$
בארץ

בדיקת כלכליסט

שנת הלימודים בפתח ולקבלן הפרטי הובטחו חוזים במיליונים

חברת מרמנת, קבלנית הביצוע הפרטית של משרד החינוך, קיבלה בשבועות האחרונים הארכה אוטומטית לשורה של חוזים בהם תספק שירותים כמו חינוך לזהירות בדרכים או בקרה על ארוחות. מאז 2010 זכתה החברה בחוזים של חצי מיליארד שקל

ספי קרופסקי 06:4915.08.16

מרמנת היא חברה פרטית המספקת שירותים מגוונים למשרדי ממשלה שונים, ובעיקר היא קבלנית הביצוע הפרטית הגדולה ביותר של משרד החינוך, בראשות השר נפתלי בנט, שתהנה גם בשנת הלימודים הקרובה מהתקשרויות שונות עם המשרד בהיקפים ידועים של עשרות מיליוני שקלים שעשויים אף לתפוח בהמשך.

 

חלק נכבד מהיקף ההתקשרויות של מרמנת עם משרד החינוך הוא בפטור ממכרז. מאז 2010 ועד היום, היקף העסקאות ללא מכרז שקיבלה מרמנת ממשרד החינוך לבדו מגיע לכחצי מיליארד שקל, וכל זאת כשקיימים סימני שאלה גדולים אם ההתקשרויות עמה בכלל חוסכות כסף למשרד, והאם מתקיימים מנגנוני פיקוח ראויים על עבודתה.

 

מנתונים שאספה הסדנא לידע ציבורי ממערכת התשלומים הממשלתית בעבור "כלכליסט", עולה כי בשנת 2015 העביר בפועל משרד החינוך סכום של כ־100 מיליון שקל לחברה הפרטית, שמספקת שירותים שונים ומגוונים כגון בדיקת בחינות בגרות, ארוחות לתלמידים, תפעול מערך השירות הפסיכולוגי, ניהול אולפנים ללימוד עברית ומכינות אקדמיות, תפעול מערך ההטסות לפולין ועוד. ב־2016 העביר המשרד סכום נמוך באופן משמעותי של 1.8 מיליון שקל לחברה, אך מדובר רק בסכום שעבר עד כה בפועל - והוא צפוי לגדול משמעותית.

 

מחלקה ייעודית למכרזים

 

מרמנת נולדה ב־1994 כחברה שמספקת שירותי ייעוץ, לוגיסטיקה ואדמיניסטרציה בעיקר עבור המגזר הציבורי. היא נמצאת בבעלות משותפת (50% כל אחת) של אמנת ומרטנס־הופמן אחזקות בע"מ ומשרדיה נמצאים בתל אביב. הקפיצה הגדולה של החברה החלה ברגע שזיהתה את משרד החינוך כלקוח מבטיח. היא אפילו הקימה מחלקה ייעודית למכרזים, שמתמחה בהגשת הצעות מדויקות ומנצחות. אלא שישנו חשש כי כדי למקסם רווחים, החברה עלולה לספק שירותים ברמה נמוכה.

 

החברה, המקיימת התקשרויות גם עם משרדים וגופים ממשלתיים נוספים, ניזונה בעיקר ממשרד החינוך שזכה בסוף השבוע, בתקציב המדינה החדש, לתוספת נאה של 4.7 מיליארד שקל שיתפרסו על שנתיים. תקציב משרד החינוך יעמוד על כ־57 מיליארד שקל - שני רק לתקציב הביטחון. בכלל, תקציב משרד החינוך עלה בשנים האחרונות באופן משמעותי. מנתוני האוצר עולה כי בין השנים 2000־2016 גדל תקציב החינוך ב־141%.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: אפי שריר

 

כאמור, החברה מספקת שירותים גם למשרדים ולגופים ממשלתיים נוספים. כך למשל בשנת 2015 קיימה התקשרויות עם המשרד לביטחון פנים בהיקף של 16,799,140 שקל, ועם רשות מקרקעי ישראל בהיקף של 7,415,922 שקל. יש לציין גם

כי משרד החינוך מפריט שירותים מסוימים גם דרך חברות אחרות, אולם חברת מרמנת היא הגדולה והדומיננטית מכולן.

