$
בארץ

מרוץ נגד הזמן: כוחות החילוץ מנסים לאתר את 5 הנעדרים מקריסת החניון ברמת החייל

שני בני אדם נהרגו ויותר מ-20 נפצעו באסון שבמסגרתו קרס החניון התת-קרקעי. ארבע שעות אחרי ההתמוטטות, נוצר קשר עם שניים מהלכודים - אבל לאחר מכן הקשר עמם אבד

דותן לוי ותומר גנון 23:4005.09.16

מרוץ נגד הזמן בניסיון לאתר לכודים: כוחות החילוץ פועלים בחשיכה, בעזרת זרקורים, גנרטורים ואתים, במטרה לאתר את חמשת הנעדרים מאסון קריסת החניון התת-קרקעי ברמת החייל בתל אביב. ארבע שעות אחרי ההתמוטטות, נוצר קשר עם שניים מהלכודים - אבל לאחר מכן הקשר עמם אבד, וכעת יש חשש לחייהם, כמו גם לחייהם של שלושה נעדרים נוספים שעדיין לא התקבל מהם אות חיים. שני בני אדם נהרגו באסון ויותר מ-20 נפצעו.

 

אל"מ איציק גיא, ראש מחלקת תכנון בפיקוד העורף, פירט לפני רדת החשיכה על פעולות החילוץ במקום: "אנחנו שמים תאורה כי אנחנו מבינים שזה יימשך עוד כמה שעות ונמשיך את פעולות החילוץ גם לתוך הלילה. עדיין לא הצלחנו להגיע לכמה לכודים פיזית ואנחנו מקווים שהם בחיים. זה אירוע מורכב והשטח מאוד דינמי וזה יכול לקחת זמן ארוך".

 

כוחות פיקוד העורף בהיקף של 110 חיילים מיחידת החילוץ הארצית, כ-200 חיילים מחטיבת החילוץ וההדרכה וצוות מיחידת "עוקץ" בשיתוף כוחות ההצלה חילצו עד כה חמישה לכודים - אך חמישה אחרים כאמור עדיין נעדרים. בנוסף, מתחילת פעולות החילוץ פעלו במקום כ-160 לוחמי אש וקצינים.

 

בנוסף, כוחות גדולים של מד"א הכוללים אמבולנסים וניידות טיפול נמרץ מאבטחים רפואית את כוחות החילוץ שנמצאים במקום וערוכים במידת הצורך להעניק טיפול רפואי לפצועים נוספים שיחולצו. לבתי החולים איכילוב, וולפסון, תל השומר ובילינסון פונו 23 פצועים מאסון הקריסה. מצבם של 22 מהם מוגדר קל, אחד מהם נפצע באורח בינוני.

 

המשטרה חוקרת חשד לרשלנות

 

מפלג ההונאה של מחוז ת"א במשטרה פתח בחקירה על נסיבות הקריסה של החניון. במשטרה יבדקו אם היתה רשלנות בהליכי התכנון והבנייה של החניון ויתמקדו בסיבת הקריסה של החניון.

  

מדובר באתר בנייה של חברת אפריקה נכסים ברחוב הברזל של חניון תת-קרקעי שנמצא בבעלות עיריית תל אביב. לפי העדויות, טרקטור שהוצב באתר קרס על תקרה שהייתה בשלבי יציקה, ופער בו בור ענק. החקירה היא בסיוע של משרד הכלכלה ומהנדסים מעיריית ת"א. יצוין כי לאחרונה הוגשה למרחב ירקון של משטרת ת"א תלונה על קריסת עמוד בטון באזור החניון אשר נחקרת גם היא.

 

מרבית המבנה הוא תת קרקעי ורובו מבטון מה שצפוי להקשות על חילוץ הלכודים. עד כה פונו כשני פועלים לבית החולים, אחד מהם במצב קשה, ולמקום הוזנקו צוותי רפואה רבים וכן צוותים של פיקוד העורף. בעקבות חשש משמעותי מקריסה נוספת, נאסרה כניסתם של צוותי הרפואה פנימה בשלב זה.

