$
דעות

רק חוק יכול להתגבר על דעות קדומות

60% מבעלי המוגבלויות מעל גיל 20 הם מובטלים. החסם המרכזי לשילובם בעבודה הוא סטיגמות. בעוד חודש ייכנס לתוקף החוק המחייב את העסקתם בגופים ממשלתיים, אך הדרך עוד ארוכה

אורן הלמן 08:1006.12.16

החסם המרכזי לשילוב בעלי מוגבלויות בעבודה הוא סטיגמות. הטכנולוגיה כיום מתגברת על הכל, אבל עם סטיגמות ודעות קדומות היא לא יכולה להתמודד. על כך יכול להתגבר רק חוק. השבוע ציינו את היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות, וב־1 בינואר תצא לדרך מהפכת השילוב עם כניסתו לתוקף של החוק שמחייב העסקת 5% עובדים בעלי מוגבלות בכל גוף ממשלתי שבו יותר מ־100 עובדים.

לפי סקר עדכני של הלמ"ס, ל־15% מבני 20 ומעלה בישראל (כ־791 אלף איש) יש מוגבלות תפקודית חמורה. 60% מהם מובטלים. דו"ח של מבקר המדינה קבע שכתוצאה מהאבטלה הזאת המשק מפסיד 5 מיליארד שקל בכל שנה. מדובר באנשים שמשתוקקים לעבוד, והטכנולוגיה, כאמור, מתגברת כמעט על כל מכשול. מניסיוני האישי כסמנכ"ל בחברת החשמל, שמעסיקה יותר מ־300 עובדים עם מוגבלות, אלה עובדים נפלאים, מסורים, חרוצים ונאמנים בצורה יוצאת דופן — נכס אמיתי למקום עבודתם.

בעל מוגבלות (אילוסטרציה) בעל מוגבלות (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

העבודה עוד רחוקה מהשלמה. יש לתקן בדחיפות את חוק לרון — החוק המשופר למקבלי קצבת נכות היוצאים לעבוד — שקובע איזה חלק מתוך קצבת הנכות שלהם יפסידו בעלי מוגבלות שיוצאים לעבודה. החוק הזה פוגע במוטיבציה, משום שאפילו בעלי מוגבלות שמשתכרים אלפי שקלים בודדים בחודש מאבדים חלק ניכר מהקצבה שלהם. וככל שהשכר עולה — הקצבה הולכת ומופחתת עד שהיא נעלמת. במקביל יש לדאוג גם לבעלי מוגבלות שלא יכולים לעבוד באמצעות קצבאות שיאפשרו להם לחיות בכבוד.

 

הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x