ועדת הכלכלה אישרה: נסיעות משותפות במוניות ספיישל - החל ממרץ 2017
הרפורמה עליה הסכימו משרדי האוצר והתחבורה בהידברות עם איגוד בעלי המוניות מאמצת את רעיון התחבורה השיתופית, מבלי לאפשר את כניסתם שך שירותי תחבורה דוגמת אובר איקס. הממונה על ההגבלים: "יש לפתוח את שוק המוניות לחתרות מלאה"
במסגרת הרפורמה, כבר מחודש מרץ 2017, יוכל נוסע במונית מיוחדת ("ספיישל") לבחור לשתף את נסיעתו במונית עם נוסעים אחרים ועל ידי כך להפחית את מחיר הנסיעה המבוקש. השירות יתאפשר בהזמנה מראש בלבד ובמסגרתו יוצג לנוסע מספר התחנות המקסימלי שיכלול המסלול השיתופי, זמן ההגעה המשוער וכן אומדן של המחיר שהיה נדרש עבור נסיעת ספיישל רגילה לאותו היעד.
- חצי שנה אחרי האוטובוסים - הנסיעה במונית תוזל בכ-11%
- נסיעות משותפות במונית: איך זה יעבוד - וכמה זה יעלה
- מונית משותפת: Gett תשיק שירות חדש שיאפשר לחלוק נסיעה במונית
בנוסף להפחתת מחיר הנסיעה במונית, צפויה הרפורמה להגדיל את מקדם המילוי של נוסעים במונית ולהביא לשיפור מצבם של נהגי המוניות ולהפחתת הגודש בדרכים.
הרפורמה האמורה היא התחליף של משרדי האוצר והתחבורה לניסיון להכניס שירותי תחבורה שיתופית מלאים, דוגמת אובר איקס. במקור הדרג המקצועי באוצר רצה לאפשר לכל בעל רכב להפוך ל"נהג לרגע", אולם לחץ של איגוד בעלי המוניות הפעיל לחץ כבד והנושא ירד מהפרק.
הממונה על ההגבלים העסקיים עו"ד מיכל הלפרין בירכה בדיון בוועדת הטכנולוגיה על הרפורמה, אך הדגישה כי לעמדתה יש לפתוח את השוק לתחרות מלאה. "הגיעה העת לבטל את התקנה שמונעת מנהגים פרטיים להסיע אנשים כנגד תשלום, אני קוראת לנהגי המוניות לתפוס בשתי הידיים את הרצון לנהל איתם משא ומתן. אי אפשר לעצור את הכניסה של התחבורה השיתופית כדי להגן על הסכומים שנהגי המוניות שילמו בעבר, זה מזכיר לי את המחשבה שלא להכניס את מכונות הדפוס לשימוש כדי להגן על הכמרים שכתבו בנייר ועט".
הלפרין הוסיפה: "התחברו כאן יחד שתי אג'נדות מאוד משמעותיות והביאו אותנו להתעסק בנושא. המצב של התחבורה הציבורית בישראל בכי רע, השימוש ברכבים פרטיים הולך וגדל, ולצד כך ההתפתחות הטכנולוגית נותנת לנו ליצור מנגנונים שמאפשרים מגוון שירותים לציבור. למדינת ישראל אין פריבילגיה להדוף את הפתרונות האלה החוצה. אנחנו צריכים לאמץ כל רעיון של תחבורה שיתופית. על רקע כל הטכנולוגיה החדשה הזו חובה עלינו לבחון האם ההסדרה של מוניות מסורתיות היא עדיין ישימה ועדיין חובה. זה לדעתנו שוק בו כל הפתרונות מתקיימים לצד עולם מוניות שממשיך ומתפקד. כדי שזה יקרה אנחנו צריכים רגולציה תחרותית למוניות. כדי שגם הן יוכלו להתחרות. החסם הראשון הוא עלות המספר הירוק - 245 אלף שקל. החסם השני זה ההכשרות, לאפשר כניסה ללא הכשרה ארוכה".
עוד ציינה הלפרין כי "אינדיקציות ראשוניות מראות שנהגי אובר מרוויחים יותר מנהגי מוניות פר שעת נסיעה. יכול מאוד להיות שזה פותח בפני הנהגים ששוכרים את מספר המונית אפשרויות שלא היו להם קודם".
הלפרין הציגה נתונים לפיהם משנת 1952 כמות המוניות לאלף איש בישראל הוכפלה ויותר, בעוד כמות המכוניות עלתה בכמעט פי 300. "אנחנו חסרים במוניות. בראש ובראשונה אנחנו מגדילים את ההיצע, את הזמינות ואת איכות השירות", סיכמה.