 

לפני 3 שנים זכתה חברת אפריקה ישראל נכסים במכרז להקמת החניון, והחברה המבצעת הייתה דניה סיבוס, גם היא מקבוצת אפריקה ישראל.

 

מדובר על חניון בהיקפים גדולים, המכרז שפורסם בעבר היה למבנה בשטח 17 אלף מ"ר וכולל 540 מקומות חניה, כאשר גג החניון תוכנן להיות כהמשך של פארק הירקון.

 

 

אתר קריסת המנוף ברחוב הברזל בתל אביב
אתר קריסת המנוף ברחוב הברזל בתל אביב

 

מיכה לוין, עובד שביצע עבודות תקשורת מטעם חברת אפקון באתר הבנייה בעת הקריסה אמר כי בשעות הבוקר המאוחרות עבד טרקטור על המבנה וכי כבר אז הרגיש יחד עם עובדים נוספים ברעידות בכל המבנה, כעבור שעה הרעידות התגברו ונפער בור שגרם לנפילת הטרקטור עד לקרקעית – כלומר קומת החניון הרביעית. בנוסף ציין כי הבניין היה מלא בעובדים ובנייתו הייתה צריכה להסתיים בעוד חודשיים עד שלושה חודשים.

 

מבדיקה של מסמכי הפרויקט שהוגשו לעירייה עולה כי לפרויקט הוענקה עדיפות בהליכי אישור התוכניות, מאחר ומדובר בפרויקט עירוני. כמו כן, נראה כי האישור ניתן בצורה תקינה, והתוכנית חתומה על ידי אנשי מקצוע ובהם מהנדס שלד (קונסטרוקטור) אשר היה אחראי על תכנון שלד המבנה ועל חוזקו. בנספח שמצורף וחתום על ידו ישנו סעיף שבו הוא מציין כי אין צורך באלמנט נוסף לחיזוק המבנה. גורמים בענף אמרו כי הקונסטרקטור שתכנן את המבנה נחשב למהנדס מצוין וכי אינו מועסק על ידי דניה סיבוס בצורה ישירה אך משמש כקונסטרוקטור בפרויקטים רבים שלה.

 צילום: לימור מרדי-טילבור

 

אפריקה נכסים החברה הייתה צפויה להקים את החניון ולנהל אותו לתקופה של כ-19 שנה במודל BOT. לוח הזמנים לפרויקט היה צפוף ועמד על כשנתיים כשלפי ההסכם, אי עמידה במועד השלמת הפרויקט שנקבע תחייב את דניה סיבוס בסכום של עד 500 אלף שקל לחודש, כך שברור שהיה לחץ משמעותי לסיים את הפרויקט בהקדם.

 

מאפריקה ישראל נמסר כי "נכון למועד זה החברה בוחנת את הסיבות לקריסה וכן את תוצאותיה והשלכותיה. ברגעים אלה דניה סיבוס ואפריקה ישראל נכסים מפנות את כל מאמציהן על מנת לתת מענה מהיר בשטח ומתמקדות בטיפול בנפגעי האירוע החמור".

 

בעיריית ת"א בעלת הקרקע עדכנו כי "מדובר באתר בנייה שנמצא באחריות אפריקה ישראל שזכתה במכרז תכנון הקמה והפעלה של חניון על קרקע עירונית. בתום כ-20 שנה צפוי החניון לעבור לניהול אחוזת החוף. נציגי העירייה הגיעו לשטח".

 

יו"ר שדולת הבטיחות, ח"כ איציק שמולי, התייחס לאירוע התמוטטות החניון ברמת החייל בת"א ואמר כי "זהו מקרה טראגי וקשה ואני מקווה שכוחות הביטחון שעמלים במסירות יצליחו להציל בחיים את כלל הלכודים. הכתובת נמצאת כל הזמן על הקיר: מחצית מתאונות העבודה בישראל הן בתחום הבניין ומאז 2010 אנחנו סופרים כבר 200 הרוגים ומאות פצועים. חלק מרכזי מהבעיה הוא שמול אלפי אתרים מורכבים ועתירי סיכון ישנם מעט פקחים שמתרוצצים ולא מצליחים לקיים פיקוח אפקטיבי. כרגע המטרה המרכזית היא אך ורק הצלת חיים אבל בהמשך נהיה חייבים לרדת לשורש העניין".