 

הארכת הפטור ללא נימוק

 

עיון בהודעות הפטור ממכרז האחרונות של משרד החינוך עם החברה מגלה למשל שבשבוע שעבר אושר פטור ממכרז בין המשרד למרמנת בעלות של 6,343,646 מיליון שקל מה־1 בספטמבר 2016 עד ל־31 באוגוסט 2017 לשם הטמעה והנחיה בנושא החינוך לזהירות ובטיחות בדרכים במערכת החינוך. אף אחד לא מטיל ספק בחשיבות הטמעת תחום הבטיחות בדרכים במערכת החינוך אבל נשאלת השאלה האם האמצעי היעיל ביותר הוא דרך התקשרות עם קבלנית הביצוע הרב־תחומית של משרד החינוך. דוגמה נוספת היא של פטור ממכרז שאושר גם הוא בשבוע שעבר בסך 2,874,814 שקל, שבמסגרתו הוארכה ההתקשרות זו השנה הרביעית בין משרד החינוך למרמנת שתספק שירותי אימון וליווי פדגוגי לבתי ספר יסודיים מובילי פדגוגיה איכותית. מדובר רק בשתי דוגמאות, ישנן הודעות פטור נוספות שאושרו לקראת שנת הלימודים הבאה בהיקפים של מיליוני שקלים.

 

האופן שבו מוארכות ההתקשרויות בין משרד החינוך לבין החברה הוא לקוני למדי, טכני, עם נימוקים דומים ומבלי להסביר באמת, ברוב המקרים, מהם הנימוקים להחלטה לספק את הפטור. תחת הסעיף "מהות ההתקשרות" באתר מנהל הרכש הממשלתי, מוסברת הארכת התקשרות בסכום של 3.4 מיליון שקל באופן הבא: "הארכת התקשרות במסגרת המכרז והחוזה לשנה שלישית עם חברת מרמנת בע"מ למתן שירותים ארגוניים ומנהלתיים להפעלת שירותי חינוך והשכלה לנוער מנותק ושירותי מידע. לפי תקנה 3ג - מימוש זכות ברירה". בסעיף שמתחתיו, "נימוקים לבקשת הפטור", מודבק אותו ציטוט בדיוק. רק בחלק קטן מהבקשות נוספו מסמכים המנמקים את מתן הפטור הכוללים הסברים מובנים וקוהרנטיים.

 

"כלכליסט" פנה למשרד החינוך וביקש לדעת האם נעשתה בחינה כלשהי של ההתקשרויות עם החברה וכן של כדאיותן, וכן ביקש לדעת מה הם הנימוקים להחלטה לבחור בחברה, אולם לא קיבל תשובות קונקרטיות. מהמשרד נמסר כי הוא "פועל על פי חוק חובת המכרזים ותקנותיו. בהליך המכרזי, ההתקשרות נעשית עם הזוכה במכרז. בידי המשרד האפשרות לממש את זכות הברירה שהוגדרה במכרז להארכת ההתקשרות". ממרמנת נמסר כי החברה אינה מגיבה בתקשורת.

 

כך הוארך גם החוזה עם הטלוויזיה החינוכית

 

מרמנת, מתברר, גם ערכה במשך השנים האחרונות תחקירים והפיקה תוכניות בעבור הטלוויזיה החינוכית (שבשליטת משרד החינוך). בשנה שעברה אושר פטור לחברה בסך 1.1 מיליון שקל להמשיך לערוך תחקירים זו השנה השישית עבור הערוץ עד סוף 2015, בטענה כי בקרוב צפוי לקום תאגיד השידור החדש ואין כבר טעם לצאת במכרז חדש.

 

לאחר מכן הוארך החוזה שוב ללא מכרז עד סוף 2016. בינתיים נדחתה הקמת התאגיד וגם הוארכה תקופת פעילותה העצמאית של הטלוויזיה החינוכית. מנכ"ל הטלוויזיה החינוכית אלעד קובלנץ הוא גם המנכ"ל הזמני של תאגיד השידור החדש, "כאן". בנימוקים למתן הפטור הוסבר כי "לטענת הטלוויזיה החינוכית הישראלית, במצב העניינים הנוכחי בו אין ביטחון בנוגע לתקופת ההתקשרות המבוקשת, קיום מכרז חדש לבחירת ספק חדש אינו סביר ואף עלול להוביל להתייקרות העלויות. הטלוויזיה החינוכית צפויה להיסגר במהלך שנת 2018 כשנה לאחר פתיחת תאגיד השידור הציבורי.

ספי קרופסקי, אלירן מלכי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x