהגה בעבר? ימים יגידו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x