 

ח"כ האלוף במיל' איל בן ראובן (המחנה הציוני), ממובילי המאבק פרלמנטרי למיגור תאונות הבנייה, התייחס לתאונה הקשה שארעה ברמת החייל:" אני מזועזע מהאירוע החמור הזה. אירוע שכזה משקף את ההפקרות והרשלנות בתחום הבטיחות בבנייה. התאונות הללו הן לא גזירה משמיים. חבל מאוד שאנו כואבים על אירועים שניתן היה למנוע/ אני קורא לממשלת ישראל להתעשת באופן מיידי ולהתחיל לפעול בנושא".

 

ח"כ דב חנין המלווה בשנה האחרונה מקרוב את נושא התאונות בענף הבנייה אמר: "ליבי עם משפחות ההרוגים ועם הפצועים באסון הקריסה ברמת החייל בתל אביב. נורא במיוחד, שזה בעצם אסון ידוע מראש. מתחילת השנה נהרגו עשרות עובדים בתאונות עבודה בענף הבניין, אבל זה בכלל לא מפתיע, כשזוכרים שיש אצלנו מפקח אחד בלבד על כל 700 אתרי בנייה. המשמעות היא - שבישראל בעצם אין פיקוח אמיתי על בטיחות באתרי הבנייה.

 

"יש לנו בעיה קשה של אטימות בשלטון. ואני ראיתי אותה בכנסת לאורך כל השנה האחרונה. פעם אחר פעם התרעתי בפני מי שכיהן כשר הכלכלה (בנימין נתניהו) על המצב הנורא בענף הבנייה. הוא התעלם באופן שיטתי מכל הפניות, לא התייחס לאף אחד מההרוגים, התחמק מלענות על שאילתות בנושא, ואף פעם לא התייצב במליאת הכנסת להשיב להצעות לסדר שהעלנו. כמו תמיד, נתניהו אף פעם לא עוסק באמת בחיים עצמם. אנו דורשים להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת ההפקרות בענף הבניין"

 

סיעת חד"ש בהסתדרות קוראת להקמת ועדת חקירה למתרחש בענף הבנייה ולהשבתת הענף. סוהיל דיאב, יו"ר סיעת חד"ש בהסתדרות ויו"ר האגף לקידום שוויון, אמר כי "אירוע זה, על אף היותו רחב ממדים יותר מכל אירוע אחר באתר בנייה בארץ בשנים האחרונות, אינו יוצא מן הכלל. להיפך – הוא המעיד עליו, וקדמו לו אינספור תאונות, מפגעי בטיחות ואסונות שנמנעו בנס. במובן זה, היה זה רק עניין של זמן עד שאסון בסדר גודל שכזה יתרחש. אנו קוראים להשבתת הענף, עד שהממשלה והקבלנים יבינו סוף-סוף שחיי העובדים אינם הפקר. יותר מדי זמן איש אינו לוקח אחריות על חייהם של העובדים בענף, שרובם אזרחים ערבים, פלסטינים תושבי השטחים, תושבי הפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל ועובדים זרים, המועסקים כעובדי קבלן".

 

מדוברת דניה סיבוס נמסר כי במהלך ביצוע עבודות ההקמה של חניון הברזל ברמת החייל בתל אביב קרס חלק מהמבנה. החברה כואבת את כאבם של נפגעי האירוע ומשפחותיהם ומשתתפת בצערם. בשעה קשה זו, אנו מתמקדים בסיוע לכוחות ההצלה ונעשה את כל שנדרש על מנת לסייע לגופי החקירה בעבודתם.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x